Atlas'tan dünya rekoru

Güncelleme Tarihi:

Atlastan dünya rekoru
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin en güzel gezi, doğa ve coğrafya dergisi Atlas'ın aralık sayısında bir dünya rekorunun fotoğrafları ve öyküsü yer alıyor. Atlas elemanı Hakan Öge, paramotorla Sinop'tan Anamur'a uçarak bir kuş gibi Türkiye'yi kuzeyden güneye kat etti. Kuşuçuşu 910 kilometre süren macera, tüm dünyada paramotorla uçulmuş en uzun mesafe.

ÇAĞDAŞ Hezarfen Ahmet Çelebi denilen Atlas elemanı Hakan Öge, tüm dünyada çok yeni bir spor dalı olan paramotorla, binbir tehlikeyi göze alarak, inanılmazı başardı. Türkiye'yi kuzeyden güneye kuşuçuşu geçen Hakan Öge, böylece bir dünya rekoruna imza attı. Anadolu'nun en kuzey ucu Sinop'taki İnceburun Feneri'nden uçuşa başlayan Hakan Öge, anaforlar yapan rüzgarları, fırtınaları, yüksek irtifa sorunlarını, zorlu geçitleri aşarak 12 gün sonra Anadolu'nun en güney ucu Anamur Burnu'ndaki deniz fenerinin yakınına indi.

Genç paraşütçü, uçuş boyunca Karadeniz'in yeşilini, İç Anadolu'nun sarı-kahverengisini, Toroslar'ın ve Akdeniz'in mavisini, görkemli Hasan Dağı'nı, Ihlara Vadisi'ni, tüm dünyada eşi benzeri olmayan Meke Gölü'nü ve daha birçok doğa harikasını kare kare görüntülemeyi de başardı. İniş yaptığı her köyde önce şaşkınlıkla, sonra sevgiyle karşılanan Hakan Öge'yi yerden eşi Sanem Yazıcıoğlu Öge izledi. Bu inanılmaz maceranın tüm ayrıntıları ve birbirinden güzel fotoğrafları, Atlas Dergisi'nin son sayısında yer alıyor.

Paramotor nedir?

Tüm dünyada çok yeni bir spor dalı olan paramotor, bir yamaç paraşütü ve pervaneli küçük bir motordan oluşuyor. Motor, benzinle çalışıyor ve en fazla 1.5 saat havada kalmaya izin veriyor.

UÇUŞ RAPORU

Hakan Öge toplam 12 gün uçtu.

Havada toplam 33 saat kaldı.

Toplam 910 kilometre kat etti. Bu, bir dünya rekoru.

Rüzgar nedeniyle yaptığı tehlikeli inişlerde iki kere pervanesi kırıldı, bir kere ekzozu düştü.

Sert bir inişte sağ yüzük parmağını kırdı. Önce Çorum Devlet Hastanesi'nde tedavi gördü. Kendisi de diş doktoru olan Hakan Öge, doktorlar yasaklamasına rağmen, bir tornacıda yaptırdığı özel bir uygulamayla parmağını uçuşa uygun hale getirdi.

Yozgat'ta havada büyük bir anafora yakalandı. İniş çok zor oldu.

Toroslar'da Yellibeli Geçidi'ni geçmek için 2100 metre irtifaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!