ATSO 136 yaşında

Güncelleme Tarihi:

ATSO 136 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2018 14:44

ATSO 136 yaşında

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) 136'ncı kuruluş yıldönümü özel bir etkinlikle kutlandı.

ATSO Meclis Salonu'ndaki 136'ncı yıl kutlama törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ATSO Başkanı Davut Çetin, eski başkanlar, meclis ve ATSO üyeleriyle davetliler katıldı.

İLK BAŞKAN DEDESİ

ATSO'nun her yıl düzenlenen yıldönümü kutlama törenlerinin kendisi için büyük anlam ifade ettiğini belirten Başkan Menderes Türel, “136 yıl önce ATSO benim babaannemin dedesinin ofisinin önünde ilk kurucu başkanı Barutçuzade Abdi Efendi tarafından kuruluyor. Ninemin dedesi ilk başkan oluyor. O zaman dedem limanda gemilerden gelen malların Konya ve İç Anadolu'ya gönderilmesi, oralardan gelen malın da yurtdışına gönderilmesiyle ilgili bir işle meşgul. Bugünkü karşılığı ithalatçı- ihracatçı olabilir. Bu kuruluş yıldönümleri benim açımdan böyle bir manevi anlam da ifade ediyor" dedi.

ÇOK ÖNEMLİ BİR OKUL

ATSO'nun çok önemli bir okul olduğuna da dikkati çeken Türel, “Hepimiz bu okuldan mezun olduk. Bu okuldan mezun olmanın faydalarını, hayatın her alanında ve siyasi yaşamımda çok ciddi bir şekilde görüyorum. ATSO Antalya'nın en güçlü sivil toplum örgütüdür ve en önemli kanaat önderlerinden biridir. ATSO'nun eleştirileri, görüşleri her zaman herkes tarafından dikkate alınır. Projeleri Antalya idealleri haline dönüşmüştür. O yüzden ATSO'nun içinde hep Antalya'nın ekonomik ve sosyal hayatının gelişmesi gündemde olmuş ve projeler bu noktada vücut bulmuştur" dedi.

KAZANAN ATSO, ANTALYA OLACAKTIR

ATSO'nun 7 Nisan Cumartesi günü yapılacak seçimlerini de hatırlatan Menderes Türel, 3 Nisan'da 136'ncı kuruluş yıldönümünün tam da seçim arifesinde kutlanmasının farklı bir tesadüf olduğunu söyledi. Türel, “Ben tabi seçim meselesine girmeyeceğim. Ama açık konuşayım 7 Nisan'daki seçimlerde kazananın kim olacağını biliyorum. Kazanan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olacaktır, Antalya olacaktır. Bütün arkadaşlara başarılar diliyorum" dedi.

SANAYİ 4.0 VURGUSU

Törende ATSO'nun 136'ncı kuruluş yıldönümünü kutlayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise sanayi 4.0 konusuna dikkat çekti. Dünyada bu rekabetin öncekilerden çok farklı, ölüm kalım rekabeti olduğunu söyleyen Uysal, emeği ucuzlatarak rekabette öne geçen üçüncü dünyada Avrupa'daki fabrikaların Çin'e taşındığını ve şimdi sanayi 4.0 ile bu fabrikaların Avrupa'ya geri dönmeye başladığına dikkati çekti. Uysal, “Karanlık, havalandırmasız, 24 saat çalışabilen fabrikalar. 100 kişi yerine 5 kişinin çalıştığı bu fabrikalar büyük hızla geliyor. Ayak uyduramazsak müeyyidesi çok ağır, yok olmak olabilir" dedi.

GERİYE ÇALIŞMALAR KALIYOR

136 yılda Antalya'nın ve ATSO'nun kaydettiği gelişmenin bir gurur kaynağı olduğunu belirten Davut Çetin ise bugüne kadar ATSO'da görev almış herkese teşekkür etti. 136 yılda kaç neslin gelip geçtiğini, kişilerin unutulduğuna değinen Çetin, “Geriye Antalya için yapılan çalışmalar kalmıştır. Bu nedenle bu makamlar, koltuklar değil, bu çatı altında kardeşlik, dostluk, içerisinde birlikte çalışmak önemlidir" dedi. ATSO'daki görev sürecinde yapılan çalışmalardan bahseden Davut Çetin, gelenekleri korudukları ve e-oda, etik üye, e-ticaret, inovasyon, sanayi 4.0, Antalya 4.0 yeniliklerini de başlattıklarını açıkladı.

TÜRKİYE'YE KARŞI DA SORUMLUYUZ

Antalya olarak sadece kendilerine değil, Türkiye'ye karşı da sorumlu olunduğuna dikkat çeken Çetin, “Biz Türkiye'nin nüfus ve ekonomi olarak en önemli illerinden birisiyiz. Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinde dördüncü sıradayız. İl olarak dördüncü sıradayız, Muratpaşa ilçemiz ilçe olarak Türkiye'de dördüncü sırada. Bu nedenle Türkiye'ye karşı sorumluyuz. Turizm, tarım, mermer gibi sektörlerde Türkiye politikasını yönlendiren il olmalıyız. Tarih ve doğa zenginliğimiz nedeniyle Türkiye'nin çevre politikasına, kültür ve eğitim politikalarına da müdahil olmalıyız" dedi.

EN BAŞARILI KENT OLMAK DAHA ÖNEMLİ

En başarılı başkan, en başarılı oda, en başarılı belediye değil, en başarılı kent olmanın daha önemli olduğunu belirten Çetin, “Bir şehirde de bileşik kaplar yasası işlemektedir. Bir taraf boş ise diğer taraf dolu olmaz. Burdur geri kalırsa Antalya ilerleyemez. Kepez geri kalırsa Muratpaşa ilerleyemez. Kentin kültürü, kent hukuku gelişmeden ticaret gelişmez. Ticaret geri kalırsa turizm yeterince gelişemez. Antalya gibi güzel bir şehri, 'bizim olacak, benim olacak' diyerek herkes bir kolundan çekiştirmemeli. Bu güzel şehir hepimizindir, güzelliğini dünya ile paylaştığımız, bundan gurur duyduğumuz bir şehirdir. Antalya'da yaşayan ve çalışan herkesin bu şehri sahiplenmesini, korumasını, şehre katkı yapmasını sağlamalıyız" dedi.

ÜYELERE VEFA PLAKETİ

Törende faal en eski üç gerçek ve üç tüzel kişilerle, 10 yıl ve üzeri görev almış meclis üyelerine plaket verildi. 10 yıl ve üzeri mecliste görev alan Yeliz Gül Ege'ye plaketini Meclis başkanı Süleyman Özer verdi. 10 yıl üzeri meclis üyeliği yapan Ramazan Atılgan ise törene katılamadı. ATSO'ya kayıtlı üç gerçek kişi Ömer Faruk Berberoğlu, Nuri ve Hüseyin Adıgüzel ile üç tüzel kişi Gaye Oto, Ercan Muzaffer Bayar ve Çallıoğlu Prefabrik Yapı firması adına İlkay Çiftçi'ye plaketleri, Davut Çetin ve Ümit Uysal tarafından takdim edildi. Adıgüzel'in plaketini kızı Elif Adıgüzel aldı. Gaye Oto firması yetkilileri törene katılamadı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!