Avrupa’daki Türk imajı!

AVRUPA ülkelerinin halkları, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini neden istemiyor? Özellikle bu iktidarın tutumu bizi Avrupa’dan uzaklaştırıp Arap ülkelerine yaklaştırıyor da ondan. AKP’nin AB’ye girmek istiyor gibi görünmesi sadece takıyye!

Cumhuriyet muhabiri Yusuf Özkan Amsterdam’dan yazmıştı (13 Ağustos 2006):

Yusuf Özkan’ın Hollandalı arkadaşları Jeanne ile Bert Amsterdam’da sıkmabaş türbanlı birkaç kızla bir masada oturup konuşmaya çalışırken Jeanne, Yusuf’a:

"Anlattıklarını çevirir misin?" diyor. Yusuf kızıyor:

"Yahu, onlar Arap, ben Türk, nasıl çevireyim?"

Jeanne şaşırmış bir halde soruyor:

"Ne yani, Türkler Arapça konuşmuyor mu?"

"Hayır! Türkler Türkçe konuşur."

Yusuf Özkan "Jeanne ve erkek arkadaşı Bert, en yakın arkadaşlarımdan. Öyle yabancı düşmanı filan olmayan Avrupalılardan. Yıllarca Türklerle iç içe yaşamalarına rağmen, kafalarındaki Türk imajı aynı: Arapça konuşan, fesli, çarşaflı insanlar!" diye yazıyor.

Jeanne, Yusuf Özkan’a, Hollanda’da tanıdığı Türkleri anlatıyor. İfade olumsuz...

"Biliyor musun?" diyor "Gece eve giderken bir Türk erkeği ile karşılaştığımda korkuyorum ben... Çok tacizkárlar! Kadınlar desen ayrı bir álem!"

Özkan, Hollandalı kıza, dilinin döndüğünce, köktendincilerin, tarikat mahkûmlarının azınlık olduğunu anlatmaya çalışıyor, modern Türkiye’den söz ediyor ama pek inandıramıyor.

Yılmayan Yusuf Özkan, Hollandalı Jeanne ile Bert’e 1920’den sonra Mustafa Kemal ve arkadaşlarının yarattığı modern Türkiye’den bahsediyor, İstanbul’u, Ankara’yı, İzmir’i, Adana’yı, Samsun’u anlatıyor "Şehirlerimizin birçoğunun Hollanda kentlerinden geri kalan yanları yoktur" diyor. Hollandalı gençlerin akılları almıyor bunu. İnanamıyorlar!

* * *

Yukarıda, Hollanda’daki Türk imajını, Türk gazeteci Yusuf Özkan’ın bizzat yaşadığı olayı naklederek anlatmaya çalıştım.

Yalnız Hollanda’da değil, bütün Avrupa’da "Türk imajı" ne yazık ki böyle!

25 Avrupa Birliği ülkesinden sadece biri bile "Hayır" dese AB’ye giremeyeceğiz. Oysa bizi istemediğini bağıra bağıra ilan eden ülkelerin sayısı altı!

Fransa, bütün engeller aşılsa, bütün görüşmeler olumlu tamamlansa bile, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınıp alınmaması konusunda referandum yapacak, bunu halka soracak. Fransa’da yapılacak bir halkoylamasından Türkiye lehine karar çıkması mümkün değil... Yapılan kamuoyu yoklamalarında "Hayır" oyları yüzde 65’i geçiyor. Neden? Fransa’daki Türk imajı da Hollanda’daki gibi de ondan.

Avrupa ülkelerinde önce kafalardaki "Türk imajı"nı değiştirmemiz gerekiyor.

Türban kavgalarını hayretle izleyen ve Türkiye’nin en önde gelen iki kadını Emine Hanım ile Harünnisa Hanım’ın kıyafetlerini gören Avrupalılar modern Türkiye’ye nasıl inansınlar ki?

* * *

Cumhuriyet’in ilanından sonra Meclis’te okunan Halk Partisi Tüzüğü’nde geçen "asri" kelimesine takılıp "Asri ne demektir?" diye ağır eleştirilerde bulunan gerici bir milletvekiline, oturumu yöneten Atatürk: "Adam olmak demektir hocam, adam olmak" demişti.

"Asri"nin sözlük karşılığı "modern, çağdaş" demektir. Fakat bazı kafalar 85 yıl sonra bile "asri" olamadı. Bir başka ifadeyle adam olamadılar!

Şimdi, Atatürk’ün yolundan büyük sapmalar var. Türbanı tartışıp duruyoruz. Oysa o türban ve laiklikten uzak tutum, bizi girmek istediğimiz Avrupa Birliği’nden uzaklaştırıp duruyor!
Yazarın Tüm Yazıları