Atıştırmak: İyi mi, kötü mü?

Bizim çocukluğumuzda “yemek aralarında bir şeyler atıştırmak” pek de hoş karşılanmazdı.

Haberin Devamı

Büyüklerimiz, atıştırmaları “abur-cubur yemek” gibi görür, bunların iştahımızı kapatıp beslenmemizi ve sağlığımızı bozacağından korkardı.

Şimdi ise tam da tersinin doğru olduğunu öğrendik: Beslenme uzmanları “Büyük küçük fark etmiyor, sık ve az yemek gerekiyor, atıştırmayı ihmal etmeyin, ara öğünleri ciddiye alın” diyor.

Bu öneriyi “Aklınıza geldikçe bir şeyler tıkının, hiç durmadan yiyip için” diye de yorumlamayın.

Burada tavsiye edilen şey; sabah, öğle ve akşam yemeklerini düzenli olarak yemeniz ve kuşluk ile ikindi saatlerinde 100-150 kalorilik küçük atıştırmalar yapmamızdır. Bazı durumlarda istiyorsanız akşam yemeği ile uyku saati arasında minik bir yatsı atıştırması bile yapabilirsiniz.

Ama bu akşam atıştırmaları, herkese tavsiye edilmiyor.

Atıştırmalar, bir günde toplam kalori miktarını artırmadan (yani sabah, öğle ve akşam yemeklerini hafifletip buradan kazanılan kalorileri ara öğünlere aktararak) yapıldığında metabolizmayı hızlandırıyor. Yani yediklerinizi daha iyi yakmaya başlıyorsunuz. Kilonuzu daha kolay yönetiyorsunuz.

Atıştırmalar, tokluk hissini de sürekli hale getiriyor. Kan şekeri dalgalanmaları azalıyor, ensülin fırtınaları yatışıyor. Bu nedenle de atıştırma alışkanlığı olanlarda hipoglisemilere daha seyrek rastlanıyor.

HİPOGLİSEMİYİ ENGELLİYOR

Hipoglisemilerin azalması demek, zaman zaman yaşanan tatlı krizlerinin ve bir türlü kurtulamadığınız pilav, pizza, makarna alışkanlıklarınızın da ortadan kalkması demektir.

Daha az hipoglisemi daha çok sakinlik anlamına da geliyor. Çünkü hipoglisemiler azaldıkça sinirlenip öfkelenmeler de azalıyor.

Stresle baş etmek kolaylaşıyor. Saldırgan yemeler, hızlı çiğnemeler, çiğnemeden yutmalar ve daha pek çok yeme davranışı bozukluğu tarihe karışıyor.

Sağlıklı ara öğünler, yani atıştırmalar dinlenme, buluşma ve sohbet etme, birlikte olmanın tadını çıkarma zamanlarınızın sağlıklı katıkları olarak da faydalıdır.

Çünkü neşe, keyif ve eğlencenin, içinde yiyecek bir şey olmadığında tadı tuzu kalmıyor.

Haberin Devamı

Hangi atıştırmalıklar daha sağlıklı

Haberin Devamı

Dikkat etmeniz gereken nokta, doğru atıştırmalıklar seçmek. Örneğin yağı azaltılmış yoğurt, kalorisi azaltılmış kepekli bisküviler, yağı alınmış ton balığı konservesi sağlıklı seçimler olabilir.

Taze ve kuru meyveler birkaç yağlı tohum (3-4 ceviz/5-6 fındık/7-8 badem gibi seçenekler), taze sebze parçaları (salatalık, domates, yeşilbiber) mükemmel seçimlerdir.

Ayrıca farklı firmalar besin değeri iyi, kalorisi genellikle 100 civarında olan hazır atıştırmalık paketler de ürettiler.

Bu alternatiflerin az tuzlu, az yağlı, az şekerli, bol posalı olanlarını tercih etmeniz iyi olur.

Saf şeker içeren şekerlemelerden, cipsler gibi sağlıksız seçimlerden uzak durmanızı tavsiye ederim.

Haberin Devamı

İçeceklerle de atıştırabilirsiniz

Susuzluğunuzu giderecek atıştırmalıklar aradığınızda yağı azaltılmış ayranı, taze sıkılmış meyve sularını, yağı azaltılmış süt veya vitaminlerle zenginleştirilmiş düşük kalorili hazır sütlü içecekleri denemeniz de yerinde olur.

Yaşasın Hayat diyetisyenleri, iyice soğutulmuş düşük yağlı yoğurda çok az tatlandırıcı ve yarım kaşık öğütülmüş kahve ekleyip karıştırarak da mükemmel bir ara öğün oluşturabileceğinizi söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları