ATSO heyeti Kumluca'da

Güncelleme Tarihi:

ATSO heyeti Kumlucada
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 17:51

ATSO heyeti Kumluca'da

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO)ve Ticaret Borsası'nı ziyaret ederek bölge ve ülke ekonomisi üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Meclis Başkanı Süleyman Özer ve yönetim kurulu üyesi Zeki Erdoğan, Kumluca'da incelemelerde bulundu. Başkan Çetin ve beraberindekiler ilk olarak Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş, Meclis Başkanı Mehmet Özçetinkaya ve meclis üyeleriyle bir araya geldi. Kumluca'nın, Türkiye'nin örtü altı üretim merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Başkan Davut Çetin, tarım sektöründe üretici birliklerinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Davut Çetin: “Tarımda küçük üreticinin tek başına rekabet etmesi oldukça zor. Üretici birlikleri güçlenmeden, güçlü kooperatifler olmadan tarım üreticisi emeğinin karşılığını alamıyor. Artık bu konuda ilerleme sağlamak zorundayız" dedi.

ATSO heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Durdaş ise tarım sektöründe girdi maliyetlerinin dövize bağlı artışına dikkat çekerek konuyla ilgili acil önlem alınması çağrısında bulundu.

KUTSO MECLİS TOPLANTISI'NDA GÜNDEM EKONOMİ

ATSO Başkanı Davut Çetin daha sonra KUTSO'yu ziyaret etti. KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay ve Meclis Başkanı Fahri Özen tarafından karşılanan Başkan Davut Çetin, odanın meclis toplantısına katıldı. KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay'ın konuşması ile başlayan Meclis toplantısında, Başkan Davut Çetin de meclis üyelerine hitap etti.

KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay yaptığı konuşmada, son yılların en büyük ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya olduklarını belirtti. Bu krizin maliyetinin azaltılabilmesinin ancak atılacak doğru adımlara bağlı olduğunu kaydeden Başkan Günay, "Bu nedenle alınacak tedbirlerin sadece yerlilik ve millilik söylemlerinin arkasına saklanmaması ve ekonomik gerçeklerden kopuk olmaması gerekiyor. Çünkü bu kriz beraberinde yeni fırsatlar da getirebilir. Krizi sadece Türk-ABD ilişkileri üzerinden okursak yanılırız. Asıl yapılması gereken ekonomimizi kırılgan kılan yapısal sorunların giderilmesidir, aksi takdirde bu tür krizlerin tekrar yaşanması her zaman için mümkündür" dedi.

EKONOMİDE ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

Meclis üyelerine seslenen Başkan Davut Çetin, bölge ve Türkiye ekonomisi, TOBB ve ATSO çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Ülke olarak zor bir süreçten geçildiğini, Odalar ve Borsalar arasındaki işbirliğinin artırılması gerektiğine dikkati çeken Davut Çetin, "Odalar, Borsalar olarak işbirliğimizi artırmamız, daha fazla istişarede bulunmalı ve üyelerimizin, tüccarın, tarım üreticisinin, esnafın, sanayicinin sıkıntısını paylaşmalıyız, sorunlara çözüm aramalıyız. Bizim en önemli görevimiz üyelerimizin, sektörlerimizin sorunlarını dile getirmek ve çözüm aramaktır" dedi.

TOBB'un her sektörde yapısal reformlar, sektörel politikalar, kanun ve yönetmelik değişiklikleri talep ve önerilerini Bakanlıklara ilettiğini ifade eden Başkan Davut Çetin, "TOBB Nefes kredisi gibi çözümler üreterek, üyelerine katkıda bulunmaktadır. Birliğimiz her sektörde yapısal reformlar, sektörel politikalar, kanun ve yönetmelik değişiklikleri talep ve önerilerini bakanlıklara iletmektedir" dedi.

'YÜKÜN BÜYÜK KISMI ÜRETİCİNİN ÜZERİNDE'

2014'ten itibaren çok sayıda seçim, referandum, 15 Temmuz gibi nedenlerle ihtiyaç duyulan yapısal reformların hayata geçirilemediğini ve bunun sonucunda bugün ekonomide çok zor günlerden geçildiğini aktaran Başkan Davut Çetin; şunları kaydetti:

"Yıllardır cari açığımızı azaltacak yatırımları tamamlayamadık, şirketlerimizin döviz borcunu azaltmadık. Aşırı kredi genişlemesi ve Merkez bankasının faizi düşük tutması enflasyonu artırdı. Bunun sonucunda TL'nin aşırı değer kaybetmesi ile ekonomi adeta dondu kaldı. Maliyetler anormal yerlere gitti. Bugün maalesef yükün büyük bir kısmı üreticinin üzerindedir. Son açıklanan rakamlara göre Tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 17,9 iken, üretici fiyat endeksi yüzde 32,13'dür. Gübre, ilaç, akaryakıt, elektrik, un, demir gibi bütün temel girdilerin fiyatı artmıştır. Üretici artan maliyetlerini tüketiciye yansıtamamıştır. Önümüzdeki süreçte bu yansıma ile tüketici fiyatlarında fiyatlarda da yükseliş göreceğiz. Bir yandan piyasa daralıyor, ödemeler aksıyor, bir yandan maliyetler artıyor. Merkez bankası önlem almakta geç ve yetersiz kalınca ekonomide güven azalmış, taşlar yerinden oynamıştır. 2008 yılında kişi başı gelirimiz 10 bin dolara çıkmıştı, 10 yıl sonra 10 bin doların da altına düşüyoruz".

TÜRK ÖZEL SEKTÖRÜ BİRÇOK BAŞARI HİKÂYESİNE İMZA ATMIŞTIR

Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğunu, Türk özel sektörünün bugüne kadar birçok başarı hikayesine imza attığını kaydeden Başkan Çetin, "Eğer uzlaşma ortamıyla yapısal reformlara dönülürse, hukuk reformu yapılırsa, liyakata önem verilirse Türkiye ekonomisi tekrar güçlenecektir" dedi.

Başkan Davut Çetin ve heyeti meclis toplantısının ardından Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nın ilçeye kazandırdığı yeni hizmet binasını da gezerek Başkan Murat Hüdavendigar Günay'dan bilgiler aldı.

Başkan Davut Çetin, KUTSO hizmet binasında sergilenmek üzere Meclis Başkanı Fahri Özen ve Başkan Murat Hüdavendigar Günay'a Atatürk'ün bir vatandaşla sohbeti sırasında çekilen fotoğrafını hediye etti.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!