Avrupa şimdi daha mı güvensiz

Güncelleme Tarihi:

Avrupa şimdi daha mı güvensiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2016 09:21

Almanya Başbakanı Merkel’in, Macaristan’da bekleyen binlerce mülteciye kapıları açması tarihi bir hata mıydı? Avrupa’da büyük çoğunluk, Merkel’in kararını Avrupa için tarihi hata olarak görüyor.

Haberin Devamı

ÖZGÜR yaşama büyük değer biçen Avrupalılar, mülteci akınıyla Avrupa’nın güvensizleştiği, sokağın bir anda tehlikeli hale gelmeye başladığı görüşünde. Bu algıyı doğrulayacak veriler yok. Ama bu duyguyu körükleyen olaylar var. 

Köln’de geçen yılbaşı yaşanan toplu taciz olayları. 19 Aralık 2016 Berlin’de Noel Pazarı’na TIR’la terör saldırısı; 12 ölü, 48 yaralı. 13 Kasım 2015, Paris terör saldırısı; 130 ölü, 352 yaralı. 22 Mart 2016 Brüksel Havaalanı ve metro istasyonuna terör saldırıları; 35 ölü, 300’ü aşkın yaralı...

SİLAHLA AVRUPA’YI DOLAŞIYOR

Vatandaşlarının güvenliğini sağlamak devletin asli görevi. Dışarıda özgür yaşamın tehlikeye girdiği duygusu, en başta devlete güveni sarsıyor. Berlin Noel Pazarı’nda TIR’la terör estiren Tunuslu terörist Anis Amri, saldırıdan sonra, hiçbir güvenlik birimine yakalanmadan Hollanda, Fransa ve oradan İtalya’ya nasıl geçebiliyor? Hem de üzerinde silahla? Paris terör saldırısından sonra OHAL’le yönetilen Fransa’da Anis Amri hiçbir polis kontrolüne niçin takılmıyor? Güvenlik kameralarıyla donatılmış, ülkenin en iyi korunan tren istasyonu Lyon’da elini kolunu sallaya sallaya trene binen Anis Amri’nin görüntüleri insanlarda “Bu önlemler göstermelik. Hiç de iyi korunmuyoruz” duygularını daha bir artırdı. Devlete güveni bir kez daha sarstı. Anis Amri, Milano’da, devriye gezen polis kontrolüne takılmasaydı, bugün belki de Tunus’ta ya da Suriye’de olacaktı.

Haberin Devamı

AŞIRI SAĞA BÜYÜK FIRSAT

Tunuslu teröristin üzerinde silahla günlerce üç Avrupa ülkesini dolaşması, en başta Avrupa’daki aşırı sağ partilere bulunmaz bir fırsat sundu. Aşırı sağ partiler bunun suçlusu olarak, Avrupa’da sınırları kaldıran Schengen’i görüyor. Aslında hedef AB karşıtlığı, Schengen bahane.
Fransa’da 23 Nisan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Merkez sağ Cumhurbaşkanı adayı François Fillon’nun sözcüsü İçişleri Bakanlığı’ndan günlerdir şu sorunun yanıtını bekliyor:
“Nasıl oluyor da Olağanüstü Hale rağmen tüm Avrupa’da aranan bir terörist üzerinde silah, bizim güvenlik sistemimize yakalanmadan Fransa’nın en büyük tren istasyonunda gayet rahat dolaşıyor?”
Aşırı sağ parti Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, “Bunda suçlu Schengen’dir” dedi. Almanya’da yabancı karşıtı Almanya için Alternatif Parti (AfD), Berlin terör saldırısında ölenleri “Merkel’in ölüleri” diye niteledi.
Mülteci akını Avrupa’da yeni bir dönemi başlattı. Güvensizlik duygusu Avrupa aşırı sağına iktidar şansını artırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!