ATSO'dan enflasyon değerlendirmesi

Güncelleme Tarihi:

ATSOdan enflasyon değerlendirmesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2017 17:08

ATSO'dan enflasyon değerlendirmesi

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Batı Akdeniz'de turizmdeki hareketlenmeyle enflasyonun Türkiye ortalamasının altında kaldığını, turist sayısındaki artışın ise gelire tam olarak yansımadığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren ATSO Başkanı Davut Çetin, enflasyonunun yıllık olarak tek haneye gerilediğini kaydetti. Başkan Davut Çetin, Batı Akdeniz'de turizmdeki hareketlenmeyle enflasyonun Türkiye ortalamasının altında kaldığını, turist sayısındaki artışın gelire tam olarak yansımadığını söyledi.

2017 Temmuz ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,15, yurtiçi ÜFE'de yüzde 0,72, yıllık enflasyonda ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,79, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 15,45 artış gösterdiğini kaydeden ATSO Başkanı Davut Çetin, "Tüketici enflasyonu, giyim fiyat indirimleri ve bazı mevsimlik gıda ürünleri fiyatlarındaki düşüş sayesinde yıllık olarak tek haneye gerilemiştir" dedi.

MALİYETLERDEKİ ARTIŞ

Maliyetlerdeki artışın enflasyonun düşüşünü engellediğini kaydeden Başkan Çetin, 2017 yılında enflasyonun tek hanede kalmasının döviz kuru, sigara fiyatları, sonbahar aylarında taze sebze ve meyve fiyatları, gıda ithalatının etkisi, ekonomik büyüme temposu gibi çok sayıda faktöre bağlı olacağını söyledi.

BATI AKDENİZ'DE ENFLASYON

Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi açısından da enflasyonu değerlendiren Davut Çetin, şunları kaydetti:

"TÜFE oranı, aylık yüzde 0,07, yedi aylık yüzde 5,77 ve yıllık bazda yüzde 9,28 olarak gerçekleşmiştir. Antalya-Isparta-Burdur'un 26 bölge arasında aylık enflasyonda 13'üncü, 7 aylık enflasyonda 20'nci, yıllık enflasyonda ise 17'nci sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık, 7 aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında olduğu görülmüştür. Turizmde geçen yıla göre hızlı yükselişe rağmen bölgemiz enflasyonunun Türkiye ortalamasının altında kalması, turist sayısındaki artışın gelire tam olarak yansımadığının bir başka göstergesidir."

Batı Akdeniz'de temmuz ayında eğitim, sağlık ve alkollü içecekler dışındaki bütün gruplarda fiyat artışlarının Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığını aktaran Başkan Davut Çetin, Antalya ticaretinde fiyat rekabetinin enflasyon bakımından olumlu katkı yaptığını ancak gelir bakımından genel bir kayba yol açtığını söyledi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!