AfD altın ticareti yapamayacak

Güncelleme Tarihi:

AfD altın ticareti yapamayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 09:35

Almanya’da yabancı karşıtı parti AfD, online altın ticareti yapıyor. Bu ticaretten geçen yıl 2 milyon Euro ciro yaptı. Bu yıl da aynı miktarda ciro yapması bekleniyor. AfD altın ticaretinden para kazanmıyor. Ancak altın ticaretiyle gelirini artırarak, milyonlarca Euro devlet teşviki alıyor.

Haberin Devamı

Yasaya göre 2 milyon Euro gelir karşılığı 3 milyon Euro, hatta en fazla, 5 milyon Euro'ya kadar varan devlet teşviki alma hakkı var. Şimdi büyük koalisyon hükümeti, siyasi partiler yasasında değişikliğe gidiyor.

Mecliste dün tartışılan yeni yasanın, ocak ayından itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyor. Buna göre siyasi partiler kar etmeyen ticaret karşılığında, devlet teşviki alamayacak. Ayrıca şimdiye kadar aldığı fazla miktarda devlet teşvikini de geri ödeyecek.

AfD'nin yeni yasayla derin bir mali sıkıntı yaşaması bekleniyor. Yeni yasaya karşı çıkan AfD, üyelerine gönderdiği yazıda bağışların artmaması durumunda, seçim kampanyasının zora gireceği uyarısında bulundu.

Yazıda, “Yasanın geriye dönük işlemesiyle yüksek miktarda alınan parayı da geri ödemek zorunda kalacağız” denildi. Yeni yasa öte yandan siyasi partilerin devlet bütçesinden alacağı mali yardımı artırıyor. Siyasi partiler eski yasaya göre her oy başına 70 Cent, 4 milyon oydan itibaren ise geçerli oy başına 85 Cent devlet bütçesinden yardım alıyordu. Yeni yasa bu miktarı oy başına 83 Cent'e, 4 milyon geçerli oydan itibaren ise 1 Euro'ya çıkarıyor. Yeni yasa siyasi partilerin gelecekte üye aidatlarını da açıklamasını, 6 yıl boyunca faaliyet raporu sunmayan bir siyasi partinin, parti statüsünün de kaldırılmasını öngörüyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!