ATSO, ihracat için Dış Ticaret Kulübü kuracak

Güncelleme Tarihi:

ATSO, ihracat için Dış Ticaret Kulübü kuracak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2017 11:51

ATSO, ihracat için Dış Ticaret Kulübü kuracak

Haberin Devamı

 

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), ihracat potansiyelini artırmak amacıyla Dış Ticaret Kulübü kuracak.
ATSO Başkanı Davut Çetin, düzenlediği basın toplantısında, kuracakları Dış Ticaret Kulübü hakkında bilgi verdi. Kentin ekonomik yapısı hakkında bilgi veren Çetin, Antalya'nın Türkiye milli gelirinin yüzde 3.2'sini temsil ettiğini belirterek, Türkiye'nin 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu söyledi. İhracatta Antalya'nın 16'ncı sırada olduğunu dile getiren Çetin, "Türkiye'nin, dünyanın herhangi bir yerinde üretip satabiliriz veya bir yerden alıp başka yere de satabiliriz. Nitekim Hollanda gibi bazı Avrupa ülkeleri bu sayede Türkiye'den fazla ihracata sahip. Örnek vermek gerekirse; tüketime dönük 1 adet bile muz üretmeyen Hollanda, 2016 yılında 451 milyon dolarla dünyanın en büyük 7'nci muz ihracatçısı. Antalya zaten turizm kanalıyla ihracat yapıyor, başka ihracata gerek yoktur diye düşünenler olabilir, oysa tarım sektöründe bile ihracata muhtaç olduğumuz açık. Antalya'ya her gelen turist 7 günde 15 kilo meyve-sebze yese, 10 milyon turist 150 bin ton tüketebilir. Antalya'nın sadece domates üretimi 2.5 milyon tona yakın, sebze-meyve 5 milyon tonu geçiyor. Bu nedenle ihracat tarım sektörü için vazgeçilmezdir. Sanayi sektörü ise günümüzde ancak ihracatla büyüyebilmektedir. Ayrıca, Türkiye'nin cari açığına baktığımızda ülke olarak da ihracata ne kadar muhtaç olduğumuz açık" diye konuştu.
KÜMELER KULÜBE DÖNÜŞÜYOR
Uluslararası pazarlara açılmak üzere bir süredir yoğun çalışma içerisinde olduklarını vurgulayan Davut Çetin, oda olarak bu konudaki faaliyetlerinden örnekler verdi. ATSO Gıda Kümesi'ni 2014-2017 yılları arasında 11 firmanın katılımı ile oluşturduklarını hatırlatan Çetin, bu kümenin faaliyetleri kapsamında Rusya, ABD, Fransa, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya pazarlarına ziyaretler düzenlendiğini söyledi. Çetin, ATSO Tarım Kümesi ile Tunus, Çin, Vietnam, Tayland ve Brezilya pazarlarına gidildiğini aktardı.
BİRLİKTELİK KATMA DEĞERE DÖNÜŞECEK
Küme çalışmalarının yeni işbirliklerine vesile olduğunu kaydeden Çetin, şöyle devam etti:
"Kümelerin, Antalya ve Türkiye için daha çok katma değer oluşturacak bir yapıya döndürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Dış Ticaret Kulübü fikri bu düşüncelerle ortaya çıktı. Sektör ayırt etmeksizin ihracat yapan, ihracatı hedefleyen, ithalat yapan, yeni pazarlar arayan işletmelerin bir araya gelmesi ile elde edilecek sinerji son derece değerli. ATSO da bu birlikteliği katma değere dönüştürecek kurumsal birikime sahip. Bu çerçevede ATSO Dış Ticaret Kulübü, ihracat odak toplantıları, ihracat vizyon toplantıları, ticari heyet organizasyonları, alım heyeti organizasyonları, dış ticaret eğitimleri, dış ticaret danışmanlığı programı, ülke günü toplantıları ve firma ziyaretleri şeklinde bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Dış Ticaret Kulübü üyeleri ilk etapta Yapı, Gıda ve Tarım Kümeleri'nde yer alan üyelerden oluşacak. Daha sonra odamız üyesi dış ticaret yapan firmaların katılımı ile faaliyetlerine devam edecek." 
Toplantıya katılan firmaların temsilcileri kulüp hakkında fikirlerini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!