Avrasya Tüneli konut fiyatlarını yüzde 30 artırdı

Güncelleme Tarihi:

Avrasya Tüneli konut fiyatlarını yüzde 30 artırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 11:33

Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştiren Avrasya Tüneli'nin her iki yakadaki giriş ve çıkışlarına yakın bölgelerde konut fiyatları son bir yılda yüzde 30 arttı.

Haberin Devamı

İstanbul'un iki yakası arasındaki 100 dakikalık mesafeyi 15 dakikaya indirecek, günlük ortalama 100 binin üzerinde aracın kullanacağı tünel, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla hizmete açılacak.

Deprem ve tsunamiden etkilenmeyecek, üstün güvenlik özellikleriyle sığınak olarak da kullanılabilecek Avrasya Tüneli, şehrin iki yakasındaki giriş ve çıkışlarına yakın bölgelerdeki gayrimenkul ürünlerinin de fiyatını artırdı.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahta, Kazlıçeşme ile Göztepe arasında inşa edilen tünelin sağladığı değer artışlarından bahsetti.

Projenin, tünele rahatça bağlanmalarını sağlamak üzere mevcut yolların Avrupa ve Anadolu yakasında toplam 9,2 kilometre boyunca genişletilmesi ve iyileştirilmesi çalışmalarını da kapsadığını dile getiren Maya, tünel sayesinde iki yaka arasında kara ulaşımının en kısa mesafe ile sağlanabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Maya, dünyanın birçok yerinde tarihi kent merkezlerindeki trafiğin azaltılmasına yönelik projelerin geliştirildiğini ifade ederek, Avrasya Tüneli sayesinde Tarihi Yarımadada da trafik yükünün azalacağını, bu kapsamda ek çalışmalar yapılmasının ayrı bir kazanım olacağını bildirdi.

Avrasya Tüneli konut fiyatlarını yüzde 30 artırdı

"ULAŞIM PROJELERİ BÖLGEDEKİ KONUTLARA DEĞER KAZANDIRIYOR"

Maya, ulaşım projelerinin konut fiyatlarını her zaman artırdığını belirterek, özellikle "mega" olarak tabir edilen Avrasya tüneli gibi projelerin bölgelerindeki evlere değer kazandırdığını söyledi.     

Genel Müdür Maya, "Avrasya Tüneli projesinden etkilenen bölgeler Asya yakasında D-100 karayolunun Göztepe-Harem arasında kalan kısmının etrafında konumlu, Üsküdar'a bağlı Acıbadem, Koşuyolu ve Ünalan ile Kadıköy'e bağlı Hasanpaşa ve Merdivenköy mahalleleri, Avrupa yakasında ise Fatih ilçesine bağlı Cankurtaran, Yenikapı ve Yedikule mahalleleri ile Zeytinburnu ilçesinin sahil kesimidir." dedi.     

Haberin Devamı

Son bir yıllık dönemde, projenin tamamlanmasına az bir süre kalmasının da etkisiyle, proje güzergahındaki bölgelerde yer alan konut fiyatlarında ve kira değerlerinde yüzde 40'lara varan oranlarda artış yaşandığını dile getiren Maya, ortalama artışın ise yüzde 30 civarında olduğunu kaydetti.     

Maya, projenin Avrupa yakası ayağında yer üstüne çıkış noktaları ve yakın çevresinde konut kullanımından pek bahsedilemediğini kaydederek, "Bu yüzden konut fiyatlarına esas etki Anadolu yakasında hissedildi. Proje çevresinde değer artışının en fazla olduğu bölgeler; Merdivenköy, Koşuyolu ve Acıbadem mahalleleridir." ifadelerini kullandı.

avrasya tüneli son durum ile ilgili görsel sonucu  

BÖLGELERİN ARTIŞ DEĞERLERİ

Haberin Devamı

Maya, yüksek değerli markalı konutları araştırma dışında tuttuklarını belirterek, projenin etkisini görebilmek için özellikle münferit binaları ve ikinci el konutları değerlendirmeye aldıklarını aktardı.

Son bir yıl içinde Koşuyolu ve Acıbadem'de ortalama konut metrekare fiyatlarının 4 bin lira ile 6 bin lira aralığından 5 bin 500 lira ile 7 bin 500 lira aralığına yükseldiğini dile getiren Maya, bölgedeki ortalama artışın ise yüzde 30 olduğu bilgisini verdi. Maya, söz konusu bölgede metrekare kiralama fiyatlarının ise 15-20 lira aralığından, 18-25 lira civarına yükseldiğini bildirdi.

Maya, Hasanpaşa'da 3-4 bin lira olan metrekare satış fiyatlarının 3 bin 500-4 bin 500 TL aralığına yükseldiğini ve artış oranının bölge genelinde yüzde 14 olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Ünalan'da 2015 sonuna doğru ortalama konut metrekare satışları 2 bin 500 lira ile 3 bin 500 lira aralığında değişirken, bu yıl sonunda 3 bin 500 lira ile 4 bin 500 lira arasında değişiyor. Her bir konuta ortalama değer artışının yüzde 33 olduğunu görüyoruz. Kira fiyatları ise 10-14 liradan 13-17 liraya yükselmiş durumda. Avrasya Tüneli'nin en yüksek etkisinin görüldüğü yerlerin başında Merdivenköy geliyor diyebiliriz. Projenin etkisiyle son bir yılda artış yüzde 41'e ulaşmış durumda. Bu mahallede 2015'in sonunda 3 bin 500 ile 4 bin 500 arasında değişen metrekare satış fiyatları şu anda 5 bin ile 6 bin 300 lira aralığında. Kira fiyatları ise 15-20 lira aralığından 18-25 lira aralığına ulaşmış durumda.

Haberin Devamı

Yedikule'de 2 bin-3 bin 500 lira aralığındaki fiyatlar ortalama yüzde 36 artışla 3 bin-4 bin 500 lira civarına ulaşırken, Zeytinburnu'nda projeye yakın mahallelerde 3-4 bin liradan ortalama yüzde 30'luk artışla 4-5 bin lira aralığına yükseldi. Yine projenin yakın olduğu Zeytinburnu mahallelerinde metrekare kira fiyatları 10-15 liradan 12-18 lira aralığına yükseldi."

avrasya tüneli son durum ile ilgili görsel sonucu

"BAKIRKÖY, GÜNGÖREN VE BAHÇELİEVLER'DE DE ARTIŞ GÖREBİLECEĞİZ"

Maya, 2010 yılında Zeytinburnu bölgesindeki konut satış fiyatlarının metrekare bazında bin 250 ile bin 500 lira arasında değiştiğini, bu rakamın 2016'da 4-5 bin lira aralığına yükseldiğini belirterek, bu fiyatlamaya markalı projelerdeki konutları eklemediklerini, çünkü markalı konut projelerinde bölge fiyatlamalarının 10-15 bin lira arasında değiştiğini bildirdi.

Acıbadem bölgesindeki konut fiyatlarının ise 2010'da 2-3 bin lira seviyelerinde iken geçen yıl 5 bin 500-7 bin 500 lira aralığına yükseldiğini dile getiren Maya, bölgedeki fiyat artışının 5-6 yılda yüzde 100'e ulaştığını aktardı.

Avrasya Tünelinin Zeytinburnu ve Bakırköy'ün sahil hattında yeni hayata geçirilen projeler için de bir cazibe noktası olduğunu dile getiren Maya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Diğer taraftan Avrupa yakasında tünelin ilk çıkış noktasında bir konut alanı olmamakla birlikte kısa vadede Güngören, Bahçelievler ve Merter gibi konut alanlarındaki fiyat artışlarında da bu projenin etkisini görebileceğiz. Hatta son birkaç yıldır Merter, Merkezefendi ve Davutpaşa tarafında başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında sanayi alanlarının konut ve karma kullanım projelerine dönmesinde bu mega projenin olumlu etkisinden de bahsetmek doğru olur.

Bu mega proje ile faaliyette olan iki havalimanı arasındaki ulaşım imkanının artacak olması, havacılık sektörü açısından da değerlendirilme potansiyeli içerecektir. Diğer taraftan özelikle Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı yakın çevresinde konaklamak isteyen yabancı nüfusun da bu proje ile birlikte Anadolu yakasına geçiş ve o bölgeyi de ziyaret anlamında olumlu katkıları olacağını düşünüyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!