Avrupa ‘Evet’çi Türkleri tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa ‘Evet’çi Türkleri tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2017 01:20

16 Nisan Anayasa değişikliği referandumda Avrupa’daki bazı ülkelerden Türkiye ortalamasının üzerinde ‘Evet’ oyu gelmesi Avrupa’da tartışma yarattı. Uyum konusu yeniden tartışılırken, ‘Evet’ oylarının daha çok Türk siyasetçilerin engellendiği ülkelerde yüksek çıkması dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

AVRUPA’da yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye’deki anayasa referandumunda seçim tercihi, eski uyum tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Sonuca en çok şaşıran ülkeler Almanya, Avusturya, Hollanda ve Danimarka. Bu dört ülkede ‘Evet’ oranları Türkiye’dekinin çok çok üzerinde. Avusturya’da ‘Evet’ oyları yaklaşık yüzde 73, Hollanda’da yüzde 71, Almanya’da yüzde 63, Danimarka’da yüzde 60.6. Türkiye’de ise yüzde 51.4. Almanya’da 1.4 milyon Türk seçmenin yüzde 44’ü oy kullandı. Yarısı bile değil. Almanya, Avusturya, Hollanda ve Danimarka’daki tartışma şu: Türkler Avrupa’da demokrasi, düşünce özgürlüğü gibi tüm hakların tadını çıkarıyorlar. Ama Türkiye’de bu özgürlükleri kısıtlayacak bir anayasaya evet diyorlar. Genel kanı bu.  

UYUM SORUNU MU

Referanduma ‘Evet’ oranı yüksek çıkan ülkelerin buna cevabı da hazır: ‘Türklerin uyum sorunu var.’ Türkler arasında Almanca bilmeyenlerin oranı, diğer yabancılardan daha mı yüksek? Cevabı: Uyum isteksizliği. Türk gençleri okullarda başarısız mı? Sebebi: Uyumsuzluk. Eğer insanların oy tercihi, uyumun bir göstergesiyse, İsviçre, İsveç ve İngiltere’deki sonuç niye farklı? İsviçre’de ‘Hayır’ oranı ‘Evet’in iki katı. Yaklaşık yüzde 62 ‘Hayır’, yüzde 38 ‘Evet’. İsveç’te ‘Hayır’ oranı yüzde 53. Evetler yüzde 49. İngiltere’de yüzde 80 ‘Hayır’, yüzde 20 ‘Evet’. Bu sonuca göre, Türkler, İsviçre ve İsveç’te; Almanya, Avusturya, Hollanda gibi ülkelerden çok daha iyi mi uyum sağladılar?

Haberin Devamı

Referandum sonucunda ülkelerin kampanya sırasında takındığı tavrın önemli payı var. Almanya, güvenlik, yangın söndürme sistemi, park yeri yetersizliği gibi bahanelerle Türk hükümet yetkililerinin referandum kampanyasını engelledi. Hemen hemen hiç Türk’ün yaşamadığı Saksonya Anhalt eyaleti kampanya yasağı getirdi.

Avrupa ‘Evet’çi Türkleri tartışıyor

ENGEL ÇIKARMIŞLARDI

Hollanda, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun uçağına iniş izni vermedi. Aile Bakanı Sayan Kaya’ya kaçak muamelesi yaptı ve sınırdan geri çevirdi. Avusturya, “Seçim kampanyası için gelmeyin, yoksa engelleriz” dedi. Danimarka da Başbakan Yıldırım’ın ziyaretini erteledi. Ama İsveç “Biz de düşünce özgürlüğü var. Türk politikacılar gelebilir” dedi. İsviçre, Çavuşoğlu’nun Zürih’te halkla buluşmasını tüm baskılara rağmen iptal etmedi.

Haberin Devamı

 UYUM YENİDEN GÜNDEMDE

 Hatta bu sonucu siyasete malzeme yaparak, çifte vatandaşlığı kaldırmak isteyenler var. Almanya Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) iç politika sözcüsü Stephan Mayer, “gelecek yasama döneminde çifte vatandaşlık kolaylığını iptal etmeliyiz” dedi.

 Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) dış politika sözcüsü Norbert Röttgen, ‘Evet’ oylarının yüksek çıkmış olması eğiliminin Almanya’da çifte vatandaşlık
tartışmasını etkileyeceğini söyledi.

 Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, referandumdaki eğilimin Almanya’da birlikte yaşama etkisi olacağını belirtti ve “Ben Almanya’daki Türkiye kökenlilerden gelecekte birlikte yaşam üzerine yapıcı tartışmalara katılmalarını bekliyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘VİYANA, ERDOĞAN’IN YENİ BAŞKENTİ’

Referandum tartışmaları dış basında yer almaya devam ediyor.

 Avusturya gazetesi Heute, Ankara’da ve Viyana’da çıkan evet oylarını karşılaştırdı, gazete büyük puntolarla “Viyana Erdoğan’ın yeni başkenti: Viyana: %74.6 - Ankara: %48.9” başlığını attı.

 Alman Spiegelonline’da yer alan Markus Becker imzalı yorumda Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakereleri sona erdirmesi gerektiği savunuldu. Becker, “Bu Türkiye ile işbirliğinin sona ereceği anlamına gelmez. Ama dürüst bir zemine oturur, tam üyelik yerine ticari işbirliğinin derinleştirilmesi müzakere edilir. Böylece AB’nin Türkiye üzerinde daha fazla siyasi etkisi olur. AB ile iyi ticari ilişkilere aslında Erdoğan’ın da ihtiyacı var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!