Altan Öymen Frankfurt’ta

Güncelleme Tarihi:

Altan Öymen Frankfurt’ta
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2014 14:45

Gazeteci-Yazar, CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen, Frankfurt’ta düzenlenecek toplantıda okurlarıyla biraraya gelecek, Türkiye’nin yakın geçmişindeki ve günümüzdeki gelişmeleri değerlendirecek.

Haberin Devamı

Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı’nı ziyaret etmek üzere önümüzdeki günlerde Almanya’ya gelecek olan Gazeteci Yazar Altan Öymen, 9 Ekim Perşembe akşamı Frankfurt Türk Alman Kulübü’nde okurlarıyla birarada olacak.

„Yakın Tarihimizde Anılarla 30 Yıl ve Bugün“ başlığı altında düzenlenecek toplantıda Öymen, Türkiye’nin yakın geçmişindeki ve günümüzdeki gelişmeleri

Altan Öymen Frankfurt’ta
değerlendirecek. Okurları, toplantı sonrasında Öymen’in 1930’lu yıllardan itibaren Türkiye ve Dünya’daki gelişmeleri, kendi yaşam öyküsü eşliğinde ele aldığı kitapları, „Bir Dönem, Bir Çocuk“, „Değişim Yılları“, „Öfkeli Yıllar“ ve geçen yıl yayınlanan „Ve İhtilal“i edinip, yazara imzalatabilecekler.

Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) ve Frankfurt Türk Alman Kulübü (TDK) işbirliğinde düzenlenen toplantı, kulübün „Strahlenberger Str. 129, Offenbach-Kaiserlei“ adresindeki lokalinde gerçekleştirilecek.

GAZETECİLERİN „ALTAN ABİ“Sİ

İstanbul’da 1932 yılında dünyaya gelen Altan Öymen, gazeteciliğe 18 yaşında Ulus gazetesinde başladı. 1950 yılından bu yana çeşitli gazetelerde muhabirlikten, köşe yazarlığı ve genel yayın yönetmenliğine çeşitli görevler üstlenen, bir dönem Ankara Gazeteciler Derneği’nin başkanlığını yürüten meslektaşlarının „Altan Abi“si, halen köşe yazarı olarak mesleğe devam ediyor. Öymen’in 60’lı, 70’li ve 90’lı yıllarda aktif olarak siyaset yaptığı dönemler oldu. 1961’de Kurucu Meclis üyeliği yaptı, 1977’de Ankara, 1995’te İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi, 1977’de Turizm ve Tanıtma Bakanı, 1999’da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Genel Başkanı oldu.

ALMANYA’YA GÖÇÜN TANIĞI

Almanya’nın ve Almanya Türklerinin Altan Öymen’in yaşamında önemli bir rolü var. Dönemin başkenti Bonn’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde 1962 yılından 1966’ya kadar basın ataşesi ve müşaviri olarak görev yaptı, dolayısıyla Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünü ilk başından itibaren yakından gözledi, yaşadı. Daha sonraki yıllarda WDR (Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu) ile DPA’nın (Alman Basın Ajansı) Türkiye muhabiri olarak çalıştı. Uzun yıllar „Köln Radyosu“ olarak bilinen WDR’in Türkçe yayınlarına Ankara’dan haber ve yorumlarıyla destek verdi. Almanca’yı küçük yaşlardan itibaren öğrenen Altan Öymen, ilk kez 1956’da geldiği Almanya’ya o dönemden beri, çeşitli vesilelerle sık sık geldi. Çeşitli toplantılara konuşmacı olarak katıldı. Avrupa Türk Gazeteciler Birliği’nin (ATGB) 2006 yılında Frankfurt’ta gerçekleştirilen genel kuruluna „Onur Konuğu“ olarak katıldı ve ATGB’nin „Onur Üyesi“ oldu.

"ANILI KİTAP" DİZİSİ

2005 yılında Radikal gazetesinde yazmaya başlayan Öymen, 2002 yılından itibaren anı kitaplarını yayınlıyor.

Dizinin ilk kitabı „Bir Dönem Bir Çocuk“ta, bir yandan kendi çocukluğunu, bir yandan da 1930’lardaki dünya ve Türkiye’yi belgeler eşliğinde işleyen Öymen, ikinci kitabı „Değişim Yılları“nda 1940’ları ele alıyor ve gazeteciliğe nasıl başladığını anlatıyor. 2009 yılında yayınlanan ve o yıl 8 baskı yapan üçüncü kitabı „Öfkeli Yıllar“da ise 1950’li yılların ikinci yarısını ele alıyor, bu arada onun hızla „gazetecileşmesi“ne tanık oluyoruz. Yazar, geçen kasım ayında yayınlanan dördünü kitabı „Ve İhtilal“de ise 1955’ten 27 Mayıs 1960’ta silahlı kuvvetlerin Adnan Menderes hükümetini devirerek, yönetimi ele geçirdiği askeri darbeye kadarki dönemi ele alıyor.

1950’li yıllardan bu yana çalıştığı yayın organlarında yayınlanan yazı dizileri ve belgeselleriyle birbirinden önemli konuları kamuoyuna ulaştıran Altan Öymen’in 1975 yılında Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’yla birlikte yazdığı ve mobilya ihracatı yolsuzluğuyla ilgili kitabı „Mobilya Dosyası“ da büyük ilgi çekmişti.

"YAKIN TARİHİN ANLAŞILMASINA KATKI"

Öymen, bir söyleşide „Bu kitabı Başbakan da okusun isterim“ dediği son kitabı „Ve İhtilal“in „sonsözü“nde okurlarına şöyle sesleniyor:
„Kitabın yazılışı sırasında Başbakanlık’taki onuncu yılını doldurmuş olan Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2013’ün sonbaharında gençliğe hitap ederken yaptığı konuşmalarda, gençlerin yakın tarihimizi çok iyi bilmeleri gerektiğini söyledi. Ben de aynı kanıdayım. Bu kitapla dördüncüsü de yayınlanmış olan ‚anılı kitap‘ dizisinin amaçlarından biri zaten buydu: Yakın tarihin bilinmesine ve anlaşılmasına, o tarihin içinde yaşamış bir yazar olarak, gördüklerimi ve öğrendiklerimi belgeleriyle anlatarak katkıda bulunmaktı. Tabii herkes gördüklerini, öğrendiklerini kendi gözüyle değerlendirir. Ama bunu yaparken başkalarının gördüklerini ve söylediklerini de gözönünde tutmak gerekir. Bu kitaplarda, mümkün olduğu kadar, o gereği de yerine getirmeye çalışıyorum.“
Öymen, ilk kez 58 yıl önce geldiği Frankfurt’ta gerçekleştirilecek toplantıda da bunu yapacak, yakın tarihimizin bilinmesi ve anlaşılmasına, bunun ışığında da içinde bulunduğumuz dönemin ve geleceğin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacak.

TARİH: 9 EKİM 2014, Perşembe
SAAT: 19.30
YER: Frankfurt Türk-Alman Kulübü
Stralenberger Str. 129
63067 Offenbach
TEL: 069 889594

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!