Süleyman, Gauck’a öyle bir soru sordu ki

Güncelleme Tarihi:

Süleyman, Gauck’a öyle bir soru sordu ki
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2015 09:46

Film başlamadan önce sinemada yerini alan Cumhurbaşkanı'nın yanına gidip, elini sıktım ve kilisede 1915 olayları üzerine düzenlenecek ayinde yapacağı konuşmayı merakla beklediğimi söyledim. Cumhurbaşkanı, bunun başlı başına bir konu olduğunu söyledi. Haklı olarak önceden bir şey söylemek istemiyordu.

Haberin Devamı

Yeni vizyona giren film, Georg Elser üzerine. Elser, Hitler'e ilk suikastı düzenleyen kişi. Hitler'in Almanya'yı

Süleyman, Gauck’a öyle bir soru sordu ki
bir savaşa ve felakete sürüklediğini önceden gören marangoz Georg Elser, tek başına saatli bir bomba yapıyor. Bombayı Hitler'in Münih'te konuşma yapacağı Bürgerbraeu Birahanesi'nde gece duvara gizlice monte ediyor. Hitler'le birlikte toplantıya çok sayıda nazi lideri de geliyor. Georg Elser, Hitler'i ve bazı nazi liderlerini öldürerek, bir felaketi önleyeceğine inanıyor. Tarih 8 Kasım 1939. Hitler Almanyasının, Polonya'ya savaş açmasından ve İkinci Dünya Savaşı başlamadan yaklaşık iki ay önce. Ancak Hitler, konuşmasını beklenmedik bir şekilde erken bitiriyor ve bomba patlamadan 13 dakika önce birahaneyi terk ediyor. Bomba 7 kişiyi ölüme götürüyor. Georg Elser ise İsviçre'ye kaçmak isterken, sınırda yakalanıyor.

Süleyman, Gauck’a öyle bir soru sordu ki


ÖZGÜR BİREY

Kimse suikastı Elser'in tek başına yapmış olacağına inanmıyor. Elser ise ağır işkencelere rağmen, “Ben özgür bir bireyim. İnsan doğru bildiğini yapmalıdır. Ben eylemimle çok kan akmasını durdurmak istedim” diyor. Dachau Toplama Kampı'na atılan Elser 5.5 yıl idam edileceği günü bekliyor. Kampın kurtarılmasından birkaç gün önce Elser, SS tarafından başına sıkılan kurşunla öldürülüyor. Çok etkileyici bir film. Ama aynı zamanda ağır işkence sahneleri var.
Filmin ardından Cumhurbaşkanı, filmin yönetmeni, başrol oyuncusu ve filmin yapımcısı öğrencilerin soruları için sahneye oturdu. İlk soruyu Berlin OSZ Lotis okulu öğrencisi Süleyman Yalçınkaya sordu.

DEĞİŞİR MİYDİ?

Sorusu şuydu: “Hitler savaşı kaybetti. Acaba savaşı kazansaydı, Elser yine kahraman olarak görülür müydü? Hitler suikastta ölseydi, gerçekten tarihin akışı değişir miydi?”
Süleyman'ı başka öğrenciler izledi... Ve şu soruları sordular: “Biz şimdi Elser'i bir kahraman olarak mı görelim? Suikastta 7 kişi de hayatını kaybediyor. Elser'in eylemini örnek mi alalım?”
Çok zor sorular. Cumhurbaşkanı Gauck, filmin elbette suikastlar için bir teşvik filmi olmadığını vurguladı ve “Bu tür eylemler siyasi çatışmaları çözmeye uygun değil” dedi. Cumhurbaşkanı gençlere “Georg Elser döneminde yaşamadığınız için çok şanslı görün kendinizi” diye seslendi.
Alman Direnişçilerin Anıtları yöneticisi siyaset bilimcisi Johannes Tuchel, “Hitler ölseydi, Nazi rejimi güç kaybederdi. Hiç şüphesiz bu kadar insan ölmezdi” diye yanıtladı. Filmin mesajı da bu: Eğer Elser başarılı olsaydı, Yahudi soykırımı ve 55 milyon insanın öldüğü İkinci Dünya Savaşı yaşanmayabilirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!