280 karakterle Almanya’ya ayna tuttular

Güncelleme Tarihi:

280 karakterle Almanya’ya ayna tuttular
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2018 10:13

Mesut Özil’in ırkçılık suçlamasıyla milli takımı bırakmasının ardından #MeTwo etiketiyle başlayan öyküler, Almanya’yı anlatıyor. Binlerce kullanıcı Almanya’da günlük hayatta karşılaştıkları ayrımcılık öyküleriyle Almanya’ya ayna tutuyor.

Haberin Devamı

MESUT Özil’in Alman milli takımını bırakma nedenini açıklamasından bir hafta sonra Twitter üzerinden başlatılan #MeTwo etiketi günlerdir en çok paylaşılan Almanca sosyal medya oldu. İnsanlar iş yerinde, okulda, sokakta karşılaştıkları ayrımcı ve ırkçı olaylara dikkat çekiyorlar. Anlatılan öyküler Almanya’yı yansıtıyor. Siyasetçiler, yazarlar, ünlü simalar da #MeTwo etiketiyle görüşlerini paylaşıyor. Ama göçmenlerin bu öykülerine karşı, kin ve tehdit içerikli mesajlar, toplumdaki ırkçılığın boyutlarını da ele veriyor.

* Spiegel dergisinin eski Türkiye muhabiri Hint Pakistan kökenli Hasnain Kazım: “Türkiye ve Pakistan üzerine eleştirel yazdığımda, bana en iyi gazetecisin diyorlar. Ama AfD, FPÖ ve Pegida’yı eleştirdiğimde, bu sefer yanlış meslek seçmişsin diyorlar.”
* Yazar Hatice Akyün: “Göçmen kökenli çocuklara okullarda yapılan haksızlıkları okuyorum. Sizin şansınız varmış yine de. Yardım alamayan, hauptschule ve öğrenme sorunlu çocukların gittiği sonderschule tavsiyelerine karşı kendini savunamayan çocuklar ne oldu?”
* Bir Türk kullanıcı: “O zaman sonderschule dediler. Şimdi doktorasını yapmış enfeksiyon biyoloğuyum.”
* Bir başka kullanıcı: “Bir gün öğretmen çantamda getirdiğim börekten bir parça aldı ve sınıfta ‘İİİH, yarasa kanadı mı yiyorsunuz’ diye bağırdı. Hayatım boyunca unutamadım.”
* Rachel: “Okul olarak toplama kamplarını ziyaret ettik. Ben tek Yahudiydim. Krematoryuma girince dayanamayıp ağladım. Birçoğu ‘Hey niye ağlıyorsun?’ diye sordu. Dalga geçenler de dahil.”
* Bir başka kullanıcı, “İlkokulda sınıfta ben tek güneyli çocuktum. Bir gün öğretmen benim kısaca dışarı çıkmamı istedi. İçeride ne konuşulduğunu kimse benimle paylaşmadı. Yıllarca sonra öğrendim ki, hepsini evine davet etmiş” diyor.

Haberin Devamı

HALA DERS ALMAMIŞLAR
Bunlar insanlarda ömür boyu derin iz bırakan acı öykülerden bazıları. Ama bu öykülerden ders alınması gerektiğini söyleyenlerin yanında ırkçılıkla karşılık verenler de var. Bunların çoğunluğu fotoğrafsız ve isimsiz. Kimliklerini açıklamaya cesaret edememişler. Birkaç örnek:
* Matematikte kötüydüm. Karneye 5 geldi. Sonuç: öğretmen ırkçı olmalı.
* Uyuyakalıp treni kaçırdım. Sonuç: Demiryolları ırkçı dolu.
* Benim lastikçim (Türk), Türklere uygun fiyat yapıyor.
* Bir Alman olarak çevremde çoğu göçmen çocuk ve yetişkinleri yere bir şey attıkları, kırmızı ışıkta geçtikleri zaman yanlış hareketlerine karşı uyarınca, hemen nazi damgası yiyorum.
* Şimde de #MeTwo çıktı. Nedir bu? Bu tür şikayetleri artık duymak bile istemiyorum. Burası uyuma karşı direnenlere bile şans tanımayan öyle mükemmel bir ülke.
Ama az da olsa sağduyulu tweetler de var:
“Bunu bir saldırı olarak almayın, kendimizi yeniden bulmak için bir şans olarak görün.”
#MeTwo öyküleri Almanya’ya ayna tutarak, yüzünü değiştirecek cinsten.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!