Avrupa Birliği, Schengen’i sıkılaştırma hazırlığında

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Birliği, Schengen’i sıkılaştırma hazırlığında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2015 01:28

Fransa’da Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırı terörle mücadeleyi bir kez daha Avrupa Birliği’nin ilk gündem maddesi haline getirdi.

Haberin Devamı

Fransa’nın inisiyatifiyle Paris’te, AB ülkelerinin içişleri bakanlarını bir araya getiren toplantıdan çıkan mesajlar önümüzdeki dönemde sınırı kontrolü olmadan yolculuk imkânı sağlayan Schengen sisteminde değişikliğe gidilmesinin ve mevcut kuralların sertleştirilmesinin gündeme geleceğine işaret etti. AB ülkeleri uzun süredir özellikle dış sınırlardaki kontrollerin güçlendirilmesi için teknik çalışma yürütüyordu.

İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, AB’deki hareket kabiliyetinin terör saldırıları yapmak isteyenlerin hareketini kolaylaştırdığına dikkat çekti.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise “AB yasaları terörle mücadele için yeterli değil” dedi.

Avrupa Birliği, Schengen’i sıkılaştırma hazırlığında
PARİS’TE TERÖRE KARŞI OMUZ OMUZA DAYANIŞMA

ORTA VE UZUN VADEDE ETKİLİ OLABİLİR

Haberin Devamı

Schengen’de kuralların sıkılaştırılması mevcut vize uygulamalarını kısa vadede doğrudan etkileyecek olmasa da orta ve uzun vadede dolaylı bir etki söz konusu olabilir. Şu aşamada, dış sınırlardan AB’ye giriş yapanlar hakkında maksimum düzeyde, derinlemesine, somut ve doğru bilgi elde edilmesi amaçlanıyor. Paris’teki saldırıların ardından AB’nin önlem alacağı diğer bir alan ise internet. AB Komisyonu, internet şirketlerinden terörü savunan, şiddet ve nefreti teşvik eden içeriklerin bildirilmesinin ve kaldırılmasının garanti altına alınmasını istiyor. İnternet şirketleri bu alanda işbirliğine açık oldukları mesajını verseler de şu ana kadar atılmış somut bir adım söz konusu değil.

Avrupa Birliği, Schengen’i sıkılaştırma hazırlığında
Başbakan Davutoğlu Paris'ten uyardı: Tehdit büyük


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!