Sigortalı günleriniz emekli olmaya yetmiyor

Güncelleme Tarihi:

Sigortalı günleriniz emekli olmaya yetmiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 15:21

TORBA Yasa ile ilgili yazınızı okudum. 12.09.1980 doğumluyum ve Almanya’ya 1990’da geldim. İlk sigortalı işe Almanya’da 01.09.1999’da başladım. Türk vatandaşlığından çıkışımı 24.05.2000’de aldım. Şuan Mavi Kartım var ve bunu 24.07.2014’te yenilettim. Türkiye’de hiç sigortalı çalışmadım. Türkiye’den hangi şartlarda emekli olma imkanım var? (Yasin K.)

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de SSK’ya tabi bir iş kolunda sigorta başlangıcı yaparsanız, Almanya’daki sigorta başlangıcınıza göre Türkiye’den emekli olmak için 58 yaş 5 bin 975 gün şartlarına tabi olursunuz.
Ancak verdiğiniz bilgiye göre, Almanya’da Türk vatandaşı olarak 8 ay 24 gün sigortaya tabi çalışmışlığınız var. Toplam 264 gün yapan sigortalı süreniz, Türkiye’den emekli olmaya yetmiyor.
SSK’ya giriş yapmadan yurtdışı borçlanması yaparsanız, tam aylık için 25 yıl (9 bin) gün, kısmi aylık içinse 15 yıl (5 bin 400 gün) şartlarına tabi olursunuz ki, bunun için de yurtdışındaki süreleriniz yeterli değil. Yani kısaca, Almanya’da Mavi Kart sahibi olarak çalışmaya devam ederseniz, Türkiye’den emekli olamazsınız. Yeniden Türk vatandaşlığına geçerseniz veya Türkiye’ye dönüp sigortalı bir işte çalışmaya başlarsanız, 58 yaş ve 5 bin 975 gün şartlarına göre emekli olabilirsiniz.

Bağ-Kur’daki süremi nasıl iptal ettirebilirim


ALMANYA’da 6 Ocak 1982’de çalışma hayatına başladım. Daha sonra Bağ-Kur’a kayıtlı olarak (Almanya’da sigortalılığım devam ederken) işyeri açtım. Askerliğimi Bağ-Kur’lu olmadan önce yaptım. Daha önceki bir yazınızda, Bağ-Kur’lu olma hükmünün geçersiz olması için herhangi bir izin takviminde Türkiye’de 10-15 gün bir sigortalı bir işyerinde çalışılması gerektiğini belirtmiştiniz. Sorum; Emekli olmak için askerliğimi satın alırsam Türkiye’deki sigorta başlangıcım SSK’dan mı olur? Yoksa Bağ-Kur’dan çıkmam için izin takviminde bir süreliğine sigortalı olarak Türkiye’de sigortalı olarak çalışmam mı gerekli? Ünal Ünel

ASKERLİK borçlanması ile SSK’lı olamazsınız. Çünkü bu borçlanmanız son tabi olduğunuz kurum tarafından dikkate alınacaktır. Sizin durumunuzda bu kurum Bağ-Kur olacaktır. SSK’ya geçiş yapmak için iki yol izleyebilirsiniz. Birinci yol, 4/a sigorta koluna tabi bir işe girip çalışmaktan geçiyor. SSK girişi aldıktan sonra yurtdışındaki çalışma sürelerinizi de SSK’ya borçlanıp, 6 Ocak 1982’deki iş başlangıcınızla 46 yaş ve 5 bin 75 gün şartlarına göre emekli olursunuz.

İKİNCİ YOL

İkinci seçenek olarak Bağ-Kur sürenizi, hizmet çakışması nedeniyle iptal ettirme yoluna gidebilirsiniz. Çünkü Bağ-Kur kaydınızı yaptırdığınızda Almanya’da sigortalı işte çalışmaya devam ettiğinizi belirtiyorsunuz. Bu durumu Bağ-Kur’a belgelerle ibraz ederseniz, bu kurumdaki süreniz iptal edilir. Bunun için Alman Emeklilik Sigortası’ndan alacağınız hizmet cetveli ile bağlı olduğunuz Başkonsolosluğa başvurup, iki ülkedeki hizmetlerinizin çakışması nedeniyle, söz konusu süre içinde fiilen Almanya’da bulunduğunuzu teyit eden bir yazı almalısınız. Bu yazıyla da Bağ-Kur’a başvurup, çakışan sürelerinizin iptalini talep edebilirsiniz.

