Avare

Güncelleme Tarihi:

Avare
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2004 01:01

NE OYNAYALIM

Baharın tadını çıkarmanın en basit yolu

Bu mevsimde yapılacak en güzel şeylerden biri uçurtma uçurmak. Bu hafta Avare, okuyucularına basit bir uçurtma yapımı anlatıyor. İhtiyacınız olan malzeme sadece bir adet çizgisiz beyaz kağıt, ince makara ipi ve makas. Öncelikle kağıdın kısa kenarını diğer tarafın uzun kenarına gelecek şekilde katlayın. Kağıdın alt kısmındaki parçayı bir makas yardımıyla kesin ama atmayın. Çünkü ondan sonra kuyruk yapacağız. Elinizde ikiye katlanmış kare bir parça kalmış olması gerekiyor.

Kare kağıdın üçgenlerden oluşmuş iki kenarını kanat olacak şekilde dışa doğru katlayın. Katladığınızda oluşan kanatları aşağıya doğru genişleyen kısımlarını yeniden dışa doğru katlayın, bunlar dengeyi sağlayacak. Son katlama noktalarına ve kuyruk kısmına birer küçük delik açın. Kuyruk yapmak için ayırdığınız kağıdı ortadan ikiye katlayın. Katlanmış tarafından birer santim aralıklarla kesin. Dikkat, makası sonuna kadar götürmeyin. Her kesişinizde kağıdın açık tarafına 1 -2 cm bırakın. Katlanmış kağıdı açın, bir üstten, bir alttan keserek kuyruk yapın. Yaptığınız kuyruğu ip yardımıyla kuyruk için açmış olduğunuz deliğe bağlayın.

Kanatlarda açmış olduğunuz deliğe her iki taraf eşit olacak şekilde ip bağlayın. Bu küçük ipleri de dengeli bir şekilde makaraya bağlayın. İşte uçurtmanız hazır. İsterseniz üstünü renkli kalemlerle boyayabilirsiniz. Daha farklı uçurtma modelleri yapmak için http://ucuc.cjb.net ya da www.martiuk.org adresini ziyaret edin.

SEYAHATTE NE OKUYALIM

AYLA KUTLUBU KİTABI ÖNERİYOR

Yolculuğun aslında insana yolculuk olduğunu düşünen ve seyahat etmeyi çok seven yazar Ayla Kutlu, son beş yıldır sağlık sorunları nedeniyle çok sık seyahat edemiyor. Baharlarda Hatay’a giden ve kısa süreli kaçışları tercih eden Kutlu, ‘Yolculuk yeni insanlar, yeni yerler tanımanın yanısıra benim yazarlığımı besleyen bir şey. En çok bu nedenle sık seyahat edemediğime üzülüyorum’ diyor. Avare okuyucuları için Panait Istrati’nin kitaplarını öneren yazar nedenini şöyle açıklıyor: ‘Çünkü Akdeniz’in sıcaklığını, sevginin anlamını ve serüvenin coşkusunu çok yalın, çok temiz biçimde anlatır. Okuyucuyu yormaz, yüreğini sevgiyle doldurur.’

NE DİNLEYELİM

SEVİN OKYAYBU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Seyahat etmeyi çok seven ama işlerinin yoğunluğu nedeniyle çok sık seyahat edemeyen Sevin Okyay, en sevdiği seyahat türünün iş seyahatleri dışındakiler olduğunu söylüyor. Avare okuyucuları için önerisi Nils Petter Molvaer’in Khmer adlı albümü. Nedeni ise şu: ‘Ben Kuzey’den iyi cazcı çıktığını bildiğim ve kapağının güzelliği için aldım ve çok beğendim. Deneyci yaklaşımları var, cazseverlerin beğeneceğini düşünüyorum.’

AVARE'NİN ÖNERİSİ

Barcelona’dan Roma’ya

Gökay Kaplancı Özal Basımevi

Gökay Kaplancı’nın Barcelona’dan Roma’ya adlı kitabı, bir grup arkadaşın Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde Barcelona ile eşleşmesinin ardından başlayan yolculuklarını rehber niteliğinde sunuyor.

DOĞAN HIZLAN ÖNERİYOR

AVARE'NİN ŞİİRİ

AĞAÇ

Ağacım, dört kol çengi kıyamet

Her dalımda bir memleket

Uzar kollarım uzar

Taşımda toprağımda bereket

Köklerimden başlar hürriyet

Bana çarptıkça anlar

Yağmur yağmur olduğunu

Rüzgar, rüzgar.

Taşımda toprağımda kıyamet

Köklerimden başlar hürriyet.

Cahit IRGAT
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!