Alman İçişleri Bakanları Irkçılıkla mücadele için toplandı

Güncelleme Tarihi:

Alman İçişleri Bakanları Irkçılıkla mücadele için toplandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 12:16

Almanya’nın Bavyera Eyaleti’ndeki Nürnberg kenti yakınlarında bulunan Vorra Köyü’nde mülteciler için hazırlanan 3 binanın dün ırkçı olduğu sanılan bir grup tarafından kundaklanmasının yankıları sürerken 16 eyaletin İçişleri Bakanı toplandı.

Haberin Devamı

Son dönemde kendilerine ‘Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar" (Pegida) adını veren Almanya’nın doğusundaki Dresden kentinde ortaya çıkan oluşuma katılım giderek artarken oluşumun son yürüyüşüne 10 bin kişi katıldı. Düsseldorf'ta Pegida'ya atfen benzer amaç ve içerikte Dügida kuruldu. Nürnberg’teki mülteci binalarının kundaklanması ve son oluşumlar, içişleri bakanlarının katıldığı toplantıda ön plana çıktı. Almanya İçişleri Bakanları Konferansı toplanırken hükümet ortakları Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi’nin, Pegida oluşumuna farklı yaklaştığı belirtildi. Almanya Federal İçişleri Bakanı, CDU’lu Thomas de Maizière, aralarında "sorunlu unsurlar" bulunmasına rağmen Pegida gösterilerine katılanların birçoğunun günümüzde geçerli endişeleri dile getirdiğini söyledi. Almanların bir bölümünün kendilerini ülkelerinde yabancı gibi hissettiğini ortaya koyan bir araştırmayı örnek gösteren Thomas de Maiziere, "Bu sorunları ciddiye almalı, çözümü üzerinde durmalıyız. Sorunların aydınlatılması, diyalog ve çözüm arayışı, bu süreçte yardımcı olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Pegida gösterileri vesilesiyle bir strateji ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi. Herrmann, "Aşırı sağ çevreler istismar etmeden önce davranmalı, halkın kaygılarını anlamaya çalışmalıyız. Yalnızca hoşgörü çağrısında bulunmak yetmez" dedi.

Almanya İçişleri Bakanları Konferansı'nın Dönem Başkanı, Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jager’ın, Pegida gösterilerinin organizatörlerini "takım elbiseli Neonaziler" olarak tanımlaması eleştiri topladı. Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı, CDU'lu Markus Ulbig, Pegida göstericilerine önyargılarla yaklaşılmasına karşı çıktı. Siyasi Eğitim Merkezi'nin (bpb) Saksonya eyaleti direktörü Frank Richter de Pegida göstericilerine topyekûn aşırı sağcı damgası vurulamayacağını söyledi. Richter, "Aralarında aşırı sağcılar olabilir. Bu vatandaşların kaygısını anlayabilmek için içeriğe yönelik bir diyalog şart" dedi.

“MÜLTECİLERE YÖNELİK KIŞKIRTMA ŞOK EDİCİ”

Haberin Devamı

Konferansa katılan bakanlar Almanya'da artan İslam ve yabancı düşmanı provokasyonlara karşı uyarıda bulundu. Konferansın başkanlığını yapan Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jager, “Özellikle mültecilere yönelik kışkırtma şok edici” dedi. Bakan, “Bu insanlar zaten her şeylerini kaybetmiş durumdalar, bizim yardımımıza ihtiyaçları var” diye konuştu. Eyalet İçişleri Bakanı, aşırı sağcıların ve sağcı popülistlerin, miting ve gösterileri kendi amaçları doğrultusunda kullandığını belirtti. "Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar" (Pegida) gibi oluşumlarda bunun rahatlıkla gözlemlenebileceğini belirten Bakan, “Bu provokatörlerin maskesini düşürmeliyiz” dedi.

Bakan, bu kişilerin korku ve önyargıları kışkırttığını ve bunu da Almanya'da yaşayan 4 milyon barışçıl Müslüman’ın sırtına dayanarak yaptığını vurguladı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise, “Vatandaşların endişlerini dikkate alıyoruz, fakat aşırı sağcıların bu endişeleri istismar etmesine izin vermeyiz” dedi.

Haberin Devamı

16 eyaletin içişleri bakanı, şiddet eğilimli Selefi gruplara karşı alınabilecek önlemlere dair bir çerçeve konsept üzerinde uzlaştı. Özellikle gençlerin Selefi gruplara katılmasının engellenmesine çalışılacak. Bakanlar internetteki cihatçı propagandaya karşı da harekete geçti. Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaleti İçişleri Bakanı Ralf Jager, “Bu önemli medyayı, tehlikeli Selefilere bırakamayız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!