Avrupa şişmanlıkla savaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa şişmanlıkla savaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hızla artan aşırı kilo ve obezite, ülkeler için sosyal ve ekonomik yük oluşturuyor

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Avrupa Obezite Çalışma Grubu üyesi 24 ülke obeziteye (şişmanlık) karşı savaş açtı.

Avrupa Obezite Çalışma Grubu üyesi 24 ülke, 3-6 Haziran arasında Milano’da gerçekleştirilen 9. Avrupa Obezite Kongresi’nde, obeziteye (şişmanlık) karşı acil çağrısını içeren bir deklarasyon imzaladı.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Michele Carruba ‘‘Şu an bir uçurumun kenarındayız. Obezite’ye karşı koymamanın sonuçları, sağlık servisleri, hastalar ve aileleri için büyük olacaktır’’ dedi.

Deklarasyonu Türkiye adına imzalayan Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, yönetim ve sağlık kurumlarına da büyük görev düştüğünü söyledi.

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekoslovakya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İsrail, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye, İngiltere ve Yugoslavya’nın imzaladığı Milano Deklarasyonu’nda obezite ile ilgili olarak şu konulara dikkat çekildi:

Tüm Avrupa ülkelerinde ve dünyada obezite ve yüksek kilo, kişiler ve toplumlar üzerinde ciddi derecede tıbbi, sosyal ve ekonomik etkiler yaratıyor.

Son tahminler Avrupa’da yetişkin nüfusun yüzde 15’inin obez olduğunu gösteriyor.

Avrupa’da bazı bölgelerde obezite oranı yüzde 40-50’ye çıkarken, ülke ortalamaları yüzde 5-22 arasında değişiyor. Ancak hiçbir ülke bu yaygın hastalığın etkisinden kurtulmuş değil.

Bu derece önemli bir sağlık problemi olmasına rağmen ancak çok az Avrupa ülkesi kiloya bağlı hastalıkların önlenmesi ya da kilo problemli bireylerin tedavisinde ulusal bir programa sahiptir.

Bu alandaki en önemli problemlerden bir diğeri de kilolu çocukların oranındaki artış. Obezite nedeniyle çocukların gelecekteki sağlıkları da risk altında.

Şu anki yüksek obezite oranı, çevre koşulları ve değişen yaşam şartları ile hızla artmaya devam ediyor.

Obezitenin önlenmesi ve kontrolü, ancak daha sağlıklı yaşam şartları, gelişmişlik hareketlilik düzeyi ve gelişmiş beslenme alışkanlıklarının benimsetilmesi ile mümkündür.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!