SGK, 2000’den sonraki sürelerimi borçlandırmış

Güncelleme Tarihi:

SGK, 2000’den sonraki sürelerimi borçlandırmış
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2014 15:03

Haberin Devamı

DOĞUM tarihim 26 Mart 1956. İşe ilk girişim 4 Temmuz 1977. Askerlik borçlanması yaptım Emekli Sandığı’na. Sandığa tabi 9 yıl 8 ay hizmetim var. Memuriyet hayatım Haziran 1987’de bitti. Sonra ara vermeden Temmuz 1988’e kadar SSK’lı olarak 377 gün çalıştım. 1989’da da Almanya’ya geldim. İki kurumda da toplam 3 bin 887 günüm var. 2010’da bin 168 gün borçlandım. Şimdi toplam gün sayım 5 bin 55. Borçlanma tarihlerini boş bırakmıştım. SGK 1 Eylül 2007 - 31 Aralık 2010 arasını borçlandırmış. Bu tarih aralığı aylığımı etkiler mi? Etkilerse, düzeltme isteyebilir miyim? Borçlanma başlangıcım 1990 olsaydı, durum değişir miydi? Yoksa bunlara gerek yok mu? SSK’lı olarak bugün emekli olsam, aylığım ne olur, Sandık emeklisi olsam ne kadar alırım? Mustafa Aksoy – Nürnberg/Almanya

Borçlandırılan yurtdışı sürelerinizin ağırlıklı olarak 2000, hatta 2008 yılından sonraki dönemde olması, aylığınızın biraz daha düşmesine neden olacaktır. Çünkü 2000 ile 2008 ve 2008’den sonraki dönemlerde prime esas alınan kazanç tutarları düşük olduğu için, bu dönemde sigortalı olanların emekli aylıkları haliyle daha düşük bağlanıyor.
Fakat, sizin emekli olmanız için gerekli olan günlerinizin büyük bir bölümü (1977-1988 arası), prime esas alınan kazanç miktarlarının yüksek olduğu 2000 yılından önceki döneme denk düştüğü için, eksik kalan bin 168 günlük yurtdışı borçlanmanızın, aylığınızı azaltıcı etkisi çok büyük olmayacaktır. Yani özetle, aylığınız, bin 200 yerine belki sadece 1.000-1100 TL civarında bağlanacaktır.
Yurtdışı borçlanmanıza ilişkin düzeltme isteyemezsiniz. Ancak yapabileceğiniz tek şey, borçlanmanızın iptalini isteyip, bu kez borçlanacağınız günlerin denk düştüğü tarih aralığını da borçlanma talep formunda açık bir şekilde bildirmek suretiyle, yeniden borçlanma talebinde bulunmak olacaktır.
Atacağınız taş vuracağınız kuşa değmeli. Borçlanma işlemini silbaştan yaparsanız şunu unutmamalısınız; yurtdışındaki sigortalı günlerinize ilişkin borcunuz, 2010’de değil, günümüzde geçerli olan 12.10 TL’lik günlük borçlanma miktarı üzerinden hesaplanacaktır.
Emekli Sandığı’ndan emekli olmak için bir kere 61 yaşını bekleyip 15 yıl, yani 5 bin 400 günü tamamlayacak şekilde ancak borçlanarak emekli olabilirsiniz. Sandığın uyguladığı yurtdışı borçlanma miktarları SSK’ya göre daha yüksek. Aylık olarak ne bağlanacağı, sizin memuriyetten ayrıldığınız dönemde bıraktığınız derece ve kademenize ve yurtdışı sürelerinizin intibakına göre hesaplanacaktır.
Ama her halükarda, Emekli Sandığı’ndan bağlanacak aylığın daha yüksek olacağını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Türkiye’de çalışırsam Almanya sorun eder mi

ALMANYA’da 15 Nisan 1975’te doğdum ve 2010’da Alman vatandaşlığına geçtim. Almanya’da çalışırken Türkiye’ye izine gittiğimde sigortalı bir işte çalışabilir miyim? Almanya açısından bir problem olur mu? Can

Türkiye açısından tatilde çalışmanızın bir sakıncası yok. Zira geçen yılın kasım ayında yayınlanan bir SGK genelgesi uyarınca, Almanya’da sigortalı iken Türkiye’deki sigortalı çalışma süreleriniz geçerli sayılıyor artık. Bunun tek şartı, çalıştığınız dönemde bizzat Türkiye’de bulunmanız.
Türkiye’deki çalışmanızın Almanya açısından da bir sakıncası olmaması için bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var. Öncelikle çalıştığınız işyerinize bu durumu bildirmenizde yarar var. Çünkü Almanya’daki işvereninizin, sizin çalışacağınız ikinci işi bilme hakkı var. Bazı işyerleri, bu konuda çalışanından bilgi vermesini istiyor, hatta bazıları ek iş için izin alınmasını bile zorunlu kılıyor.

