GeriSeyahat Avare
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avare

Avare

AVARE'NİN ŞİİRİ

Doğan Hızlan seçti

Ya Bizim Ya Tanrının

İçine karıştığımız şu kalabalık,
Yarısı mor, tozpembe yarısı,
Hem rüzgarı, hem dalgası bir denizin.
İçliden, uzaktan, yavaştan
Ben bunu bilir, bunu söylerim
Kardeşliktir en güzel türküsü, dillerimizin
Sesimden ses, kolumdan kuvvet, aşkımdan ateş
Ben, uzak maceraların avaresi..
Bizi hep o çadıra sürükler;
Yağmurdan kaçan kuşlar gibi,
Bildiğimiz, gördüğümüz, duyduğumuz,
Musa’nın ölüşü, İsa’nın gelişi.
Düşündüğümün ya uzunu, ya incesi, ya genişi
Yüzyıllardır eşiğine baş koyduğumuz,
Sevmekten, anlamaktan, inanmaktan
.........
Ya bizim işimiz, ya Tanrının işi..
Turgut Uyar


AVARENİN ÖNERİSİ
Bir Sahte Dervişin
Orta Asya Gezisi
Arminius Vambery
Kitapevi

Arminius Vambery bir Macar Yahudisiydi. Yoksul bir ailenin çocuğu olmasına karşın, hayata karşı merakı sayesinde, kendi çabasıyla Fransızca, Almanca, İngilizce öğrenip genç yaşta dünyayı keşfe çıktı. 1857’de, 30 yaşında beş parasız geldiği İstanbul’da özel dil öğretmeni olarak Sadık Rıfat Paşa’nın konağına yerleşti, Abdülhamit’in kız kardeşi Fatma Sultan’a Fransızca dersleri verdi. Macarca-Osmanlıca sözlük hazırladı. Sonra içindeki bitmek tükenmez keşif arzusuna dayanamayıp Semerkant’ı, Buhara’yı görmek üzere yollara düştü. Elinde sopası, başında sarığı, yanında eşeğiyle, kendini derviş olarak tanıtıp eşkiyaları atlattı, sorun yaşamadan dağları, çölleri aştı. Ardından ülkesine dönüp anılarını yazdı. 1864’te Londra’da Travels in Central Asia ismiyle yayımlanan kitabı Türkçe’ye Abdurrahman Samipaşazade Abdülhalim çevirdi. “Bir Sahte Dervişin Asya-yı Vustada Seyahati” adıyla 1878’de İstanbul’da yayımlandı. Yıllar sonra Ahmet Özalp çeviriyi gözden geçirdi. Vambery kitabında İran’dan Özbekistan’a geçtiği coğrafyalardan ilginç insan portreleri çiziyor, günlük yaşam hakkında renkli ayrıntılar aktarıyor.

SEYAHATTE NE DİNLEYELİM
BERKE HATİPOĞLU BU ALBÜMÜ ÖNERİYOR

Bon Iver
Bon Iver
Jagjaguwar / 4AD

Redd grubunun gitaristi Berke Hatipoğlu, çıktığı uzun konser turneleri nedeniyle Türkiye’yi yeterince gezdiği için yurtdışı tatillerini çok cazip buluyor. Devamlı gittiği bir yer olmadığı gibi farklı şehirleri ve ülkeleri görmekten zevk alıyor. Yurtiçindeki favori mekanı Bozcaada. Son yıllarda sakinliğini biraz kaybettiğini düşünse de adayı hâlâ çok seviyor. Şehirleşmemiş ve kimliğini kaybetmemiş tatil yörelerini beğenen gitarist Kaş’ı da tatillerinde tercih ediyor. Doğu Karadeniz’i hiç görmediği için Trabzon, Rize ve Of’u kapsayan bir tur yapmak istiyor. Yurtdışıdında en çok görmek istediği coğrafyaların başında İskandinav ülkeleri ve İrlanda geliyor. Kuzey ülkelerini cezbedici buluyor. Hareketli şehirleri seviyor. Almanya’da Berlin, Amerika’da New York, ayrıca Barselona, Roma ve Londra onu cezbediyor. Uzakdoğu’yu çok merak ediyor. Berke Hatipoğlu, Avare okurlarına son günlerde çok popüler olan Bon Iver’in kendi adını taşıyan albümünü öneriyor.

SEYAHATTE NE OKUYALIM
CENK TURANLI BU KİTABI ÖNERİYOR

Hakan Günday
Az
Doğan Kitap

Malt grubunun bas gitaristi Cenk Turanlı, ülke içinde çok seyahat ediyor. Mesleği gereği İstanbul dışında pek çok konser veriyor. Kişisel seyahat tercihi Ege sahilleri. Turanlı tam bir Bodrum aşığı. 1980’lerin sonunda ailecek keşfettikleri Bodrum’dan vazgeçemiyor. Her yıl en az iki hafta gittiği Bodrum’un havası, denizi, manzarasıyla Türkiye’nin en güzel tatil beldesi olduğuna inanıyor. Birkaç yıl önce kısa süreliğine uğradığı, halkını çok misafirperver bulduğu, yeterince göremediği Gaziantep’e ilk fırsatta bir kez daha gitmek istiyor. Bir başka hayali Karadeniz turu yapmak. Bölgedeki yeşilin tonunu başka hiçbir yerde görmediğini söylüyor. İngiltere ve başkenti Londra’nın her noktasını gezen gitarcı, şehri çok beğeniyor. Arkeoloji merakı yüzünden Mısır’a gitmeyi çok istiyor. Cenk Turanlı Avare okurlarına Hakan Günday’ın Az adlı son romanını öneriyor.

False