Atina'da yeni yıla merhaba

Bilgelik Tanrıçası’ Athena’ya adanan Atina yeşili az, betonu bol bir büyük köy gibi ama gece hayatı çok keyifli. Yılbaşı için bu hafta size Yunanistan’ın başkentinden güzel önerilerim var. Hem şehri keşfedin hem tavernalarında 2017’ye merhaba deyin.

Haberin Devamı

Syntagma, kelime anlamı ile ‘Anayasa’ demek. Meydana hâkim Parlamento Binası’nın önünde, geleneksel giysileri ile Evzoni’lerin (Efsuni) nöbet değişim törenlerini görebilirsiniz. Askerler Parlamento Binası önündeki ‘Meçhul Asker Anıtı’nda da aralıksız nöbet tutuyorlar. Eski adı Kraliyet Bahçesi olan buradaki Ulusal Bahçe içinde özel ve resmi davetler için kullanılan Zappeion bulunuyor. Syntagma Meydanı, irili ufaklı otellerle çevrili ama en ihtişamlısı Grande Bretagne oteli. Syntagma Meydanı’nın hemen yukarısında, lüks kafelerin ve özellikle marka satan mağazaların yer aldığı Kolonaki Meydanı da unutulmamalı. Meydandan aşağı doğru uzanan Ermou ise yayalara ayrılmış ve zevkle yürünebilecek caddelerden biri.  

 

Haberin Devamı

OMONIA MEYDANI

Venizelou Caddesi’nden Omonia’ya giderken, sağ tarafta karşınıza muhteşem yapılar çıkıyor: Üniversite ve Ulusal Kütüphane.  Omonia Meydanı’ndan sizi Sntagma’ya çıkaran cadde ise Stadiou. Bu caddede, alışveriş merkezlerinin yanı sıra, Klathmonos ve Kolokotroni Meydanları ve Ulusal Tarih Müzesi yer alıyor. 

Atinada yeni yıla merhaba
Plaka taverna

Atina’da, gece yaşamı, Psiri ve Plaka tavernalarında renkleniyor. Atina’da iki geceniz varsa, bir gece Psiri, bir gece de Plaka’da geçirilebilir. Plakâ Akropolis’e yakın bir bölge. Araçlar ancak belli caddelere kadar girebiliyorlar. Daha sonra, eski evler, taşla döşenmiş yollar ve merdivenler arasından, Plaka’nın üst kısımlarına ulaşıyorsunuz. Her köşesinden müzik sesleri sokağa taşan tavernalar ve restoranlar sizi bekliyor. Bazı tavernalar, küçük bir grupla folklor gösterisi dahi sunuyorlar. Monastiraki, camii ve çarşısı ile Osmanlı döneminden izler taşıyor. Rüzgâr Kulesi’nin yanında 1458 yılından kalma Fethiye Camii, karşısında da medresenin kapısı var.

Etrafıyla beraber beş milyon nüfusa sahip Atina büyüyerek Pire’ye kadar dayanmış. Atina içinden Pire’ye, yaklaşık 20 dakikada Syggrou Bulvarı yolu ile ulaşılabiliyor. Şehrin yaklaşık 200 bin civarında bir nüfusu var ve üç adet doğal limana sahip. Kuzeybatıdaki, Akdeniz’in en büyük ticari limanlarından. Diğerleri ise yat limanları olarak kullanılan Zea (Paşa Limanı) ile Mikrolimano (1974’teki Kıbrıs Çıkarması’na kadar Türk Limanı diye geçmiş). Bir akşam her türlü meze ve balığın makul fiyatlarla çok lezzetli olarak sunulduğu Mikrolimano restoranlarını ve gece kulüplerini deneyebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

AKROPOLİS VE MÜZELER

Atinada yeni yıla merhaba

Akropolis’in kelime anlamı ‘yüksek şehir’ demek. Şehrin büyüyüp geliştiği bu tepe üzerindeki yapıların en önemlisi Parthenon. Parthenon, MÖ 5. yüzyılda, Yunan tanrıçası Athena için yapılan bir tapınak, adı tanrıçaya atfedilen Parthenos’dan (Bakire) geliyor.  Acropolis Müzesi şehirde muhakkak görülmesi gereken yerlerden biri. Küçük müzelere bayılıyorum.  Akropolis Müzesi’nin hemen yanında bulunan Ilias Lalaounis Müzesi’ni efsanevi kurucusu İoanna ile dolaştım.  İoanna’nın annesi Lila Altıcıoğlu’nun ailesi Kayseriliymiş, Mersin’de yaşamışlar.

Lila Hanım Türkçeyi gayet iyi konuşuyormuş.  Müzede Mezopotamya, Troya ve Muhteşem Süleyman gibi Türkiye’den esinlenmiş o kadar çok koleksiyon var ki... Müze cumartesi günleri ücretsiz. İskenderiye’de 1873 yılında doğan Antonis Benakis’in özel koleksiyonundan oluşan ve şehirde beş şubesi olan Benaki Müzesi’nde Anadolu’dan gelen muhteşem parçalar var. Samsun’dan Niğde’ye, Bursa’dan Ankara’ya Anadolu Rumlarının eşyası çok güzel sergileniyor. Trabzon’daki Sümela ve Samatya’daki Aziz Yahya Manastırı’ndan eserler de bulunuyor.

Haberin Devamı

Benaki İslam Sanatı Müzesi’nde ise sekiz binin üzerinde eser yer alıyor. Bunların arasında 16. ve 17. yüzyıllara ait İznik çinileri ve Bursa  ipeklileri var. Lale ve karanfillerle süslü 320 İznik çinisinin bazıları çok nadir bulunan eserlerden. Müzede 2016’nın Mart ayında Thomas Hope’un Osmanlı çizimleri sergisi açacaklarmış. Sergi daha sonra Pera Müzesi’ne de gelecekmiş. 

 

NEREDE YENİR?

Atinada yeni yıla merhaba

Keramikos semtinde bulunan Funky Gourmet Restaurant (+30 210 524 27 27) Michelin yıldızlı bir mekan. İki katlı restoranın şefi yerel ürünleri kullanarak Yunan mutfağının lezzetlerini değişik bir yorumla sunuyor. The Sowl (+30 210 345 00 03) şehrin en yeni restoran-barlarından biri. Kolonaki’daki Rock ‘n Roll’un sahiplerinin açtığı mekan eski ahırlarda yer alıyor. Güzel müziğe Yunan-Meksika karışımı bir mutfak eşlik ediyor. City Bistro da yemeklerini sevdiğim yerlerden biri oldu. Aya İrini Kilisesi’nin etrafı adeta barlar sokağı gibi olmuş. Orada Mama Roux ve Osterman’a uğramınızı tavsiye ederim.

 

Haberin Devamı

YILBAŞI ALTERNATİFLERİ

Atinada yeni yıla merhaba

Atina’ya en son gittiğimde çok merkezi bir konumda bulunan ve sıradışı dekorasyona sahip odaları olan Pallas Athena Grecotel Hotel’de kaldım. Odaların temaları var. Kimisi Şirinler, kimisi ise Örümcek Adam konseptiyle dizayn edilmiş. Yılbaşında otelin şefi Sakis Tzanetos’un hazırladığı bir yeni yıl yemeği yapıyorlar. Yemeğe müzik de eşlik edecek.

Yunanlılarla o kadar çok ortak noktamız var ki. Mesela buzuki, ismini sazdan bozularak yeni bir çalgı oluşturulduğu için almış, bozuk kelimesi zamanla Yunanca telaffuzla birlikte buziki olmuş . Bizim taverna dediğimize onlar buzuki diyorlar. Ünlü sanatçılar Andonis Remos, Christos Nikolopoulos ve Fotini Dara’nın yılbaşı gecesi sahne aldığı Diogenis Studio, Nea Smyrni yani Yeni İzmir semtinde bulunuyor. