Almanya'da '3 yıl evlilik süresiz oturum için yeterli' kararı

Güncelleme Tarihi:

Almanyada 3 yıl evlilik süresiz oturum için yeterli kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2014 09:37

Almanya'da Augsburg İdare Mahkemesi’nden Türk vatandaşlarını sevindirecek bir karar çıktı. Türk vatandaşı ve işçi konumundaki eş ve çocuklarına üç yıllık birlikteliğin ardından dil ve geçim şartı da aranmadan süresiz oturum verilecek.

Haberin Devamı

Almanya’da yaşayan vatandaşların en büyük sorunlarından biri şüphesiz oturum hakkı almak. Bazı yabancılar daireleri, Türk vatandaşlarına oturum verme konusunda katı davranırken, bazı vatandaşlar ise haklarını almak için mahkemenin yolunu tutuyor.

Son olarak Augsburg İdare Mahkemesi, Almanya’da yaşayan işçi konumundaki bir Türk vatandaşı ile evli kalan eşin 3 yıl sonra süresiz oturum alma hakkına sahip olduğu kararını verdi. Konu hakkında bir açıklama yapan avukat Dr. Temel Nal, bu vatandaşlardan dil ve geçimini sağlama gibi şartların da istenemeyeceğini duyurdu. Augsburg İdare Mahkemesinin gerekçelerini kabul ettiğini söyleyen Nal, bu hakkın Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki Ortaklık Hukuku'ndan doğduğunu söyledi.

Federal İdare Mahkemesi’nin 2012 yılındaki kararına göre Almanya’da bir Türk işçisiyle beş yıl beraber yaşayan yabancı uyruklu aile ferdinin süresiz oturum hakkı olduğunun söyleyen Dr. Nal, yabancılar daireleri tarafından bu hakkın vatandaşlara belirtilmesi gerektiğini hatırlattı. Dr. Nal, ancak şimdiye kadar bu hakkın 3 yıl birlikte yaşayan eş ve çocuklar için geçerli olup olmadığının bilinmediğini anlattı.

Dr. Nal, müvekkili Sevgi Ünal için açtığı davayla bu hakkı da kazandıklarını dile getirdi. Şubat 2010 tarihinde aile birleşimi yoluyla Almanya’da yaşayan Türk vatandaşı ve işçi sıfatı bulunan eşinin yanına gelen Ünal, Augsburg Yabancılar Dairesi’nden birer yıllık oturum aldı. Almanya'da eşinin yanında üç yılı tamamlayınca Augsburg Yabancılar Dairesine başvurup, Ortaklık Konseyi Kararı’nın 7. maddesi gereği ve Federal İdare Mahkemesi’nin içtihadı doğrultusunda süresiz oturma izni verilmesini talep etti.

Yabancılar dairesi ise bu talebi reddedince olay mahkemeye taşındı ve mahkeme Ünal’ı haklı buldu. Nal bu hakkın sadece işçi konumundaki Türk vatandaşının, Türk vatandaşı eşi için değil, diğer yabancı milletten eşler için de geçerli olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!