Avrupa merkez Bankası ‘kara bulutlar’ dağıldı havasına girdi

Güncelleme Tarihi:

Avrupa merkez Bankası ‘kara bulutlar’ dağıldı havasına girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2012 00:00

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Christine Lagarde’ın önceki gün Hindistan’da, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke’nin de dün ABD Temsilciler Meclisi’nde küresel ekonomiye dönük moral veren açıklamalarına dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi de katıldı.

Haberin Devamı

Draghi, “Euro Bölgesi’nde borç krizine ilişkin en kötü dönem artık geride kaldı. Riskler hâlâ söz konusu ancak durum istikrar kazandı” dedi. Lagarde hafta başında Çin ve Hindistan’a yaptığı ziyaretler kapsamında son derece moral verici açıklamalar yapmış, “Dünya ekonomisi dipsiz uçurumdan uzaklaşıyor’ demişti. Benranke de, küresel ekonomide Euro krizli tehditlerin etkisinin azaldığını söylemişti. ABD’den daha iyiyiz
Draghi Alman Bild gazetesine verdiği röportajda şunları kaydetti: “ECB’nin iki kez düzenlediği uzun vadeli refinansman operasyonundan kaynaklanan enflasyonist bir tehdit yok. Ancak enflasyonist risklerin artması halinde ECB derhal harekete geçer. Euro Bölgesi olarak enflasyon, cari denge ya da hepsinden önemlisi bütçe açığı gibi bazı önemli verilerde ABD’den daha iyi durumdayız. Yatırımcı güveninin yavaş yavaş geri geldiğini görüyoruz. ECB haftalardır devlet tahvili almıyor.”
Avrupa eski model
Draghi şöyle devam etti: “Top şimdi hükümetlerin tarafında. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bütçe disiplini konusunda Almanya’yı örnek gösterirken haklı. Bunu ben de dile getirmiştim. Çünkü eski Avrupa sosyal devlet modeli tarih oldu.”

Haberin Devamı

Belirsizlik azalıyor

CHIRISTINE Lagarde geçen ekim ayında Washington’da gerçekleşen IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarındaki konuşmasında, “Avrupa’nın üzerinde kara bulutlar dolaşıyor, ABD’de de çok büyük bir belirsizlik var. Hepimiz bu durumdan etkileniyoruz. Hiç kimse kendisini bundan ayrı tutabileceği yanılgısına kapılmasın. ABD ve Avrupa’daki durum devam ederse talep daralması sürecek ve bizler dünya ekonomisini kurtarmak için verdiğimiz mücadeleyi kapbedeceğiz” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!