"Avrupa Şampiyonası için risk alıyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Şampiyonası için risk alıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2012 12:36

A Milli Erkek Basketbol Takımı Menajeri Harun Erdenay, 2013 Avrupa Şampiyonası elemeleri için oluşturdukları genç kadroyla risk aldıklarını, ancak gruptan çıkacaklarına inandığını söyledi.

Harun Erdenay, A Milli Takım'da yıllarca oynamış ve başarılı olmuş Hidayet Türkoğlu, Ömer Onan, Kerem Tunçeri, Ersan İlyasova, Kerem Gönlüm ve Ömer Aşık'ın izin istemekte haklı olduklarını dile getirdi.
Eleme maçları için oluşturulan genç kadroyla biraz risk aldıklarını belirten Erdenay, “Tabii ki genç oyuncular için de bir fırsat olacak. Tam kadro olsak, Ömer Onan, Hidayet Türkoğlu, Ömer Aşık, Kerem Tunçeri ve Ersan İlyasova olsa, bunları düşünmeyiz bile. Genç kadro olduğu için endişelerin olması normal. Ama gruptan çıkacağımıza inanıyoruz. Bu gençlerin de eline fırsat geçti. Onlarla da konuşacağız. Fırsatı iyi değerlendirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

“Gelmeyen oyuncular haklı”

Erdenay, aday kadroya katılmayan ve izin isteyen tecrübeli oyuncuların bu kararlarında haklı olduklarını vurguladı.

Basketbolun futboldan daha farklı olduğunu ve organizasyonların yoğun geçtiğine dikkati çeken Erdenay, şöyle devam etti:
“Basketbolda, Avrupa Şampiyonaları iki senede bir oluyor. Olimpiyatlar, Dünya Şampiyonaları, elemeler, fazlasıyla organizasyon oluyor. Zaten basketbolcular, bir sezonda futbolcuların iki katı maç yapıyorlar. Hidayet bir sezonu 90-100 maçla tamamlıyor. Ben 1999 yılında milli takımdayken gelmişti. O tarihten itibaren sürekli milli takımda yer aldı. Sadece 2006'daki kadroda yer almadı. Kendisine inanılmaz yüklenilmiş. Bence gelmemekte sonuna kadar haklı. Diğer oyuncular da öyle. Onlar da çeşitli mazeretlerle geldiler. Bunlar uzun yıllar milli takımı taşımış ve ülkemize dünya ikinciliği kazandırmış oyuncular. Seneye mutlaka gelmek isteyeni çağıracağız.”

Türkiye'de basketbol ligindeki temponun fazla olması ve kısa süreli aranın mümkün olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Harun Erdenay, “Avrupa'da Noel tatilinde dinleniyorlar. Bence Türkiye'de de tatil yapılması lazım. Tabi, Ligler Kurulu var. Bizim oyuncularımızın da en azından 10 gün maç yapmadan dinlenme fırsatı bulmaları olabilir. Ama ligin programının nasıl olduğunu bilmiyorum. Ligler Direktörlüğü daha iyi bilir. Ben de uzun yıllar basketbol oynadım. 10 gün ara çok iyi olurdu” diye konuştu.

Türk basketbolunun dünyadaki yeri

Türk basketbolunun dünyadaki yeri konusundaki soruyu yanıtlayan Erdenay, şunları söyledi:
“Konumum gereği uluslararası alanda birçok kişiyle yan yana gelme fırsatım oldu. Diğer ülkelerin federasyon başkanları ve yöneticileriyle bir araya geldim. Türkiye Basketbol Federasyonu'na herkes hayran kalıyor. Dünyanın en önemli iki federasyonu var. Biri Türkiye, diğeri İspanya. Hükümetin spora desteği oluyor. Destek olmasa basketbolu bu yerlere getirmemiz çok güç. Türkiye Basketbol Federasyonu, organizasyon ve yönetim açısından dünyanın bir veya iki numaralı federasyonundan biri.”


