AB ve Daimler arasında soğuk kriz

Güncelleme Tarihi:

AB ve Daimler arasında soğuk kriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2013 10:58

AB komisyonu, otomobil şirketi Daimler’in klimalar için kullandığı ‘R134a’ maddesinin çevreye zarar verdiği gerekçesiyle yasaklanmasını istiyor. Greenpeace de, 2015’e müddet tanınmalı diyor. En büyük tepki ise Fransızlardan geldi.

Haberin Devamı

ALMAN otomobil devi Daimler’in klimalarda kullandığı soğutucu madde AB’de krize neden oldu. Fransız otomotiv şirketlerinin itirazı üzerine AB komisyonu Daimler’i uyarırken, uluslararası çevre örgütü Greenpeace de devreye girdi. AB Komisyonu, soğutma sisteminde kullanılan ‘R134a’ maddesinin çevreye zarar verdiği gerekçesiyle kullanmasını bu yılın ilk ayından itibaren yasaklamıştı. AB komisyonu, otomobillerin klima sistemlerinden çevreye daha az zarar veren ‘R1234yf’ maddesinin kullanılmasını istiyor. Greenpeace ise, ‘R134a’ maddesinin geçiş süresinde kullanılmasına izin verilmesini ancak, 2015’e kadar daha katı ve çevre dostu bir düzenlemenin yapılmasını önerdi.
Ancak Daimler ürettiği Mercedes Benz A, B, CLA ve SL modellerinde hâlâ ‘R134a’ soğutucu maddesini kullanıyor. Bu maddenin kullanılmasında güvenlik gerekçesini gösteren Daimler, AB’nin kullanılmasına izin verdiği ‘R1234yf’ soğutucu maddesinde kendileri tarafından yapılan testlerde yanıcı özelliğinin bulunduğunu söyledi. Daimler, bu maddenin kullanıldığı otomobillerin olası kaza durumunda alev alabileceği ve doğrudan otomobildeki kişilerin ağır şekilde yaralanabileceğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

YANICI ÖZELLİK İSPATLANMADI
AB’nin aldığı yeni kararın uygulanmamasına en büyük tepki Fransızlardan geldi. AB komisyonun kararına uymayan Daimler’in bazı modellerine tescil vermeyen Fransa, komisyonun Daimler’e baskı yapmasını istiyor. Fransızların tepkisine destek veren AB Sanayi Komisyonu Başkanı Antonio Tajani, AB’nin, klimalardaki soğutucu düzenlemesine uymayan otomobillerin AB ülkelerinde kullanımına izin verilmeyeceğini kaydetti. Tajani, Daimler’in iddia ettiği gibi ‘R1234yf’ maddesinin yanıcı özelliğinin ispatlanamadığını da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!