Atmosfer kontrolünde idman

Güncelleme Tarihi:

Atmosfer kontrolünde idman
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 12:32

Hollanda'da geliştirilen bir teknolojiyle yüksek irtifa şartlarının istenen ortamlara taşınabildiği, sporcu performansının kamp sürecine gerek kalmadan artırılabildiği iddia edildi.

B-Cat Yüksek İrtifa Sistemleri Direktörü Rene Luyten, yaptığı açıklamada, yaş meyve ve sebzelerin korunması için bir depolama teknolojisi olarak 15 yıl önce geliştirilen atmosfer kontrol sisteminin, sanat eserlerinin korunmasının yanında sporda da kullanıldığını belirtti.

Sistemin kapalı ortamlarda istenen oksijen, basınç ve nem oranının ayarlanabilmesine imkan verdiğini, istendiğinde yüksek irtifadaki koşulların sağlanabildiğini anlatan Luyten, spor faaliyetlerinde yüksek irtifada çalışmanın getirdiği yararların böylelikle istenen her yere taşınabildiğini savundu.

Oksijen yüzdesi tüm irtifalarda aynı olsa da yükseldikçe hava basıncının azalması nedeniyle havada daha az oksijen molekülü bulunduğunu, bu ortamda daha az oksijen alan vücudun, daha çok nefes alarak ve daha fazla alyuvar üreterek karşılık verdiğini belirten Luyten, bu durumun oksijenin akciğerden kaslara ve diğer organlara taşınma kapasitesini artırdığını, sonuçta daha yüksek enerji elde edilebildiğini ileri sürdü.

Luyten, sporcular ve kulüplerin bu nedenle kamplarını yüksek irtifadaki dağ tesislerinde yaptığını, ancak her zaman kampa çıkmanın mümkün olmaması nedeniyle bunun yeteri kadar değerlendirilemediğini söyledi.

Geliştirdikleri sistemle aynı ortamı kulüplerin antrenman salonları ve sporcuların uyuma odalarına kurabildiklerini ifade eden Luyte, sistemin İngiltere, Hollanda, Almanya gibi AB ülkeleriyle Güney Kore olimpiyat komiteleri
tarafından olimpik sporcuların antrenmanlarında kullanımı amacıyla kurulduğunu
ifade etti.

MİLLİ TAKIMLAR

Sistemin futbol kulüplerinin de ilgisini çektiğini, Avusturya ve Güney Kore milli takımlarının sistemi kullandığını belirten Luyte, “Tesisler içinde izolasyonlu salonlar, yatak odaları ve çadırlar yaparak 2 bin metre ve üstü irtifadaki oksijen şartlarını sağlayabiliyoruz. Sistem birçok kulüp tarafından başarıyla uygulanıyor. Turkcell Süper Lig'den iki takımla da görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

B-Cat Türkiye Sorumlusu Emre Atalay ise Türkiye'de kulüplerin eskisine göre çok daha fazla maç yaptığını, bunun kampa girme sürelerini azalttığını belirterek, bunun çözümünün atmosfer kontrolünden geçtiğini savundu.

Türkiye'de yeteri kadar kamp tesisi de bulunmadığını ifade eden Atalay, sistemin maliyetinin “Süper Lig'de oynayan bir oyuncunun ortalama aylık maaşı” kadar olduğunu bildirdi.

“DAYANIKLILIĞI ARTIRIR”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çetin İşlegen, sistemin özellikle dayanıklılık gerektiren sporlarda performans artırıcı etkileri olabileceğini belirtti.

Yüksek irtifada yapılan antrenmanın getireceği faydanın kısıtlı bir süre için geçerli olduğunu, aynı şartların istenen ortama taşınmasının avantaj sağlayabileceğini dile getiren İşlegen, “Bunun özellikle atletler için çok faydalı bir sistem olabileceğini düşünüyoruz. Futbol kulüpleri için faydası daha dolaylı olacaktır. Çünkü, futbol ağırlıklı olarak dayanıklılığa dayanan bir spor değil. Birçok faktör başarıyı etkileyebiliyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!