Milli takımın antrenör konusu

A Milli Takım'ın başına geçecek antrenör konusundaki soruyu ise Erdenay, “Orhun Ene çok iyi arkadaşım. Milli takımın başına geldiğinde çok mutlu olmuştum. Ama bazen işler yürümüyor. Bu gelişmeler olabiliyor. Ben yabancı veya Türk diye düşünmüyorum. Milli takımı en iyi yönetebilecek antrenör diye düşünüyorum”şeklinde yanıtladı.

Birçok milli takımın başında yabancı çalıştırıcıların bulunduğuna dikkati çeken Harun Erdenay, “(Mutlaka yabancı hoca olacak) diye bir şey yok. Çok değerli hocalarımız da var. Hatta teknik koordinatör Tanjevic'in isteği, Türk antrenör. İsimler de var. Ama şu aşamada açıklayamam. Önümüzdeki süreçte bu durumu göreceğiz” diye konuştu.

Erdenay, başantrenörlük için ismi gündeme gelen İtalyan Ettore Messina'yı kararı için uzun süre beklediklerini söyledi.

Messina'nın Fenerbahçe Ülker ve A Milli Takım'da çalışacağını düşündüklerini vurgulayan Harun Erdenay, bunun gerçekleşmemesi nedeniyle Bogdan Tanjevic'ten genç kadroyu yönetmesi ricasında bulunduklarını ifade etti.

Beko Basketbol Ligi'ndeki antrenörler

Erdenay, Beko Basketbol Ligi'ndeki Anadolu Efes, Galatasaray Medical Park, Beşiktaş ve Fenerbahçe Ülker'in başına önemli antrenörlerin geçtiğini dile getirdi.

Ligdeki bu dört takımın şampiyonluk için mücadele edeceklerini kaydeden Harun Erdenay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tabii ki Ergin Ataman ve Oktay Mahmuti yıllardır ligimizde antrenörlük yapan çok kaliteli isimler. Erman Kunter ile milli takımda beraberdik. Değişik sistemle oynatıyor. Hareketli sistemi var. Beşiktaş'a hareket getirecek. Simone Pianigiani ise Avrupa Ligi'nde kendini kanıtlamış bir antrenör. Siena'da başarılı olmuş biri. Orhun Ene de Banvit'te büyük işler yapıyor. Bu sezon yine rakipleri zorlayacaktır. Türkiye ligi, Rusya ve İspanya ile en kaliteli lig, haline geldi. Dört antrenör de Avrupa çapında.”

Tecrübeli ve başarılı antrenörlerin Türkiye'de çalışmasının milli takıma yansımalarıyla ilgili soruyu ise Erdenay, “Bu sezona baktığımızda milli takıma davet ettiğimiz oyunculardan Göksenin ve Furkan'a Oktay Mahmuti çok önem verdi. O şekilde geldiler. Barış Hersek ve Serhat Çetin ise Ergin Ataman'ın yönetiminde kritik görevler aldılar. İzzet, Banvit'in yetiştirdiği oyuncu. Bu hocalar iyi olduğu sürece o takımlarda iyi oyuncular görev alıyor ve milli takıma pozitif yansıyor” diye yanıtladı.

Kadın milli takımın başarısı

A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın Londra Olimpiyat Oyunları'na gitmesi ile ilgili olarak ise menajer Harun Erdenay, şunları söyledi:
“Çok emek verildi. Eşim basketbolcu olduğu için uzun yıllardır takip ediyorum. Birsel, Nevriye, Meral, Işıl ve Şaziye emek verilerek yetiştirilen oyuncular. Olimpiyatlara iddialı gidiyoruz. Gurur kaynağımız oldular. Basketbolu kadın ve erkek diye ayırmamak lazım. Onlar da ay-yıldızı taşıyan sporcularımız. Umarım grupta iyi bir yer edinip, ilk 4'e girerler.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!