Hessen’de G8-G9 tartışması yeniden canlandı

Güncelleme Tarihi:

Hessen’de G8-G9 tartışması yeniden canlandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2014 09:41

Alman eğitim sisteminde eyaletlere göre 12 veya 13 yıl sonrası abitur lise diplomasını almak mümkün.

Haberin Devamı

G8 veya G9 okul tipleri olarak isimlendirilen eğitim sürecinin uzunluğu uzun süredir tartışılıyor. Bazıları ‘turbo abitur’ denilen 12 yıllık okul sistemini ‘çok hızlı ve eğitim müfredatı sıkıştırılmış’ olarak eleştirmesine rağmen bu sisteme sahip Saksonya ve Thüringen’in son ‘2014 Eğitim Değerlendirmesi’nde birinci sıralarda yer alması da dikkat çekmişti.

Birkaç hafta sonra yeni eğitim yılına girecek Hessen eyaletinde G8-G9 tartışması başladı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Eyalet Meclisi Üyesi Karin Hartmann, Gymnasium lise eğitiminin 5,6 ve 7’nci eğitim yılında olan 3 bin öğrencinin G9’a geçemediğini, buna azınlıkta olan ebeveyn gruplarının sebep olduğunu savundu. Eğitim politikaları uzmanı Hartmann, partisinin Siyah-Yeşil hükümete verdiği soru önergesine alınan cevaptaki sayıyı paylaştı.

Hessen’de kabul edilen yasaya göre söz konusu üç eğitim yılındaki öğrenciler G8’den G9’a geçebiliyor. Ancak bunun için okul toplantısı yapılması ve ebeveynlerin istisnasız hepsinin gizli yapılan oylamada bunu kabul etmesi gerekiyor. Eyaletin Eğitim Bakanlığı ise bu yeni düzenlemeyi savunarak, G8 için kaydolan öğrencilerin haklarının korunmasını gerekçe gösterdi. Bakanlık ayrıca, söz konusu uygulamanın İdari Mahkeme tarafından kararlaştırıldığına dikkat çekti.

Hessen eyaleti, Köln merkezli Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IWD) işveren çevreler tarafından desteklenen Yeni Sosyal Pazar Ekonomisi İnisiyatifi (INSM) adlı bir ajans için yaptığı ‘2014 Eğitim Değerlendirmesi’ araştırmasında 7.ci sırada yer almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!