25’inci yıldönümünün provası gibi

Güncelleme Tarihi:

25’inci yıldönümünün provası gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 11:37

Almanya’da Frankfurt yakınlarındaki Langen kentinde Toplum DiYalogus adlı derneğin 24’üncü kez düzenlediği Halk Dansları Festivali’nde Türkiye, 12 ülkeyi buluşturdu.

Haberin Devamı

FESTİVALDE Avrupa’nın farklı merkezlerinden Türk halk dansları ekiplerinin yanı sıra Rusya, Ukrayna, Çin, Meksiko, Venezuela, Şili, Arjantin, Brezilya, Bosna Hersek, Bolivya, Ekvador’dan gruplar katıldı. Türk halk oyunları ekipleri Duisburg’tan AFİR, Stutgart’tan SUTHOT ve HETAT, Gelsenkirchen’den Mavi Melekler, Hollanda’nın Utrecht kentinden AKDER- Motif ile Turquaz, Ege, Karadeniz ve Akdeniz ve Doğu Anadolu yöresi oyunlarını sergiledi. Festivali Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı ile Hessen Milletvekilleri Turgut Yüksel, İsmail Tipi de izledi.

25’inci yıldönümünün provası gibi

‘BUNU PROVA GİBİ DÜŞÜNÜN’
Festivali düzenleyen Toplum gazetesinin sahibi Mehmet Canbolat, “1994 yılında başlarken bugünlere geleceğine kimse inanmıyordu. Ama başlamak gerekiyordu bu etkinliği 25’inci yıl için prova gibi düşünün. 25’inci yılda 17 saatlik halk oyunları yarışması olacak. Bu yarışmaya Türkiye’den ve Avrupa’dan ekipler katılacak” dedi.

Haberin Devamı

25’inci yıldönümünün provası gibi

AKTARILMASI GEREKEN EŞSİZ BİR MİRAZ’
Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı da “Halk dansları bu yönüyle hem korunması ve yaygınlaştırılması gereken önemli bir değer; hem de gelecek kuşaklara aktarılması gereken eşsiz bir mirastır. Toplumlar özgün değerlerini ve geleneklerini muhafaza ettikçe ayakta kalabilirler. Değerleri ve gelenekleri yaşatmak, sadece içe dönük bir çabadan ibaret kalmamalıdır” diye konuştu.

‘ÜLKE DIŞINDA DA BİLİNİYOR’
Langen Belediye Encümeni Klaudia Schweig Eyrich ise etkinliğin artık şehrin hatta ülkenin dışında bilindiğini belirterek, “Renklerin, tınıların, hareket ve ritmin birbirinden göz alıcı giysilerin eşliğinde verdiği görüntü, yarattığı tablo, insanları adeta dünya ekseninde farklı bir yolculuğa sürüklüyor. Bugünkü sunumlara baktığınızda benzeşen yönler görebilirsiniz. Bu tesadüf değildir. Çünkü insanlar ve halklar, gittikleri her coğrafyadan farklı ritim ve dansları, memleketine taşımış, kendilerine özgü yerel dans ve ritimlerini zenginleştirmiştir. Bunlardan vals, tango, mazurka, rumba ve diğerleri dünyanın kültürel mirası oldular” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!