GeriSeyahat Atlantik’i ‘kızlar’ için geçecek
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Atlantik’i ‘kızlar’ için geçecek

Atlantik’i ‘kızlar’ için geçecek

Dilek Ergül (43), İzmirli amatör bir denizci. Uzun yıllar satış üzerine çalıştı. Ancak işlerine ara verdi ve yelkenliyle 14 aylık bir seyahate çıktı. Şu sıralar Kanarya Adaları’nda dalgalarla sağanak yağmurla boğuşan Ergül, hayali olan Atlantik Okyanusu’nu geçmeyi planlıyor. Üstelik bu yolculuğun bir de amacı var: 10 kız öğrencinin 10 yıl boyunca okumasını sağlamak.

Deniz tutkusu ne zaman başladı?
İlk adım attığımda, ilk kendimi bilip denize dokunduğumda... Ben sudan çıkmazmışım buruşana ve dudaklarım mor olana kadar. Annem, “Hipotermi geçireceksin, yeter artık” diyene kadar denizle kucak kucağa oyunlar oynardım. Hiç de yanımızda bir arkadaş olsun aramazdık kardeşimle. Sonra büyüdük, benim sevdam bu sefer yelkenlilerle katlanarak büyüdü.

Seyahat ederken ne hissediyorsunuz?
Seyahat etmek ‘üzerinde yaşadığımız gezegen gibi olmak’ demek. Gezegenin bir parçası olmak... Hatta tüketen değil, onu gören, anlayan ve anladıkça koruyan, yenileyen parçası olmak. Çünkü görmediğiniz, emek vermediğiniz hiçbir şeyi sevmezsiniz. Denizde olmaksa bizzat yaşamanın eşanlamlısı.

‘Atlantik’i geçmek’ gibi bir çılgınlık nasıl aklınıza geldi?
Bu seyahatimi faydalı bir yönde kullanma isteğiyle Darüşşafaka Cemiyeti ile çalışmayı tercih ettim. Çünkü hem verilen eğitimin kalitesi, hem yüzde 100 burs sağlamaları hem de uzun soluklu evlatlarımızın yanında olmaları benim için harika bir fırsattı. Böylece ulaşabileceğim çocukların geleceklerinden daha emin olabileceğimi düşündüm. Bu konuda Darüşşafaka Cemiyeti’nden dostlarım da destek verince ortaya ‘Rota Atlantik Fonu’ çıktı. 10 kız çocuğumuzu 10 yıl okutabilmek amaçlı olarak 1 milyon TL toplamak hedefindeyiz.

Atlantik’i ‘kızlar’ için geçecek

Yolculuk nasıl geçiyor?
Şu anda Kanarya Adaları’ndan Lanzarote Adası’ndayız... Atlantik için Symina da (teknenin adı) hazır ben de hazırım. Sonraki durak Cabo Verde olacak. Zorlu bir etap. El Nino yılı dolayısıyla denizler biraz dalgalı ve rüzgârlar değişken. Yedi gün ve gece sürecek. Kanarya Adaları bu yıl tarihinin en yağmurlu ve soğuk kışını yaşıyor. El Nino yılı tam anlamıyla hissediliyor ve tabii küresel ısınma da. Hayalimde deniz, güneş, kum vardı ama ne yazık ki olamadı.

Yolculuğa başlayalı kaç ülkeyi geride bıraktınız?
8 Haziran 2014’te İstanbul Avcılar ‘WIM Marina’dan yola çıktım. Bugüne kadar dört ülke, 37 liman şehri ve yedi kara şehrine uğradım. 3.700 deniz mili (6.840 km) yol yaptım.

Zorlandığınız anlar oldu mu?
En zorlu zaman La Linea’dan (Cebelitarık) çıkıp oto pilotum arızalanınca oldu. Bir gece iki gün dümeni kendim tutmak zorunda kaldım. Eskiden denizcilerde ne oto pilot ne rüzgâr dümeni varmış aslında. Onlar bizden dayanıklılar ve gerçek denizcilermiş. Biz şimdi elektronik cihazlar olmadığında ‘zorlandık’ diyoruz. En zor kısım sevdiklerini özlemek... Bir de gece denizin üzeri soğuk oluyor, kendimi iyice yalnız hissediyorum o zaman.

En sevdiğiniz şehir ya da liman neresi oldu?
Yaşamım boyu iş sebebiyle de çok şehre gitme fırsatı buldum. Elimden geldikçe o şehirlerle kendime de vakit yaratmaya gayret ettim. Bu seyahatimde gittiğim iki şehri çok sevdim. Kesinlikle görülmesini tavsiye ediyorum. Essaouira (Fas) ve Granada (İspanya). Her ikisinin de ortak yanı eski eserlerin, binaların, eski geleneklerin çok iyi korunmuş olmasıydı. Hele Essaouira şehrinde her an köşeden beyaz fötr şapkalı ve krem döpiyesli eldivenli bir hanım dönüverecekmiş gibi geliyor size.

Atlantik’i ‘kızlar’ için geçecek

Kampanya ne durumda?
Şu anda bir kızımızın okul masrafı hazırlandı. Dokuz kızımız daha var. Bu amaçla özel bir kampanya başlattık. Okyanusun kıyısında Lanzarote Adası’ndayım şu anda. Eğer 12 ay boyunca 50 TL bağış yapan olursa (mail order yöntemiyle) bağışçıların isimlerini yelkenlerime yazıyorum. Bunun için mesai saatlerinde 444 18 63’ü arayarak ya da www.darussafaka.org sitesinden mail order talimatı vererek iki dakikada bu işlemi gerçekleştirebilirler.

Bu rota ne zaman bitectek, sonraki hedefiniz şimdiden belli mi?
Temmuz 2015’te bitecek. Sonraki hedef çalışmak ve daha çok kız çocuğunun okumasına katkıda bulunmak.

Nasıl destek olunuyor?
Darüşşafaka’nın banka hesap numaralarına ‘Rota Atlantik’ açıklamasıyla havale veya EFT yapabilir, ‘Rota Atlantik’ açıklamasıyla vereceğiniz bir mail order talimatıyla kampanyayı aylık olarak destekleyebilir veya ‘ROTA’ yazıp 1863’e SMS gönderebilirsiniz (Türkiye’deki tüm operatörlerden bağış bedeli 5 TL, mesaj bedeli 2 SMS).

En sevdiği beş şehir: İzmir, Barselona, Essaouira (Fas), Granada (İspanya), Scopello (İtalya)
Seyahatte ne okur: İlber Ortaylı, Yaşar Kemal, Oruç Aruoba, İtalio Calvino
Seyahatte ne yer, ne içer: Yerel lezzetler
Nerede kalır: Rahat ve temiz her yer. Mümkünse Symina.
Kiminle seyahat eder: Bu aralar tek başımayım.
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri: Bıçak, bu, peksimet.
Seyahatten ne alır: Magnet

False