Avrupa sevindi

Güncelleme Tarihi:

Avrupa sevindi
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2017 23:51

Hollanda’daki seçimlerde Geert Wilders’in lideri olduğu aşırı sağcı ve AB karşıtı Özgürlük Partisi’nin beklenen yükselişi sağlayamaması AB üyelerini sevindirdi. Avrupa, liberal Mark Rutte’nin birinci gelmesini kutladı.

Haberin Devamı

HOLLANDA’daki genel seçimlerde Başbakan Mark Rutte’nin lideri olduğu Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi’nin (VVD) birinci olması, Avrupa Birliği’ne (AB) rahat bir nefes aldırdı. Rutte, önceki seçime göre 8 vekil kaybetse de seçim öncesi anketlerin tahminlerinden daha yüksek vekil çıkararak parlamentoda 33 sandalye kazandı. Irkçı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi ise sandalye sayısını 15’ten 20’ye yükseltmeyi başardı. Rutte’nin VVD’si yüzde 21 oy alırken, Wilders yüzde 13 civarında destek buldu. Rutte, seçmenleri Brexit ve ABD seçimlerinin ardından “popülizmin yanlış türünü durdurdukları için” övdü. Milletvekili sayısını artırarak kazanç elde ettiklerini söyleyen Wilders ise “Teklif gelirse koalisyon için görüşmelere açığım ve hazırım” dedi.

Haberin Devamı

YEŞİLLERİN ZAFERİ

AB yanlısı Demokratlar 66 ve Hıristiyan Demokrat Parti, 2012 seçimlerine göre oylarını arttırarak 19’ar milletvekilini meclise gönderdi. Seçimin en büyük kazananı, parlamentodaki sandalye sayısını dörtten 14’e çıkaran Yeşil Sol Parti GroenLinks oldu. Fas ve Endonezya kökenli karizmatik lideri Jesse Klaver (30) ile ses getiren GroenLinks, koalisyon pazarlıklarında kritik bir role erişti. Seçimde, hükümet ortağı Lodewijk Asscher liderliğindeki İşçi Partisi (PcdA) büyük bir hezimet yaşadı. 2012’de 38 milletvekiliyle ikinci parti olan PcDA 29 sandalye kaybederek 9’da kaldı.

TÜRK KÖKENLİ 7 ADAY MECLİSE GİRDİ

PvdA’dan ihraç edilen Türk kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün kurduğu DENK Partisi ise 3 sandalye elde etti. Değişik partilerden toplamda 7 Türk kökenli aday, meclise girmeyi başardı.

Alman Hükümeti Sözcüsü Steffen Seibert, Twitter’dan Başbakan Merkel’in Hollanda’da seçiminden zaferle çıkan Mark Rutte’yi kutladığını paylaştı. Seibert, “Şansölye Merkel, Hollanda Başbakanı ile telefonda Türkiye gerilimi konusunda hemfikir. Nazi benzetmeleri kabul edilmez” notunu paylaştı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise “Mark Rutte’yi aşırıcılığa karşı kazandığı zaferden dolayı kutluyorum” şeklinde konuştu. Fransız aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi ise Wilders’in Hollanda’da 20 vekil çıkarmasını başarı olarak değerlendirdi. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, seçmenin ağırlıklı olarak AB’nin ‘özgür, toleranslı ve müreffeh Avrupa’ değerlerine destek verdiğini belirtti. Basın da “Avrupa’da popülizm rüzgârı durduruldu” diyerek seçim sonucunu kutladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!