28 AB üyesi içinde yedinci sıradayız

Güncelleme Tarihi:

28 AB üyesi içinde yedinci sıradayız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2018 12:36

Almanya’nın Köln kentinde 48’inci kez düzenlenen Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarı (ISM), 73 ülkeden bin 660 firmanın katılımıyla devam ediyor. Türkiye’den 78 şirketin katıldığı fuar, yarın sona erecek. Fuarda ürünlerini tanıtan, iş bağlantıları kuran Türk şirketlerinin temsilcileri, Hürriyet’e konuştu:

Haberin Devamı

İSTANBUL Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar, ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete:
“Hammadde fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle zaman zaman müşterilere fiyat vermekte zorlanıyorsunuz, sattığınız ürünü yerine koyamıyorsunuz veya zarar ediyorsunuz. Geçen yıl şeker fiyatları Londra borsasında 600 dolar civarındaydı, bu yıl 400 dolar. Yine bu yıl fındık fiyatları yüzde 50 düştü. Palm yağında ise fiyatlar sürekli inip çıkıyor. Her şeye rağmen Türkiye’de şekerleme sektörü 2.5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştiriyor. 28 Avrupa Birliği ülkesiyle kıyasladığımızda 7’nci sıradayız. En fazla katma değerli ürün satmada da 8’inci sıradayız. Türkiye’nin bu sıralarda olması gayet güzel bir başarı. Türk ürünlerinde son yıllarda ciddi şekilde kalite artışı var. Zaten kalite olmazsa ürün satamazsınız.”

Haberin Devamı

28 AB üyesi içinde yedinci sıradayız

Zekeriya Mete

ÜÇ BOYUTLU BASKI
Şölen Çikolata Gıda San. Ve Tic. A.Ş. Bölge Pazarlama Müdürü Taner Ulusoy:
“Biz ihracatçı olarak başladık ve son 10 yıldır Türkiye iç piyasasında da varız. Ama temel olarak ihracat bizim en önemli pazarımız oldu ve hala da öyle. Son üç yıla baktığımızda 108 ülkeye fatura kestiğimizi görüyoruz. Şölen 310 milyon dolarlık ciroya sahip şu anda, 2018 hedefimiz ise 350 milyon dolara ulaşmak. Şölen bu fuara 25 yıldır katılıyor. Müşterilerle diyalog ve gözlem açısından çok önemli bir fuar. Ama fuar gittikçe küçülüyor ve ziyaretçi sayısında azalma olduğunu düşünüyorum. Almanya’da özellikle Türk marketlerinde etnik pazarda yer alıyoruz. Müşteriler firmamızı tanıdıkları için herhangi bir zorluk yaşamıyoruz. Bu yıl çocuk kategorisinde iki önemli ürünümüz var. Dünyada ilk defa sürpriz yumurtayı üzerine üç boyutlu baskı yaparak ürettik. Diğer ürünümüz ise Ozmo Burger.”

28 AB üyesi içinde yedinci sıradayız

Taner Ulusoy

Haberin Devamı

PATLAYAN ACILI ŞEKER
Tıltay Gıda San. ve Tic. Dan. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tıltay:
“Tıltay Gıda 1930’lu yıllarda babam tarafından kurulmuş ve bu günlere kadar geldi. Biz dört kıtaya ihracat yapıyoruz. Ürünlerimiz dondurma, çikolata ve çocuklara yönelik ürünler. Patlayan şekerlerimizin çeşitli aromaları var, üzerlerini çikolatayla kaplıyoruz. Meksika’ya patlayan acılı şeker yapıyoruz. Patlayan şekerlere ilgi kuşaklar boyu devam ediyor. Bu fuarlar eski cazibesini kaybediyor ama yine de katılıyoruz.”

28 AB üyesi içinde yedinci sıradayız

Haluk Tıltay

FUARDA OLMAK ZORUNDAYIZ
El’One Gıda İç ve Dış Tic. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rupen Meyhanecioğlu:
“Biz tamamen ihracata yönelik bir firmayız. Yerli piyasada satışımız yok. Ağırlıklı olarak ABD, Katar, Kanada ve Güney Kore’ye ihracat yapıyoruz. Fuarda olmak zorundasınız ve fuarları önemli buluyorum. Geçmiş yıllara kıyasla ziyaretçi az ama önemli olan sayı değil ziyaretçilerin kalitesi. Özellikle çikolata kaşık ürünümüzün çeşidi çok fazla. Aromalı çikolata kaşıklar da yapıyoruz.”

Haberin Devamı

28 AB üyesi içinde yedinci sıradayız

Rupen Meyhanecioğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!