GeriSeyahat Avrupa’da gözde Amalfi Türkiye’de trend Fırtına Vadisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avrupa’da gözde Amalfi Türkiye’de trend Fırtına Vadisi

Avrupa’da gözde Amalfi Türkiye’de trend Fırtına Vadisi

Havalar ısınmaya başladı. Artık tatil planları konuşur oldu. Türkiye’nin komşu ülkelerine ilgi giderek artıyor. İtalya, özellikle de Amalfi sahilleri bu yıl favori. Yurtiçinde ise ‘her şey dahil’ yine açık ara önde. Kültür turlarına olan talep bu yıl daha da fazla... “Nereye gitsem?” diye düşünüyorsanız tur şirketlerinin yeni tatil trendleri konusundaki tespitlerine göz atın...

HAVALAR ISININCA TERCİH EGE
ETS YURTİÇİ TURLAR OPERASYON MÜDÜRÜ BORA GENÇ


“Yurtiçinde erken rezervasyon dönemi devam ediyor. Ruslar’ın krizden dolayı gelemeyecek olması bunda etkili oldu. Bu yıl erken rezervasyona olan ilgi yüzde 55 arttı. İndirim oranı yüzde 50’ye kadar çıktı. Ama bu gerçek bir oran. Genelde indirim yüzde 30-40 şeklinde oldu. Yurtiçinde en çok Antalya tercih ediliyor. Özellikle de Kemer ve Belek. Bu bölge büyük otellerin merkezi. Son bir ayın zirvesinde ise Bodrum var. Genelde kasım-şubat döneminde Antalya, havalar ısınınca da Ege kıyıları tercih ediliyor. Yurtdışında ise klasik Avrupa turları yine revaçta. Barcelona, Roma, Paris öne çıkıyor. Kanada, Panama ile Dominik Cumhuriyeti ve Kolombiya turlarını da çok satıyoruz. Yeni tur olmasına rağmen rağbet fazla. ‘Erken alıp karla çık’ diye bir sistem var. Tur açılınca ilk alanlar daha uygun fiyata alıyor; 50 ila 250 Euro kadar avantaj sağlamak mümkün oluyor.”

BUTİK GAP TURU BAŞLADI
JOLLY TUR GENEL MÜDÜRÜ FİGEN ERKAN


“Yurtiçinde en çok rezervasyon Antalya’ya yapıldı. Özellikle Kemer ve Side ön planda. Bodrum üçüncü, Çeşme dördüncü sırada yer alıyor. Yurtdışında en çok Roma, Floransa, Milano’yu kapsayan programlar ilgi çekiyor. Sicilya’ya da programımız var. Son dönemde Balkanlar’a olan ilgi arttı. Farklı farklı paketler sunuyoruz. Ciddi talepler görüyor. Zaman zaman değişik turlar da yapıyoruz. Güney Amerika’ya bir yoğunlaşma oldu. Ayrıca balayı için özel seyahat talepleri fazlalaştı. Maldivler, Phuket paketleri dikkat çekiyor. Kıbrıs da balayı çiftlerinin ikinci bir tercihi. Kültür turlarında GAP ve Karadeniz açık ara önde gidiyor. Farklı farklı programlar da çıkarıyoruz. Artık kısa uçaklı turlar yapıyoruz. Butik GAP turlarına başladık. İnsanlar kısa zamanda fazla yer görmek istiyor. Sadece deniz, kum, güneş tatili yapmıyor. Özellikle ikinci, üçüncü tatil talepleri gelmeye başladı. Bahar aylarında ‘ön sezon’ dediğimiz dönemde kısa tatiller ilgi görüyor.

Avrupa’da gözde Amalfi Türkiye’de trend Fırtına Vadisi


AKDENİZ SEZONU AÇILDI
SETUR PAZARLAMA VE KURUMSAL İLETİŞİM MÜDÜRÜ SELEN SÖZER


Baharın gelmesiyle birlikte Kapadokya büyük bir ilgi görmeye başladı. Yurtiçinde diğer ilgi gören bölgeyse Karadeniz. Özellikle Sümela Manastırı, Ayder Yaylası, Maselevat Vadisi, Fırtına Vadisi Karadeniz turlarının en önemli durakları. Yurtdışında mevsimsel sebepler dolayısıyla İtalya ve İspanya başta olmak üzere Avrupa kültür turları tercih ediliyor. Bunların yanı sıra, Çin, Uzakdoğu, Bangkok, Phuket, Singapur, Bali, Japonya’da Kiraz Festivali ve Hindistan ve Nepal turları da oldukça ilgi çeken turların başında geliyor. Tatil için daha sıcak, eğlenceli ve yakın bir mevki olan Kıbrıs da her zaman olduğu gibi en çok ilgi gören yerler arasında. Gemi turlarındaysa bahar dönemi Akdeniz sezonunun başlamasıyla Yunan Adaları, Ege ve Adriyatik programları oldukça ilgi görmeye başladı.”

