Avrupa laik Türk sistemden ders alsın

Güncelleme Tarihi:

Avrupa laik Türk sistemden ders alsın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2005 00:00

Ortadoğu konularında uzman Washington Enstitüsü, radikal İslam ile ciddi sorunlar yaşayan Avrupa’nın, Türkiye’deki laik sistemden ders almasını önerdi. Bu etkin düşünce kuruluşu tarafından yayınlanan raporda, Avrupa’da yaşanan İslamcı terör hareketlerine, Eski Kıta’nın bazı ülkelerinde yoğun biçimde yaşanmasına rağmen, Türkler’in bulaşmadığına dikkat çekildi.

DİN DENETİMİ

Diyanet İşleri Başkanlığı sisteminin, Türkiye’yi diğer İslam ülkelerinden ayrı kıldığına yer verilen raporda, bu sistem ile, camiler, imamlar ve Cuma hutbelerinin iyi denetlendiği belirtildi. Enstitü, Türkiye’nin, Avrupa’ya, bir yandan, ‘değerlerini paylaşan bir Müslüman nüfus’ sunarken, laik bir ülke olarak da, İslam konusunda neler yapılması gerektiğine ilişkin dersler sunduğunu kaydetti.

ÖRNEK OLDU

Raporda, Hollanda’nın Türkiye’den esinlenerek imam eğitimi konusunda adım attığı ve Fransız siyasetinin ‘yükselen ismi’ olan Nicolas Sarkozy’nin de cami inşaatlarını devletin finanse etmesini önerdiğine işaret edildi. Enstitü raporunda, Sarkozy’nin bile ders almak için Türkiye’ye döndüğüne yer verildi, İslam ve radikalizm ile ilgili konularda, AB’nin de, aynı şekilde davranarak Türkiye’den çok şey öğrenebileceği ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!