Bu hızla aileler nasıl birleşsin!

Güncelleme Tarihi:

Bu hızla aileler nasıl birleşsin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2015 00:00

Federal Hükümet’in, Sol Parti’nin soru önergesine verdiği cevaba göre, aile birleşimi çerçevesinde Almanya’ya gelecek eşlerin vize işlemleri altı ayı buluyor.

Haberin Devamı

Yurt dışında evlenenlerin eşlerini Almanya’ya yanlarına getirmeleri tam bir çile. Yeni evliler bir yandan dil sınavı engelini aşmak için çaba harcarken, diğer yandan uzun süre alan vize işlemleriyle boğuşuyor. Almanya, Avrupa Birliği Konseyi’nin ve Avrupa Adalet Divanı’nın, ‘dil testi yasalara aykırı ve uygulanamaz’ kararlarına karşı direniyor.

Bu hızla aileler nasıl birleşsin


Aile birleşimiyle ülkeye gelenlere dil testi uygulamasını sürdürüyor. Dil testi yüzünden eşlerin birlikte yaşaması engellenirken, ikinci bir engel de vize işlemlerin uzun süre alması. Dil testini başaranlar bu kez konsolosluklarda vize işlemlerinin sonuçlanmasını beklemek zorunda kalıyor. Federal Hükümet, Sol Parti Federal Meclis milletvekili Sevim Dağdelen’in soru önergesine verdiği cevapta, vize işlemlerinin kimi ülke vatandaşları için sekiz aya kadar sürdüğünü açıkladı.

YA TÜRKİYE’DEN GELENLERE!

Önergeye Federal Hükümet’in verdiği cevaba göre, Türkiye’den Almanya’ya aile birleşimi çerçevesinden geleceklerin vize işlemleri altı ay sürüyor. Almanya’nın İstanbul ve İzmir başkonsolosluklarına vize işlemleri için başvuranların işlemleri üç ay içinde sonuçlanırken, Ankara Başkonsolosluğu ise vize başvuru işlemlerini ancak altı ay içinde sonuçlandırabiliyor.

Türk vatandaşlarının Almanya’da yaşayan eşlerinin yanlarına gelebilmeleri için dil sınavını verdikten sonra da uzun süre vizelerin çıkmasını beklemek zorunda kaldığını söyleyen Dağdelen, “Almanya, aile birleşimi çerçevesinde ülkeye gelecek Türk vatandaşlarına yasalara aykırı olan dil testini uyguluyor. Dil testi hem Alman Anayasası’nın altıncı maddesine, hem Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşmalara hem de insan haklarına aykırı. Sınavla aileleri parçalayan federal hükümet, ayrıca vize işlemlerini de uzun sürede sonuçlandırarak eşlerin kavuşmasını engelliyor. Vize işlemlerinin daha çabuk sonuçlandırılması gerekir” dedi.

Almanya geçen yıl 104 milyon Euro vize ücreti aldı

Federal Hükümet’in aynı soru önergesindeki bir başka soruya verdiği cevaba göre 2014 yılında 20 farklı ülkede vize işlemleri için başvuru sahiplerinden tam 104 milyon 670 bin 201 Euro ücret alındı. En çok ücret alınan 20 ülke sıralamasında Türkiye’de bulunuyor. Türk vatandaşları Almanya’ya gelebilmek için talep ettikleri vize için geçen yıl tam 11 milyon 758 bin 250 Euro ödedi. Almanya’ya en çok vize ücreti ödeyen ülkeler arasında Çin, 19 milyon 302 bin 601 Euro ile ilk sırada... Rusya ise 14 milyon 15 bin 83 Euro ile ikinci sırada yer alıyor. Dördüncü sırada ise Hindistan bulunuyor. Hintlilerin Almanya vizesi için geçen yıl ödedikleri toplam ücret 7 milyon 474 bin 683 Euro.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!