Nereden emekli olursanız olun sonradan çalışmamalısınız

TÜRKİYE’de çalışmışlığım yok. Nisan 1964 doğumluyum. Almanya’da sigorta başlangıcım 1984 yılı. Hangi şartlarda Türkiye’de emekli olabilirim? Ne kadar para yatırmam gerekiyor ve ne zaman emekli olabilirim? Muhterem Sakallı – Almanya

İZİNDE olduğunuz bir dönemde Türkiye’de 4/a sigorta koluna (eski SSK) tabi bir işyerinde bir kaç hafta çalışıp bir sigorta girişi yaparsanız, 48 yaş ve 5 bin 225 gün şartlarına göre emekli olabilirsiniz.Türkiye’de sigorta girişi yapmazsanız, 9 bin gün ve 52 yaş şartına tabi olursunuz ki, bu durumda yurtdışı süreleriniz eski adıyla Bağ-Kur’da yani 4/b sigorta kolunda toplanır.
SSK’dan emeklilik için 5 bin 225 gün karşılığında yıl sonuna kadar yatırmanız gereken borç miktarı 63 bin 223 TL olacaktır. Bağ-Kur’dan emeklilik içinse 9 bin gün karşılığında 108 bin 900 TL yatırıp yaş şartının dolacağı 2016 yılında aylık tahsis talebinde bulunabilirsiniz. Tabii her iki kurumdan da emekli olduktan sonra Almanya’daki çalışmanızı sonlandırmanız gerekecektir.
Bağ-Kur’dan 5 bin 400 gün üzerinden kısmi aylık alma şansınız da var. Ancak o zaman yaş şartı 58’e çıkar. 5 bin 400 gün için, yıl sonuna kadar günlük 12.10 TL’den 65 bin 340 TL ödemeniz gerekir.

Zamlı tarifeden mi borcumu ödeyeceğim

MAVİ Kartlıyım. 2012’de SSK’ya borçlanma dilekçesi verdim. Mavi Kartlı olduğum için ret cevabı geldi. O zamanki günlük borçlanma miktarı 9.50 TL idi. Şimdi Yargıtay’da dosyam var, daha onanmadı, zamlı tarifeden mi ödeyeceğim? Mehmet Yılmaz

ARTIK Mavi Kart sahiplerinin de yurtdışı borçlanma başvuruları kabul edildiği için Yargıtay sizin lehinizdeki kararı onayacaktır. Hatta SGK geçmiş dönemde benzer içerikli davaları tek tek kaybettiği için bu konuya yasal ayar getirildi 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe 6552 sayılı Torba Yasa Mavi Kart sahiplerine yurtdışı borçlanma yolunu açtı.

Sizin dava yoluyla bir hakkı kazanacağız için, yurtdışı borçlanmanız zamlı tarifeden hesaplanmayacaktır. Davayı açtığınız tarihte geçerli olan günlük borçlanma miktarı neyse, onun üzerinden borçlanacağınız günler hesaplanacaktır. Borç hesabında, davanın sonuçlandığı veya sonuçlanacağı tarih değil, davanın açıldığı tarih baz alınacaktır.

Kaldı ki, davanızı geri çekseniz dahi, yine ilk başvuru yaptığınız tarihte geçerli olan günlük borçlanma miktarı dikkate alınacaktır. Torba Yasa’ya ilişkin yeni uygulamaya açıklık getiren 29 Eylül 2014 tarihli ve 2014/27 sayılı genelgede davadan feragat edenler için de bir düzenleme yer aldı. Genelgede, ‘Davalardan vazgeçenlerin işlemleri’ başlıklı bölümde şu ifadeler yer alıyor:
Yeni genelgede ne diyor
“...izinle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin yurtdışında Türk vatandaşı olarak geçen sürelerini borçlanma hakkı ile sosyal güvenlik sözleşmesinde açık hüküm bulunan ülkelerdeki ilk işe giriş tarihlerinin Türkiye’de ilk defa işe girdikleri tarih olarak alınması konularında 11.09.2014 tarihinden önce Kurum aleyhine açılmış ve henüz sonuçlanmamış davalardan vazgeçenlere dava konusu talep dilekçelerine istinaden yeni düzenleme doğrultusunda işlem yapılması imkanı verilmiştir. Bu düzenlemeye göre;
a) Türk vatandaşı olmamaları nedeniyle borçlanma talebi Kurum tarafından reddedilen ve bunun üzerine 11.09.2014 tarihinden önce Kurum aleyhine dava açan henüz davası neticelenmemiş izinle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin davalarından vazgeçtiklerini gösterir ilgili mahkemelerden alacakları yazı ya da ilgili mahkeme kaleminin şerhini taşıyan dilekçeyi ekleyecekleri örneği ekli dilekçe ile Kuruma başvurmaları halinde reddedilen borçlanma talep dilekçeleri esas alınarak o tarihte tercih ettikleri prime esas günlük kazanç üzerinden borç tahakkukları gerçekleştirilerek ilgililere tebliğ edilecektir. Söz konusu borcun yasal süresi içerisinde ödenmesi halinde borçlanma geçerli sayılacaktır. Tebliğ edilen borcun yasal süresi içerisinde bir kısmının ödenmesi ya da hiç ödenmemesi halinde ise ödenmeyen kısım için yeniden müracaat şartı aranacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!