"Alman silahları çok işe yaradı"

Güncelleme Tarihi:

Alman silahları çok işe yaradı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2015 10:58

Almanya ile Türkiye arasında son zamanlarda yaşanan gerilimler halkasına bir yenisi daha eklendi. Almanya’nın peşmergeye gönderdiği silahların PKK’nın eline geçtiği haberleri, iki ülke arasında gerginliğe neden oldu.

Haberin Devamı

Almanya, geçen yıl Bakanlar Kurulu’nda aldığı kararla, IŞİD’e karşı savaşan peşmergeye silah yardımı yaptı. O zaman tartışılan, ‘Ya bu silahlar PKK’nın eline geçerse’ endişesi, Der Spiegel’e göre gerçek oldu.

Alman silahları çok işe yaradı


Dergi, ‘Alman el bombalarının şaşkın yolu’ başlıklı haberinde, bölgede yaptığı araştırmaya dayanarak, silahların Irak’ın Sincar bölgesinde IŞİD’le savaşan PKK’lıların eline geçtiğini yazdı. Haberde şöyle denildi:

PEŞMERGE VERDİ

“PKK, IŞİD’e karşı Alman ordusunun gönderdiği silahlarla mı savaşıyor? Kürt savaşçıların ifadeleri ve deliller bunu gösteriyor. En azından Sincar dağı eteğindeki Sincar kentinin savunmasında bu görülüyor. IŞİD’le Kürtler arasında cephe buradan geçiyor. Mermiler evlerin duvarlarında patlıyor ve çok sayıda ev bombalarla
Alman silahları çok işe yaradı
büyük ölçüde yıkılmış. PKK, Kuzey Kürdistan Bölgesel yönetiminin peşmergeleriyle birlikte aralık ayı sonunda kentin önemli bölümünü cihatçılardan geri aldı. Avluda PKK Komutanı Akeed Bersus, Alman silahlarının etkisini övüyor. IŞİD’i kentten atmak için Alman silahlarının çok büyük yardımını gördüğünü anlatıyor. Akeed Bersus siyah renkli, üzerinde Almanca yazılı, Saarbrücken kenti yakınlarındaki Nonnweiler’de Diehl BGT Defence şirketinin ürettiği ‘DM51A1’ tipi parça tesirli, ateşleyici mekanizmasıyla birlikte 10 el bombasının konulduğu boş bir plastik kasayı yerden kaldırarak, “Bunlar çok iyi, bu el bombaları Almanya’dan. Biz bunları peşmergeden aldık” diyor. Bersus, Almanya’dan doğrudan silah yardımı almadıklarından şikâyetçi: “Peşmerge bize birkaç Alman Milan roketi verdi. Kürt Bölgesel Yönetimi bizi desteklemek için elinden geleni yapıyor. Yardımları peşmerge ile ortak paylaşıyoruz. Sonuçta IŞİD’e karşı ortak mücadele veriyoruz” diyor.

Alman silahları çok işe yaradı


IŞİD TANKLARINI VURUYORLAR

Spiegel’in haberinde, PKK’lı iki kadın savaşçının elinde de Alman ordusuna ait yeni atılmış zırh delici bazuka boruları gördüğünü, iki PKK’lı kadın savaşçının bununla daha yeni bir IŞİD tankını vurduklarını anlattığını yazdı.

ALMANYA NE DEDİ

Hürriyet’e açıklama yapan Alman Savunma Bakanlığı Sözcüsü, daha önce de bu tür iddiaların gündeme geldiğini söyledi ve Kürt Yönetimi’nin silahların üçüncü bir tarafa verilmeyeceğini güvence altına alan sözleşmeye imza attığına dikkati çekti. Sözcü, peşmergenin bu garantiyi ocak ayında Erbil’i ziyaret eden Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’e de tekrarladığını söyledi. Ancak sözcü, karışık olan savaş bölgesinde silahların tam kontrolünün de zor olduğunu ifade etti. Alman Savunma Bakanlığı’nın olayı araştırıp araştırmayacağı konusunda ise kesin bir tavrı şimdilik yok. Savunma Bakanlığı Sözcüsü haberi dikkate aldıklarını söylemekle yetindi.

ANKARA ARAŞTIRACAK

Türkiye, Der Spiegel dergisinde yer alan ‘Almanya’nın Peşmerge’ye yolladığı silahlar PKK’nın eline geçti’ iddiasını yakın takibe aldı. Türk kaynaklar, özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kobani’deki Kürt güçlere silah yardımı yapılmaya başlandığı geçen yıl Ekim ayında Batılı liderleri uyardığını da hatırlattı.
Edinilen bilgiye göre hem MİT hem de Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı, Alman dergisinde çıkan haberi dikkate aldı. Yetkililer, haberde belirtilen Almanya’nın Peşmerge’ye gönderdiği zırh delici güdümlü füzeler ile DM51A1 tipi parça tesirli el bombalarının PKK’nın eline geçip geçmediğinin belirlenmesi için yerel istihbarat birimlerinden bilgi istenildiğini söylediler. PKK’nın, Suriyeli Kürtlere gönderilen silahlara sahip olması halinde bunun çözüm sürecini olumsuz yönde etkileyebileceğine de dikkat çekildi. (Uğur ERGAN / ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!