YARIDAN FAZLAYSA...
Bir de tabii, yılın yarısından fazlası Almanya’da ikamet ediyorsanız, Alman Vergi Kanunları gereği tam vergi mükellefi olduğunuzdan, asgari düzeyde aylık da alsanız Türkiye’de çalıştığınız sürede elde edeceğiniz kazancınızı, Almanya’daki vergi denkleştirmesinde de beyan etmeniz gerekiyor. Ancak çalışma süreniz ve alacağınız gelir düşük olacağı için yıl sonunda size vergi açısından büyük bir külfet getirmeyecektir.

Türkiye’den çalışmadan emekli olabilir miyim

1953 doğumluyum ve 1978’den beri Almanya’dayım. 1999’da Alman vatandaşı oldum ve Mavi Kart sahibiyim. Bu süre içinde çalıştım. 2010’dan beri emekliyim. Türkiye’de çalışmadım. Türkiye’den emekli olabilir miyim? Kaç para ödemem lazım, ne kadar aylık alırım? Eren Erenoğlu

Türkiye’den emekli olabilirsiniz. 11 Eylül 2014’te yürürlüğe giren Torba Yasa ile birlikte 1999’dan önce Almanya’da Türk vatandaşı olarak çalıştığınız süreleri borçlanabilirsiniz. Almanya’daki sigorta başlangıcınız da Türkiye’de iş başlangıcı sayılacağı için kademeli emekliliğe daha erken giriş yapmış olacaksınız.
Türkiye’ye gittiğinizde 4/a sigortalısı olarak bir kaç hafta çalışırsanız, başlangıcınız eski adıyla SSK’dan olur. Bunun faydasını, ileride göreceksiniz. Çünkü SSK’nın aylık bağlama oranı, Bağ-Kur’a göre daha yüksek.
60 yaşın üzerinde olduğunuz 3.600 gün üzerinden borçlanma yapıp, karşılığında 43 bin 560 TL yatırırsanız, hemen emeklilik hakkını kazanabilirsiniz. Alacağınız aylık da 1.100-1.200 TL civarında olacaktır.

Kızınıza bakım yaptığınız sürece aylık bağlanmaz

8 Ağustos 1966 doğumluyum. Türkiye’de sigorta başlangıcım 1 Temmuz 1984, çalışma sürem bin 20 gün. Almanya’da 1992 yılından bu yana, arada kısa süreli işsizlik dönemlerinin dışında aralıksız çalışıyorum. 1989 doğumlu ağır engelli bir kızım olup 1999’da Alman vatandaşı oldum. Mavi Kartlı olarak emeklilik hesabım nasıl yapılır? Türkiye’de emekli olduktan sonra buradaki işime devam edebilir miyim? Hastalık nedeniyle uzun süre çalışamayacak olursam Türkiye’den emeklilik talebinde bulunabilir miyim? Nihal Özdemir

Emeklilik için 41 yaş ve 5 bin gün şartlarına tabisiniz. Türkiye’deki sigortalı süreniz dikkate alındığında, eksik gün sayınız 3 bin 980 olarak tespit edilecektir. Bu kadar gün borçlanmalısınız ki, Türkiye’den emeklilik hakkınız doğsun. Ancak, bir yıla kadar işsizlik süreleri de dahil edecek olursak, sizin yurtdışında en fazla yedi yıl Türk vatandaşı olarak çalışma süreniz var. Bu da 2 bin 520 gün yapar. Yine de bin 460 gününüz eksik kalacak. Bu eksiği tamamlamak için, varsa, 1992’den önce yurtdışında geçen ev kadınlığı sürenizi de borçlanmalısınız.
Türkiye’den emekli olduktan sonra Almanya’da çalışmamalısınız, aksi takdirde aylık bağlanmaz. Ayrıca, engelli kızınızın bakımını yaptığınız için bakım parası alıyorsanız, namınıza Bakım Sigortası tarafından Alman Emeklilik Sigorta hesabınıza prim yatırılıyordur. Bu da sizin Türkiye’den aylık bağlanmasını engelleyecektir. Çünkü SGK, 28 Haziran 2012 tarihinde yayınladığı 2012/24 sayılı genelgenin ekinde yer alan Alman Sigortalılık Sürelerinin Tahsis İşlemlerinde Değerlendirilmesine ilişkin Tablo’da, bakım yaptığınız sürede Türkiye’den bağlanan aylığın kesilmesi öngörülüyor.
Hastalık nedeniyle Krankengeld (hastalık parası) aldığınız sürece de Türkiye’den aylık bağlatamazsınız. Yani aslında, sadece ev kadını olarak Almanya’da yaşadığınız dönemde veya Alman Emeklilik Sigortası’ndan maluliyet veya yaş haddinden emekli olduktan sonra Türkiye’den aylık bağlatabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!