Almanya’da yalnız yaşayanların sayısı arttı

Güncelleme Tarihi:

Almanya’da yalnız yaşayanların sayısı arttı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2015 10:13

Almanya’da 1990’lı yıllardan bu yana yalnız yaşayanların oranı arttı. Bir araştırmaya göre 1993 ila 2009 yılların arasında 60 yaşına kadar olan grupta yalnız yaşayanların oranı yüzde 8,5 oranında arttı. Gelişmenin sebeplerini araştıran sosyolog Jan Eckhard doğum oranları ile ilgili gelişmenin eş piyasasını olumsuz etkilemesinin önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Bu açıklamaya göre 60’lı yılların ortalarına kadar Almanya’da yüksek doğum oranı kaydedildi. Ancak bu tarihten sonraki yıllarda ise doğum oranı yüzde 40 oranlarına varan bir ölçüde geriledi. Eş piyasasında erkekler kendilerinden iki ila dört yaş küçük kadınları, kadınlar da kendilerinden iki ila dört yaş büyük erkekleri tercih ettiği için 1960’li yılların ortalarından sonra doğan nesilde eş bulma sıkıntısı baş gösterdi.

Ancak sosyologlara göre Almanya’da yalnış yaşayanların sayısının artmasında başka faktörler de rol oynuyor. Kadınların iş hayatına entegre olması ve çalışan kadınların sayısının artması yalnız yaşayanların sayısını artırıyor. Zira ekonomik olarak bağımsızlığının kazanan kadınlar mutlu olmadıkları bir ilişkiyi sadece ekonomik nedenlerle sürdürme zorunda kalmıyor ve ilişkiyi bitirme gücünü kendilerinde görüyor.

Haberin Devamı

Artan işsizliğin de yalnız yaşayanların sayısını artırdığı kaydediliyor. İşsizliğin artması ekonomik olarak geleceği öngörme kabiliyetini yok ettiği için bu da evlilikleri olumsuz etkiliyor. 1990 yılında 2,5 milyon olan işsizlik 2003 le 2006 yılları arasında 4,5 milyona kadar yükselmişti. Tek başına yaşayanların oranının artmasında boşanma sonucu tek bir ebeveynle ve annesi ile yaşayanların sayısının artmasının da etkili olduğu belirtiliyor.

Sadece annesi ile büyüyenlerin tek başına ayakta kalmayı ve bunu normal karşılamayı öğrendiği için bu yaşam tarzını seçtiği kaydediliyor. Söz konusu araştırma Sozio-ökonomisches Panel (SOEP) bilgilerine başvurularak elde edildi ve Zeitschrift für Soziologie adlı dergide yayınlandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!