Avrupa’dan ikisi de endişeli

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’dan ikisi de endişeli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 11:37

Avrupa bu yıl Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcının 100’üncü, İkinci Dünya Savaşı’nın 75’inci yıldönümünü andı.

Haberin Devamı

Avrupalılar iki dünya savaşında birbirini gırtlakladı. Savaşın ekonomiyi yok ettiğini, açlık ve kıtlık getirdiğini, refaha barışla ulaşılabileceğini

Avrupa’dan ikisi de endişeli
ancak iki dünya savaşı sonunda anladı. AB fikri işte iki dünya savaşı sonucu doğdu. Bir barış projesi olarak. Eğer 70 yıldır Avrupa’da savaş yaşanmadıysa, bu AB projesi sayesinde oldu.

* * *

Helmut Kohl 16 yıl başbakan olarak Almanya’yı yönetti. Sadece Almanya’yı değil, AB’yi de şekillendirdi. Yeşillerli Joschka Fischer, yedi yıl Dışişleri Bakanı olarak Almanya’nın dış politikasını yönlendirdi. İkisi de ihtiraslı Avrupa yanlısı. Şimdi bu iki politikacı Avrupa’nın geleceği üzerine çok endişeli olduklarını anlatan birer kitap yazdı.

* * *

Helmut Kohl’ün kitabının adı Aus Sorge um Europa (Avrupa Endişesiyle). Kara Dev diye bilinen Kohl, 119 sayfalık kitabına “Dikkatli bir dille söyleyecek olursam, AB’nin durumu 20’nci yüzyıldan 21’inci yüzyıla geçişte, hiç iyi değil” diye başlıyor. 1930 doğumlu biri olarak, İkinci Dünya Savaşı’nın ve barışın ne demek olduğunu bizzat yaşayan Helmut Kohl, “Avrupa benim için bir kader sorusu. Eğer çok açık bir pusulayla yol gösteremezsek. O zaman insanlar Avrupa’ya sırt döner” diyor.

* * *

İki Almanya’nın birleşmesi ve Euro’nun mimarlarından Kohl’ün uyarısı çok ciddi. AB ülkelerinde Avrupa ve Euro karşıtı siyasi partiler yükselişte. Fransa’da Le Pen’in AB karşıtı Ulusal Cephe’si, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci çıktı. İngiltere’de aşırı sağcı UKİP, Danimarka’da Halk Partisi, Avusturya’da Özgürlük Partisi her seçimde oylarını artırıyor. Avrupa’nın en hoşgörülü ülkesi İsveç’te bile aşırı sağ oylarını üçe katladı.

* * *

Joschka Fischer’in kitabının adı ise Scheitert Europa? (Avrupa İflas mı Ediyor)... Fischer’e göre, Avrupa’daki mali kriz Güney Avrupa ile zengin Kuzey Avrupa arasındaki uçurumu büyüttü. İtalya, Yunanistan gibi Güney Avrupa ülkeleri Başbakan Merkel ve Almanlara öfkeli. Fischer bu havayı şöyle özetliyor: “Merkel Avrupa’nın resmi olmayan tasarruf komiseri gibi.”
Güney Avrupa’daki genel kanı şu: Güçlenen birleşik Almanya, tüm Avrupa’ya mal satıyor ve bize tasarrufu dikte ettiriyor.

Fischer kitabında Avrupa’nın geleceğini şu sorunun cevabına bağlıyor:
Bir Avrupa Almanyası mı, yoksa Alman bir Avrupa mı? Alman bir Avrupa barış projesine hizmet etmez. Huzursuzluğu, ulusal şablonlar içinde düşünmeyi körükler ve AB’yi ikiye böler. Avrupa’nın AB’den başka bir alternatifi yok. Karşı alternatif savaş demek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!