AB bile anlamadı

Güncelleme Tarihi:

AB bile anlamadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2013 10:13

GÜNLERDİR yazıyoruz. Sıla Yolu’nda bir pasaport krizi yaşanıyor. Pasaportu 10 yıl veya daha eski olan Türk vatandaşlarına Bulgaristan transit geçişlerde zorluk çıkarıyor. Türkiye’nin devreye girmesiyle Türkiye’ye giriş için şimdilik istisna olarak izin veriliyor. Ancak Bulgar yetkililer dönüşte bu yolculara mutlaka yeni pasaport almasını tavsiye ediyor. “Aksi takdirde Bulgaristan’dan geçemezsiniz” deniliyor.

Haberin Devamı

Bulgaristan yeni uygulamayı 19 Temmuz’da yürürlüğe giren AB Schengen Tüzüğü’ndeki değişikliğe dayandırıyor. AB makamlarına konunun önemini ve aciliyetini anlattık. Schengen Tüzüğü’ndeki değişiklik, AB ülkelerine seyahatlerde üçüncü ülke vatandaşlarına üç şart koşuyor.
1) Geçerli pasaport.
2) En az üç ay süresi bulunmak.
3) Pasaportu 10 yıldan veya daha eski olmamak.

Ancak yeni düzenlemenin yayınlandığı AB resmi bülteninde diyor ki, bu şartları yerine getiremeyen, fakat bir AB ülkesinde oturum izni bulunan kişilerin bu ülkelere giderken, transit geçişlerine izin verilir. Bu şu anlama geliyor: AB ülkesinde oturma izni olan bir Türk vatandaşı yaşadığı AB ülkesine dönerken, transit geçtiği öteki AB ülkeleri buna izin vermek zorundadır.

***
Hürriyet olarak pasaport krizini AB’ye götürdük. AB’de bu konudan AB İç Politika Komiseri Cecilia Malmström yetkili. AB İç Politika Komiserliği basın bürosuna değişiklikle ilgili AB resmi bülteninde çıkan yazının linkini de gönderdik. AB İç Politika Komiseri basın bürosu hukuksal açıdan konunun araştırılması gerektiğini belirterek, zaman istedi. Peşini bırakmadık.

Haberin Devamı

AB İç Politika Komiserliğinden nihayet dün yazılı bir açıklama geldi. Açıklamanın altında basın sözcüsü Tove Ernst’in imzası var. Açıklamada Türk vatandaşlarını da kapsayan üçüncü ülke vatandaşlarının AB temsilciliklerine vize başvurusunda, pasaportların 10 yıldan eski olmaması şartı arandığı belirtiliyor. 19 Temmuz’daki yeni uygulamanın ise bunun şimdi sınırlarda da istendiğine dikkat çekiliyor. İlginçtir, açıklamada son üç yıldan beri bu konuda Türk vatandaşlarından tek bir şikayet bile gelmediği vurgulanıyor.

***
Anlaşılan AB İç Politika Komiserliği de konuyu anlamamış. Bir kere pasaport krizi geçen hafta ortaya çıkmasından beri Türkiye Dışişleri ve Sofya Büyükelçiliği devrede. İkincisi bizim sorumuzun vize başvurusuyla Hiçbir ilgisi yok. Basın sözcüsü Tove Ernst’i yeniden arayıp bizim sorumuzun AB ülkelerinde yaşayan ve oturum izni olan Türk vatandaşlarını ilgilendirdiğini yazılı olarak hatırlattık. Basın sözcüsü Tove Ernst, bunu yeniden hukuk uzmanlarına ilettiğini ve bize yanıt vereceğini söyledi. Dileriz bu sefer AB doğru anlamıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!