Avrupa’nın en yüksek binası İzmir’e yapılacak

İZMİR birkaç yıla kadar yepyeni bir sembolle kendinden söz ettirmeye başlayacak.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en yüksek binası İzmir’e yapılacak. Projeyi gerçekleştirecek olan ise bir süreden beri İzmirlilerin her hafta bir kat yükselerek gökyüzüne tırmanışını izledikleri iki kulenin yapımcısı Folkart Towers. Bayraklı’daki Folkart Towers’ın A Kulesi 40’ıncı kata ve 175 metre yüksekliğe ulaştı. Son 6 kat yapıldıktan sonra antenle birlikte 200 metreye ulaşıp Avrupa’nın beşinci, Türkiye’nin ikinci en yüksek binası unvanını kazanacak.


Folkart Towers’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’la, dış cephesi camla kaplanmaya başlayan A Kulesi’nin 160 metre yükseklikteki 38’inci katına çıktığımızda Alsancak Limanı’ndaki gemiler oyuncak, evler kibrit kutusu, yüksek binalar bile maket gibi görülüyordu. Sancak; A Kulesi’nin şubatta, B Kulesi’nin ise ondan üç ay sonra teslim edileceğini söylerken, eliyle Bayraklı’da yeni bir noktayı gösterip, “Yeni projemize de şu bölgede başlayacağız. İlk kez şimdi söylüyorum. İzmir’e, Avrupa’nın en yüksek binasını yapacağız. Projeleri, maketleri hazır. Tam 358 metre yüksekliğinde 75 katlı bir gökdelen olacak. Yüksekliği şu anda bulunduğumuz kulenin neredeyse iki katına yaklaşacak. İzmir Hilton’un 33 katlı ve 132 metre yüksekliğinde olduğunu düşünürsek ondan yaklaşık üç kat daha yüksek, 358 metrelik yeni binanın nasıl bir şey olacağını hayal edebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Halen Avrupa’nın en yüksek binası, geçen yıl Londra’da açılan 308 metre yüksekliğindeki Shard gökdeleni. Bir süre sonra Moskova’da inşası süren 330 metre yüksekliğindeki yeni bir gökdelen Avrupa’nın en yüks ek binası olacak. Ama Moskova bu rekoru fazla elinde tutamayacak. Çünkü İzmir’e inşa edilecek Avrupa’nın en yüksek binasının temeli önümüzdeki senenin ortasına kadar atılacak. Tam 358 metre yüksekliğindeki binanın 2018’e kadar bitirilip hizmete alınması bekleniyor.

Avrupa’nın en yüksek binası İzmir’e yapılacak

Mesut Sancak, ilk kez açıkladığını belirttiği projeyi anlatırken, “İzmir bizi en tepeye taşıdı. Biz de İzmir’i Avrupa’nın en yükseği yapacağız” diyerek yeni projenin 250 milyon dolara mal olacağını belirtti. İzmir’de halen yapımı süren diğer projelere de dikkat çekerek, “Bu kadar çok sayıda yüksek binadaki ofis ve rezidanslara müşteri bulunabilecek mi ?” diye sorduğumda, bitmek üzere olan iki kulenin yüzde 70’inin satıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Satışlara başladığımızda metrekaresi 2 bin 300 dolardı, şimdi ortalama 3 bin dolara geldi. En son yapılacak 45, 46 ve 47’nci katların metrekaresi ise 4 bin dolar. Hem getirisi yüksek bir yatım, hem de İzmir’in geleceğine yönelik projeler nedeniyle talepte sıkıntı yok. İzmir-İstanbul Otoyolu’nun yapımı sürüyor. Birkaç yıla kadar bazı bölümleri devreye alınacak. Otoyolun bitmesiyle birlikte 4–5 yıl sonra İzmir bambaşka bir şehir olacak. Türkiye’de İstanbul’un tek alternatifi İzmir. Ankara veya başka şehir alternatif olamaz. İstanbul ise doldu. Ama otoyol bitince İzmir’e 3.5–4 saatte gelecekler. Hazır iş ortamları olunca yeni büyük yatırımcılar İzmir’e gelecek.”

Haberin Devamı


İzmir’e gelecekteki büyük potansiyeli için sürekli yatırım yaptıklarına söyleyen Sancak, “Yeni iki proje ile birlikte 2014 sonuna kadar 720 milyon dolar yatırmış olacağız. Önümüzdeki yılın projeleri Avrupa’nın en yüksek binası ve içinde otomobil satılan bölümünden oyuncak dükkanına kadar her şeyin bir arada olduğu eşi görülmemiş dev bir alışveriş merkezi” dedi.

Dünyanın en büyük açık hava ekranı da İzmir’e

MESUT Sancak’ın anlattığı bir başka ilginç proje ise yeni yapılmakta olan kulelerin üzerine kurulacak olan açık hava ekranları. Yüksekliği 17 metre olacak ekranlar tam 600 metre kare büyüklüğünde olacak. Her iki gökdelene kurulacak ekranlardan tanıtım filmlerinin yanı sıra 29 Ekim, 9 Eylül, 19 Mayıs gibi günlerde özel yayınlar da yapılabilecek.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en yüksek binası İzmir’e yapılacak

Körfez’e dönük olarak kurulacak ekranlardaki görüntülerin Narlıdere’den bile görülebileceği belirtiliyor. Sancak, iki aya kadar montajı başlayacak ekranların dünyanın en büyük açık hava ekranları olacağını söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları