ABD'de üretilen her 3 araçtan 2'si servise geri çağrıldı

Güncelleme Tarihi:

ABDde üretilen her 3 araçtan 2si servise geri çağrıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2014 11:16

ABD’de son bir yıl içinde 31,5 milyon araç farklı hatalardan dolayı servise geri çağrıldı. Yılın daha ilk yarısında bu kadar fazla aracın çağrılması tarihi bir rekor olarak değerlendirildi. Son olarak 2004’te 30,8 milyon araç geri çağrılmıştı. Uzmanlar, bu yıl içerisinde Amerika’da üretilen her 3 araçtan 2’sinin geri çağrıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Geri çağrılan arabalardaki hataların birçoğunun ise hava yastığından kaynaklandığı belirlendi. Herhangi bir kaza anında hava yastıklarının açılması ile birlikte metal şarapnel dağılıp, yolcu ve sürücünün ölümüne neden olabileceği tespiti yapıldı. Bunun yanında kontak, hararet ve hidrolik direksiyonlarda yaşanan problemlerden dolayı da bazı araçlar geri çağrıldı. ABD’li otomotiv şirketi General Motors'un (GM) ürettiği bazı modellerin kontaklarında çıkan problemden dolayı meydana gelen kazalarda 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Son olarak geçtiğimiz ay Toyota, 766 bin aracını hava yastığındaki hatadan dolayı geri çağırmıştı.

Amerika’da satılan Honda, Nissan, Ford, Mazda, Chrysler ve BMW gibi araçların hava yastıklarında sorunlar tespit edildi. Ulusal Otoban Trafik Güvenlik Yönetimi (NHTSA) ise söz konusu hataları incelemeye aldı.

Oto Endüstri uzmanları, geri çağrılan araç artışını, Toyota’nın yıl içerisinde araç güvenliği aksaklıklarından dolayı aldığı 1,2 milyar dolarlık cezaya bağlıyor. Otomotiv şirketleri, herhangi bir ceza almamaları için araçlarını zamanında geri çağırarak onarmaya çalışıyor.

GM, yıl içerisinde 17,7 milyonu Amerika’da olmak üzere toplam 20 milyon aracını farklı sebeplerden dolayı geri çağırdı.

Cornell Üniversitesi’nde görevli otomobil endüstri uzmanı Arthur Wheaton, hemen hemen bütün şirketlerin çok sayıda aracını geri çağırdığına dikkat çekti.

Araçların geri çağrılması ise şirketlere ek maliyetler getiriyor. Verilere göre GM’in sorunlu araçlarını geri çağırması şirkete 2 milyar dolar ek maliyet getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!