Avrupa basını: Merkel ve Chirac'tan geri adım

Güncelleme Tarihi:

Avrupa basını: Merkel ve Chiractan geri adım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2006 10:56

Avrupa gazeteleri, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın Türkiye ile ilgili açıklamalarını “yumuşama, geri adım” olarak yorumladı.

Haberin Devamı

İki liderin Türkiye’yi uyardığını yazan gazeteler,  yeni bir takvimin verildiği değerlendirmesinde bulundu. Bu konudaki haberler şöyle:

GUARDIAN: MERKEL GERİ ADIM ATTI

İngiliz Guardian gazetesi, Merkel’in, Ankara’ya bir ültimatom verilmesini istemediğini belirterek, Türkiye konusunda çatışmaktan geri adım attığını öne sürdü. Haberde Merkel’in bu sözlerinin, daha önce alarm konumuna geçen İngiltere ve Avrupa Komisyonu’nunca olumlu karşılanacağını yazdı.

FT: MERKEL İKNA EDİLDİ

Financial Times gazetesi, başyazısında Merkel’in Chirac ve Polonya Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye’ye bir ültimatom verilmesi fikrinden vazgeçirildiğini belirtirken, Türkiye’nin genişleyen Avrupa’da yer alması gereği vurguladı.

THE TIMES: MERKEL TÜRKİYE’YE DÜŞÜNMEK İÇİN ZAMAN VERDİ

“Merkel Türkiye’ye düşünmek için zaman verdi” başlığını kullanan İngiliz The Times, Merkel’i Başbakan Erdoğan’ın etkilemiş olabileceğini yazdı. Gazete, Merkel taragfından belirlenen takvimin diplomatik gözlemcilerce “çok anlamlı” bulunduğunu da belirtti.

Haberin Devamı

LE MONDE: YENİ BİR TAKVİM BELİRLEDİLER

Fransız Le Monde, Merkel ve Chirac’ın görüşmenin “ana konusu” olan Türkiye için yeni bir takvim önerdiklerini, son bir tarih belirmekten kaçındıklarını belirtirken Avrupa Komisyonu’nun Fransa ve Almanya’ya yaptığı çağrıya da yer verdi.

LE FIGARO: DAHA BASİRETLİ DAVRANDILAR

Fransız Le Figaro gazetesi Merkel ve Chirac’ın Türkiye konusundaki tutumlarını yumuşattıklarını belirterek “Alman Başbakanı ve Fransız Cumhurbaşkanı sanki önceki günlere göre daha basiret gösterdi” yorumunu yaptı.

ABC: TÜRKİYE’YE UYARI

İspanyol ABC gazetesi “Merkel ve Chirac Türkiye’yi uyardı” başlıklı haberinde, Almanya ve Fransa’nın son günlerde konuşulan ultimaton vermediğine dikkat çekerken Başbakan Erdoğan’ın AB’yi uyaran sözlerine de yer verdi.

TAGEBLATT: TUTUMLARINI YUMUŞATTILAR

Lüksemburg’da yayınlanan Tabeglatt gazetesi ise, Merkel ve Chirac’ın daha yumuşak bir tutum benimsedikleri yorumunu yaptı. Gazete, son tarih verilmesi önerisinin Komisyon’dan destek görmediğini ve Türkiye’de öfke yarattığını yazdı.

DIE WELT: MERKEL TUTUMUNU YUMUŞATTI

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eacbe0f018fbb8f89745d9
Alman basını ise Merkel'in, Jacques Chirac ve Polonya Cumhurbaşkanı Leh Kaczynski ile yaptığı görüşmeden sonra, müzakerelerin şartlara bağlanmasına ilişkin katı tutumunu yumuşattığı yorumuna yer verdi.

“Merkel, Türkiye ültimatomunu yumuşattı” başlığıyla verdiği haberde Die Welt, Merkel'in bir buçuk yıllık bir süre sonunda AB ülkeleri devlet ve hükümet başkanlarının müzakerelerle ilgili ortak karar alması yönünde ek şart getirme kararından vazgeçtiğini belirtti.

Bununla birlikte Merkel, Chirac ve Kaczynski'nin Türkiye'ye baskı yapılması konusunda ortak görüşte olduklarını kaydeden gazete, liderlerin 2007 yılı sonundan 2009 yılı ilkbaharına kadar AB tarafından yayınlanacak bir ilerleme raporu doğrultusunda müzakerelere devam edip etmeme yönünde AB devlet ve hükümet başkanlarının ortak bir karar almaları yönünde görüş birliğine vardıklarını yazdı.

Haberin Devamı

BERLINER MORGENPOST: MERKEL ROTA DEĞİŞTİRDİ

Berliner Morgenpost gazetesi, benzer görüşlere yer verdiği haberinde, ”Merkel rota değiştirdi” başlığını kullandı.

Frankfurter Rundschau gazetesi ise “Merkel, Türkiye'ye karşı sert tavır konusunda başarısızlığa uğradı” başlığı altında, üç liderin dünkü görüşmesinde Merkel'in “yeni şart” önerisinin kabul görmediğini belirtti.

Haberde, İngiltere'nin, Merkel'in önerisi doğrultusunda alınacak bir karara karşı çıkacağını açıkça ifade ettiği kaydedildi.

'MERKEL ÜLTİMATOMDAN VAZGEÇTİ'

Süddeutsche Zeitung ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gazeteleri, Merkel'in ültimatomdan vazgeçtiğini, ancak Türkiye'de 2007 sonbaharında yapılacak seçimler ile 2009 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri arasındaki sürede bir ilerleme raporu yayınlanmasını ve bu rapora göre Türkiye ile müzakerelere devam edip edilmemesinin karara bağlanmasını istediğini yazdılar.

Haberin Devamı

BILD: MERKEL SERT TUTUMUN SÜRDÜRDÜ

Bild gazetesi ise “Merkel sert tutumunu sürdürdü” başlığıyla verdiği haberde, Almanya Başbakanının Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tutumuna karşılık ”Bunun sonuçları olması gerekir” şeklinde konuştuğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!