Atmadığı tweet'ten 14 saat gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Atmadığı tweetten 14 saat gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2016 23:01

Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınan Hürriyet Gazetesi New York Temsilcisi Razi Canikligil, geceyi havalimanı polis merkezinde geçirdikten sonra dün sabah savcılığa verdiği ifadenin ardından serbest kaldı. Canikligil, ”14 saattir gözaltındayım. Niçin gözaltına alındığımı yarım saat önce öğrendim. Benimle alakası olmayan bir tweet. Bunu Amerika’da meslektaşlarıma nasıl anlatacağım onu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetesi New York Temsilcisi Razi Canikligil’in gözaltına alınmasına yol açan gelişmeler, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da “MertceH” adlı bir kullanıcının 2015 yılı başında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu hakkında hakaretamiz bir mesaj atmasıyla başladı. Hisarcıklıoğlu’nun avukatı Esennur Ezgi, 13 Ocak 2015 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda, “MertceH” adlı Twitter kullanıcısı hakkında şikayette bulundu. Avukat, suç duyurusunda şüphelinin iletişim bilgileri bölümüne de “Adı ve soyadı Razi Canikligil olabilir…” diye bir not düştü.

AVUKAT KARAR ALDIRTMIŞ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu suç duyurusu üzerine yaptığı soruşturma sonucunda 8 Haziran 2015 tarihinde yurtdışındaki sosyal paylaşımlar hakkında dijital delil elde edilmesinin teknik ve hukuki olarak mümkün olmadığı gerekçesiyle delil yetersizliğinden kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Buna karşılık aynı avukat, bu karara Ankara Altıncı Sulh Ceza Hâkimliği nezdinde itirazda bulundu. Sulh Ceza Hâkimliği de bu itiraz üzerine 1 Şubat 2016’da savcılığın kovuşturmaya yer olmadığı kararını kaldırdı ve Canikligil hakkında yakalama kararı aldırdı. TOBB kaynaklarından alınan bilgiye göre, gerek Canikligil hakkında “O olabilir” diye yapılan suç duyurusu gerek verilen takipsizlik kararına yapılan itiraz, avukatın kendisine tanınmış olan genel yetki içinde inisiyatif kullanması sonucu gerçekleşti.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARININ GÖZÜ ÖNÜNDE

Önceki akşam uçakla yurtdışından İstanbul’a eşi ve üç çocuğuyla gelen Razi Canikligil, yakalama kararı çerçevesinde Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Canikligil, geceyi havalimanı polis müdürlüğünde geçirdikten sonra sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirilmek için Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Hastaneden sonra Bakırköy Adliyesi’ne getirilen Canikligil, Cumhuriyet Savcısı İmdat Kaçan’a ifade verdi. Canikligil ifadesinde “Atılan tweet’in kendisiyle bir alakasının olmadığını, herhangi bir delile dayanmadan soyut tahminden öteye geçmediğini” belirtti.

Haberin Devamı

NASIL ANLATACAĞIM

İfade sonrası serbest bırakılan Canikligil, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ben 26 yıldır Hürriyet’in New York bürosunda gazetecilik yapıyorum. Orada federal mahkeme, her türlü dava, ticaret hukuku konularını çok iyi bilirim. Fakat ‘olabilir…’ diye bir şey ilk defa gördüm. ‘Bu şahıs olabilir, yakalayın, tutuklayın’. Ben bunu Amerika’da nasıl anlatacağım meslektaşlarıma, onu düşünüyorum. Amerika’daki basına bunu nasıl anlatabilirim? Ailemle, üç çocuğumla birlikte tatile gelirken, çocuklarımın gözü önünde… Şoktayım hâlâ… 14 saattir gözaltındayım. Niçin gözaltına alındığımı yaklaşık yarım saat önce öğrendim, bilmiyordum. Biraz önce ‘olabilir’ metnini görünce şoke olduk hepimiz birden. Hiçbir şekilde Twitter’da ismim geçmiyor. Öyle bir şey yazmadım. Hiçbir alakam yok. Zaten yurtdışında yaşıyorum. Türkiye gündemini değil Amerika gündemini takip eden biriyim.”

Haberin Devamı

Hukukçu görüşü: Yakalama emri istenmesi abes

Doğan Holding Baş Hukuk Müşaviri Erem Turgut Yücel,  şu değerlendirmeyi yaptı: “Birkaç hata üst üste işlenmiş, Birincisi; şikayete konu ‘MertceH’ isimli Twitter kullanıcısının Razi Canikligil  olduğuna ilişkin hiçbir somut bilgi yok. İkincisi; kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararda Razi’nin ABD’de ikamet ettiği ve Hürriyet uzantılı mail adresi olduğu belirtilmesine rağmen, Razi’ye kaçak muamelesi yapılarak hakkında yakalama emri talep edilmesi de abes. Emniyet kanalı ile Hürriyet’e bir yazı veya memur gönderilmiş olsaydı kendisi adına avukatlarımız dosyaya savunma koyar, gerekirse yazılı ifadesini getirir, konuyu açıklığa kavuşturur ve şikayete konu Twitter hesabının Razi’ye ait olmadığını söylerdik. Soruşturma tahmin üzerine yapılmış. Hukuki güvenlik  ilkesinin ihlal edilmesi bu olayda tam olarak karşımıza çıkmış oldu. “

Haberin Devamı

BM Gazeteciler Derneği: Kaygı verici ihlal

HÜRRİYET Gazetesi New York Temsilcisi Razi Canikligil’in gözaltına alınmasıyla ilgili New York’ta bulunan Birleşmiş Milletler Gazeteciler Derneği (UNCA) açıklama yaptı. UNCA’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Türk medyası Hürriyet’ten üyemiz ve arkadaşımız, bugün İstanbul’da Türk polisi tarafından Türk yetkililer hakkındaki yazıları ve Tweet’leri nedeniyle gözaltına alınmıştır. UNCA, bunu basın özgürlüğünün kaygı verici bir ihlali olarak görmektedir.” Açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un sözcüsünün konuyla ilgili olarak bilgilendirildiği de kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!