‘Avrupa Merkez Bankası esnek olmalı’

Güncelleme Tarihi:

‘Avrupa Merkez Bankası esnek olmalı’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2017 15:40

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Benoit Coeure, euro bölgesi büyümesinin hızlanmasına rağmen enflasyonun hâlâ düşük olduğunu, bu yüzden ECB'nin ani piyasa hareketlerinden kaçınmak için politikasını dikkatle ve esnek bir şekilde düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Coeure, Fransız Le Monde ve İtalyan La Stampa gazeteleriyle yaptığı ortak röportajda, ECB'nin geçen yıl varlık alımlarını azalttığında tutumunu belirlemeye başladığını, ancak şu andaki düşük enflasyon karşısında, strateji değiştirmeye gerek olmadığını söyledi.

 Piyasalar bankanın Eylül'de varlık alımında değişiklikler açıklamasını beklediği için, ECB Başkanı Mario Draghi'nin geçen hafta politika değişikliklerine kapı açması, tahvil getirileri ve euroyu hızla yükseltmişti.

 Coeure, büyümenin hızlandığını ve daha geniş bir tabana yayıldığını ancak bu durumun büyük ölçüde, genişlemeyi sürdürecek yapısal politikalarla henüz desteklenmeyen, aşırı genişlemeci ECB politikasının bir sonucu olduğunu ifade etti.

 "Gerekirse yönetim kurulu elindeki araçları hem nicel hem de nitel olarak düzenlemeye devam edebilir ... Ancak böyle bir gerek olduğunda, banka bunu dikkatle ve esnek bir biçimde yapmalı ve yetkimiz çerçevesinde bizim için önemli olan şeyin, enflasyon görünümü olduğunu unutmamalıdır."

Haberin Devamı

 Coeure, "Piyasa sonunda toparlandı ve toparlanma hemen hemen tüm sektörlere ve ülkelere yayıldı. Bu çok iyi haber" dedi.

 "Ancak, tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor, çünkü bu toparlanma döngüsel bir nitelik taşımaktadır ve para politikasından önemli destek almaktadır."

 Coeure, aşırı düşük borçlanma maliyetlerinden yararlanan euro bölgesi hükümetlerini, ucuz finansmanın sona ermekte olabileceği konusunda uyarmaktan da geri kalmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!