Avrupa’da gözde Amalfi Türkiye’de trend Fırtına Vadisi


BU SENE YILDIZ KÜBA
TURA TURİZM - TURİZM DİREKTÖRÜ AYŞİN ARCA


Bu yıl Avrupa turları çok ilgi görüyor. Cote d’azur, Provance, Sardunya, Amalfi kıyıları ön planda. Bu yıl klasik olmayan köyler de çok rağbet görüyor. Klasik turlar artık
istenmiyor.
İnsanlar 300-500 Euro’ya tur alıp, gidince 700 Euro ödemek istemiyor. Avrupa’nın dışında Sri Lanka, Hindistan ve Maldivler çok ilgi görüyor. Amera’ya bu yıl inanılmaz bir yoğunluk var. Sebebini çözemiyoruz. ABD’nin incileri New York, Los Angeles, Las Vegas hattı çok önemli. Tatilcilerin yüzde 50’si ilk kez Amerika’ya gidiyor. Ama bu yıl ki yıldızımız Küba. Mayısta 7 tur düzenliyoruz. 20-30 kişilik gruplar. Tamamı dolu. Gemi turlarında ise bu yıl farklı bir durum var. Royal Caribbean’ın en büyük gemisi Allure of the Seas bu yıl Akdeniz’de. Roma’dan kalkıyor. İnanılmaz bir gemi. 21 Mayıs’ta turlara başlıyor. Üstelik ikinci kişiye yüzde 50 indirim gibi bir imkân da sunuyor....”

Avrupa’da gözde Amalfi Türkiye’de trend Fırtına Vadisi


KOMŞULARI KEŞFETTİK
PRONTO TUR YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALİ ONARAN


“Aslında her yıl trendler değişiyor. Bir dizinin, bir ünlünün etkisiyle bir bölgeye bir anda yoğunlaşma olabiliyor. Bazen de bizler yeni rota yaratmaya çalışıyoruz. Tanıtımlar ve uygun fiyatlar sunarak bunu yapıyoruz. Trend konusunda son zamanlarda Orta Doğu’yu yaratmıştık. Sorunlardan dolayı artık güncelliğini korumuyor. Ancak Beyrut gibi yerler halen öne çıkıyor. Biz son bir iki yıl içinde komşularımızı keşfettik. Yunanistan, Gürcistan listenin başında geliyor. Komşularımıza daha fazla seyahat eder hale geldik. En çok da Gürcistan’a gidiyoruz. Vize ve ulaşım kolaylığından dolayı talep arttı. Yurtiçinde de son dönemde alternatif bölgeleri daha fazla gezmeye başladık. Ege ve Kapadokya’ya fazla talep oluyor. Sezon uzadı. Artık turlar belli dönemlerle sınırlı değil. Eskiden Kapadokya’ya kısa tatil dönemlerinde tur düzenlerken şimdi sürekli düzenler hale geldik.

BİR NUMARA İTALYA
KAPPA TUR GENEL MÜDÜRÜ KAAN İŞÇİL

“Bu yıl herkes için fırsatlarla dolu bir yıl oldu. Oteller erken rezervasyon indirimlerine devam etti. Rusya’daki krizin etkisi çok büyük. Eskiden şubat sonunda erken rezervasyonlar biterdi. Şimdi mayısa kadar devam ediyor. Sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da durum böyle. Ruslar sadece Türkiye’ye gelmiyordu. Avrupa’daki otellerde de boşluk oldu. Fiyatlar artık daha uygun. Son zamanlarda kurla ilgili yükselmeler oldu. Kurlardaki artışı müşterilere yansıtmadık. Geçen yıla kıyasla fiyatlarda sabit indirime devam ettik. Neticede geçen yılın aynı dönemine oranla iki katına çıktı rezervasyon oranları. Yurtiçinde en Antalya-Alanya arası sahil şeridi boyunca her yere talep geliyor. 4-5 yıldızlı otellere ilgi var. Kuşadası bölgesi, İzmir ve Çeşme, Antalya’yı izliyor.
Yurtdışında bir numara İtalya. Tatilciler bir haftalık turları tercih ediyor. Dört gün yerine bir hafta tatil istiyor. Roma, Floransa, Milano, Venedik gibi 8-10 şehiri gezmek istiyorlar. Orta Avrupa’da Viyana, Budapeşte ve Prag turlarında yüzde 70 bir artış oldu. Yurtdışı turlarının fiyatları artık çok cazip. Orta Avurpa’ya turumuz 199 Euro’ya, Yunanista’a 99 Euro’ya gidiliyor. Yurtiçinde bir
tatil yerine yurtdışında iki tura çıkılıyor...”

False