BARIŞTILAR MI

Güncelleme Tarihi:

BARIŞTILAR MI
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2015 09:30

Almanya ile Yunanistan haftalardır karşılıklı sert düello savaşına girdi. Berlin’de Başbakan Merkel’le Yunanistan Başbakanı Çipras gerilen ortamı yumuşatmaya çalışmaktan öte gidemedi. Ama gürültü de koparmadı.

Haberin Devamı

Haftalardır Almanya ile Yunanistan arasında süren karşılıklı sert atışmalardan sonra Berlin’de bir araya gelen iki ülke başbakanları arasında gürültü kopacak mıydı? Bu kadar kavgadan sonra bir gürültü kopacağı beklentisi yüksekti. Sadece iki ülke basını değil, tüm Avrupa basını Merkel-Çipras görüşmesine odaklandı. Başbakanlıkta basın toplantısı salonu TV kameraları ve gazetecilerle dolup taştı. Birçok gazeteci iki başbakanın basın toplantısını ayakta izlemek zorunda kaldı.

İki Başbakanın görüşmede, kırılan ilişkileri düzeltme ve sarsılan güveni yeniden inşa etme üzerinde durdukları görüldü. Yunanistan’ın istediği, borçların silinmesi konusunda bir çıkış sağlanmadı. Ama bir gürültü de kopmadı. İki başbakan uzlaşmacı sözler kullanarak, yumuşama sinyali verirken, Yunanistan’a mali yardım konusunda da bir sonuca ulaşamadıkları görüldü. Başbakan Merkel, Yunanistan’la ilişkilerin önemini, ekonomisi güçlü bir Yunanistan istediklerini söyledi ama hemen ardından reformların da devam etmesi gerektiğini vurguladı.

KLİŞELER YIKILMALI

BARIŞTILAR MI

Başbakan Merkel’in güvenini kazanmaya çalışan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise en başta iki ülke arasında oluşan klişelerin yıkılması gerektiğini kaydetti. “Ne Yunanlılar tembel, ne de Yunanistan’daki krizden Almanlar suçlu. Birbirimiz üzerine konuşmak yerine birbirimizle konuşmalıyız. Bu korkunç klişeleri yıkmak için çok çalışmak zorundayız” dedi.

İki Başbakan ikili ilişkilerde yıkılan güveni yeniden inşa etmede hemfikir olduklarını sergilerken, sorunlarda bir sonuca varamadıklarını da gösterdi. Yunanistan Başbakanı Çipras, beş yıldır Yunanistan’a uygulanan kurtarma paketinin bir başarı öyküsü olmadığını söyledi. Çipras, bu kurtarma paketinin Yunanistan’da sosyal gerilimlere ve fakirle zengin arasındaki uçurumun daha da büyümesine yol açtığını belirtti. Aleksis Çipras, ayrıca savaş tazminatı konusunu da gündeme getirerek, “Bu bizim için maddi değil, etik bir sorun” dedi.

Başbakan Merkel ise İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın Yunanistan’a yaşattığı acıların ve zararın bilincinde olduklarını, ancak savaş tazminatı konusunun hukuksal ve siyasal olarak kapandığını söyledi.

Çipras nisan ayı sonunda kreditörlere vermeleri gereken reform listesini Başbakan Merkel’e sundu mu? Çipras bu konuda gelen soruları, adil vergi ve yolsuzlukla mücadele edecekleri vaatleriyle geçiştirdi. Aleksis Çipras, Yunanistan’ın 8 Nisan’da maaşları ödeyip ödeyemeyeceği sorularına da, “Ben buraya Yunanlı emeklilerin maaşlarını ödeyin ricasıyla gelmedim” diye yanıtlarken, Başbakan Merkel de mali yardıma Brüksel’in karar vereceğini söyledi. Sonuçta iki başbakan aralarında oluşan soğukluğu gidermeye çalışmaktan bir adım öteye gidemedi.

İki Başbakan akşam yemeğiyle görüşmeye devam etti. Akşam yemeği menüsünde ördek göğsü, patates püresi, kırmızı lahana ve peynir tabağı vardı. Çipras, Potsdam Myedanı’ndaki beş yıldızlı Marriott oteline geldiğinde saat gece 00.00’ı gösteriyordu. 4’üncü katta süit odasına çekilen Çipras, odasına iki kadeh viski siparişi verdi.

Çipras dün de muhalefet partileri başkanlarıyla görüştü. İlk önce anamuhalefet Sol Parti Başkanı Katja Kipping ve Grup Başkanı Gregor Gysi ile görüşen Çipras, ardından Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ve Simone Peter’le bir araya geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!