Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2006 00:00

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

Bir roman kahramanı

Çadırımın üstüne yağmur yağıyor,

Saros körfezinden rüzgár esiyordu,

Ve ben, bir roman kahramanı,

Ot yatağın içinde,

İkinci dünya harbinde,

Başucunda zeytinyağı yakarak

Mevzuumu yaşamaya çalışıyordum;

Bir şehirde başlayıp

Kimbilir nerde,

Kimbilir ne gün bitecek mevzuumu.



Orhan Veli

SEYAHATTE NE OKUYALIM

KEREM ALIŞIK BU KİTABI ÖNERİYOR

Oyuncu Kerem Alışık seyahat etmeye bayılıyor. Bodrum, havası, alıştığı insanları ve bulduğu huzurla yurtiçindeki favorisi. Her sene mutlaka gidiyor. Annesinin memleketi olduğu ve burada pek çok dostu bulunduğu için, İzmir’i de çok seviyor. Çeşme, denizi, güneşi, tatil ortamı ve rahatlığıyla hoşuna gidiyor. Antakya ise farklı kültürlerin birarada olması ve yemekleriyle en sevdiği yerlerden. Alışık, Türkiye’nin hemen hemen her yerini gezmiş. En kısa zamanda tarihi yerleri ve otantik havasından dolayı Mardin’e gitmek istiyor. Alışık, uçak korkusu sebebiyle yurtdışına fazla seyahat edemiyor. Paris’ten büyülenmiş, tekrar görmeyi düşünüyor. Yakın zamanda Milano, Londra ve Moskova’ya gitmeyi planlıyor. Alışık’ın Avare okuyucularına önerisi, dayısı Attila İlhan’ın "Gazi Paşa" adlı kitabı.

NE DİNLEYELİM

CENK EREN BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Şarkıcı Cenk Eren seyahatlerini genelde eğlenmek için yapıyor. Dinlenmek için evini tercih ettiğini söyleyen Eren’in yurtiçi favorisi Bodrum. Çünkü buradan başka bir yerde denize giremiyor. İzmir’in yeri, güzel kızlarından dolayı ayrı, onun için. Ankara memleketi olduğu ve eski arkadaşlarıyla görüşüp vakit geçirdiği için önemli. Yurtdışında New York renkli gece hayatı, kozmopolit yapısı ve hareketliliğiyle Eren’i çekiyor. Las Vegas’ın şovlarını çok sevdiği için fırsat buldukça gitmeye çalışıyor. Eren alışveriş yapmaya bayılıyor. Yurtdışında alışveriş yapmak için tercih ettiği yerlerin başında Milano geliyor. Eren’in Avare okuyucularına önerisi, İD Müzik etiketiyle çıkan Levent Yüksel’in "Kadın Şarkıları" albümü.

AVARE’NİN ÖNERİSİ

Fener Balat Ayvansaray

Ahmet Faik Özbilge

Bağlam Yayınevi


Ahmet Faik Özbilge’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı Fener Balat Ayvansaray isimli gezi ve araştırma kitabı, Bağlam Yayınevi’nden çıktı. 20 senedir Türkiye ve yurtdışında kokartlı rehberlik yapan yazarın Fener, Balat ve Ayvansaray bölgesine ilgisi, rehberlik yaptığı süre içinde doğdu. Ahmet Faik Özbilge, eski İstanbul’un farklı kültürlerinin ilk yaşam merkezi olan bu bölgeyi gezdikçe ve gezdirdikçe bilgilerini, izlenimlerini kağıda dökme isteği doğdu içinde. Kitapta 50’nin üzerinde fotoğraf var. Profesyonel bir Fransız fotoğraf sanatçısından destek alan yazar, beş sene boyunca, bölgeyi karış karış gezerek, 100’den fazla kaynak kitabı tarayarak ve bölgedeki insanlarla konuşarak oluşturmuş kitabını. Son zamanlarda Avrupa Birliği’nin de yakından ilgilendiği yörenin hem geçmişini, hem de bugününü gözler önüne sermeye çalışan Özbilge, bölgenin gidişatının yönü ve hızı konusunda da izlenimlerini aktarıyor. Kitaptaki dinamizm ise ara sıra açılan pencerelerde yan konuların ele alınmasıyla sağlanıyor. Örneğin, Tekfur Sarayı’ndan geçerken imparatorluk sarayları diye bir yan pencere açılıyor, bittiği yerden gezi devam ediyor. Ahrida Sinagogu’na uğranıyor, hemen arkasından varlık vergisi üzerinde duruluyor ya da Balat’a inmişken, meyhaneler diye bir pencere açılıyor. Kitabın sonuna, İstanbul’un kronolojisini, Bizans ve Osmanlı hükümdarlarının ayrıca gezgin ve yazarların yaşadıkları dönemleri de belirten listeyi koyan yazar, bazı spesifik kelimelerle ilgili sözlüğü ve aranılanı bulmayı çok kolaylaştıran bir dizini eklemeyi de ihmal etmemiş.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!