AVM arazisine suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

AVM arazisine suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 16:01

İZMİR’in Balçova İlçesi Fahrettin Altay Meydanı’nın kuzeyinde Doğuş A.Ş.’ye ait parselle ilgili açılan imar planı iptal davasında mahkemece yapılan keşif sonunda bilirkişi raporuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen avukat Mustafa Kemal Turan, arsa spekülasyonu ve haksız imar kazancı elde etme imkanı sağlandığı iddiasıyla CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın da aralarında bulunduğu bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Avukat Turan ayrıca İzmir’de faaliyet gösteren bir hayır kurumuna bağışlanmak üzere de 1 milyon liralık maddi tazminat davası açacağını kaydetti.

Haberin Devamı

AVM arazisine suç duyurusu

Şair Eşref Bulvarı Beşe İş Merkezi’ndeki ofisinde basın toplantısı yapan avukat Mustafa Kemal Turan, Fahrettin Altay Meydanı’nın kuzeyinde Doğuş A.Ş.’ye ait parselle ilgili açılan imar planı iptal davasında mahkemece yapılan keşif sonunda bilirkişi raporunu değerlendirdi. İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne açılan davada, davacıların avukatı olduğunu belirten Turan, Balçova Arsa Mağdurları olarak bilinen beş bin aileye imar zulmü yapıldığını öne sürdü. Avukat Turan, "Bunu yapan Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi tam tersi uygulama ile Doğuş A.Ş.’ye arsa spekülasyonu ve haksız imar kazancı elde etme imkanı sağlamıştır. Bu alandaki planlama yanlışlıkları için açılan 15 dava vardır. Bunlardan biri de İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 2014/1227 Esas sayılı dosyasıdır. Bu davadan sonra İzmir’de imar hukuku bakımından artık her şey eskisi gibi olmayacaktır" dedi.

"İMAR TEFECİLİĞİ" İDDİASI

Söz konusu arazide imar tefeciliği ve arsa spekülasyonu yapıldığını iddia eden Turan, "Doğuş A.Ş. bu yeri satın almadan önce burasının imar planı resmi tesis alanı, açık pazar alanı, çocuk parkı, yeşil alan ve terminal alanı olarak belirlenmişti. Doğuş A.Ş. bu yeri çok ucuza satın alır almaz yaptırdığı plan tadilatı ile bu yeri ticaret merkezi ve otel konut imarına çevirtmiş ve böylelikle Doğuş A.Ş.’ye spekülasyon imkanı verilmiştir. Bu arsa spekülasyonundan sonra Doğuş A.Ş.’ye verilen haksız ve hukuksuz imar yapılaşma hakkı ile tüm Balçova İlçesi’ndeki maliklerinden 15 kat daha fazla haksız kazanç elde etmesine neden olunmuştur. Bu duruma göre Doğuş A.Ş. 2 milyar TL haksız kazanç elde etmektedir ki bu açıkça imar tefeciliğidir. Doğuş A.Ş.’den kamuya terk olarak yüzde 22 alındığı için ’yani yasal imkan olan yüzde 40 terk alınmadığı için’ 137 ve 41 parselleri Büyükşehir Belediyesi kamulaştırmak durumunda kalmıştır. Böylece Doğuş A.Ş. için hiç gereği yokken 35 milyon TL kamulaştırma bedeli belediyenin kasasından çıkmıştır. Burada hukuksuzluk ve haksızlık vardır. Doğuş A.Ş. için İmar Kanunu’na aykırı olarak imar planında açık pazar alanı, taşıt yolu, resmi tesis alanı, yeşil alan, çocuk parkı, yaya yolu gibi tüm İzmir halkının kullanacağı alanlar ticaret merkezine çevrilmiştir. Doğuş A.Ş.’ye yasal yapılaşma hakkının 6 katı verildiği için bu yoğunluk bölgenin ulaşımını felç edecektir. Son seçimlerde milletvekili olan Murat Bakan, Doğuş A.Ş. ile ilgi planlama süreçleri devam ederken ve oylamada tarafsız olması gerekirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi grup sözcülüğü ile birlikte hukuk komisyonu başkanlığını yapıyor olmasına rağmen Doğuş A.Ş.’nin noterden ona verdiği avukatlık vekaletnamesi ile bu işin takibini yapmıştır. Bu açıkça bir suçüstü hali olup bir anlamda konunun resmi belgesi de mevcuttur.

SUÇ DUYURUSU VE TAZMİNAT DAVASI

Avukat Mustafa Kemal Turan, arsa spekülasyonu ve haksız imar kazancı elde etme imkanı sağlandığı gerekçesiyle CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP’li Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın da aralarında bulunduğu bazı kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Avukat Turan ayrıca İzmir’de faaliyet gösteren bir hayır kurumuna bağışlanmak üzere de 1 milyon liralık maddi tazminat davası açacağını kaydetti.

BİLİRKİŞİLERDEN OLUMSUZ RAPOR

İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin atadığı bilirkişiler ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Doç. Dr. Ela Babalık Sutcliffe, Doç. Dr. Bahar Gedikli ve Prof. Dr. Melih Ersoy’un raporunu değerlendiren Turan, "Bilirkişi raporunun 22’nci sayfasının son paragrafı ve 23’üncü sayfanın devam eden birinci paragrafında dava konusu planın neden hukuka, şehir ve bölge planlamasına, kamu yararına ve ahlaka aykırı olduğunu çok açık ve net bir şekilde izah edilmiştir" dedi.

CHP’Lİ BAKAN’DAN AÇIKLAMA

Avukat Turan’ın kendisi hakkında yönelttiği iddialarla ilgili bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ise, "Üçkuyular’da Doğuş Holding tarafından yapılması planlanan AVM projesinin iptali için açılan davayla ilgili basında geçen haberlerde şahsıma yönelik yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Mustafa Kemal Turan adlı zatın şahsımı da içerecek şekilde basına yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamakla birlikte, içeriği tamamen yalan ve iftiradır. Doğuş grubunun ya da bu gruba ait herhangi bir şirketin avukatlığını hiçbir zaman yapmadığım gibi tarafımda vekaleti de bulunmamaktadır. Bahis konusu alanın planlaması merhum Belediye Başkanımız Ahmet Priştina döneminde yapılmıştır. Söz konusu alanda gayrimenkul sahipleri lehine benim meclis üyeliği döneminde yapılmış herhangi bir emsal artışı ve imar düzenlemesi bulunmamaktadır. Hakkımda asılsız basın açıklaması yapan bu şahıs yıllardır Balçova Arsa Mağdurları üzerinden umut tacirliği yapmaktadır. Benim kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlığa ihtiyacım yoktur. Kendisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağımı ayrıca gerçeğe aykırı beyanı sebebiyle manevi tazminat davası açacağımı basın ve kamuoyu ile paylaşırım" dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!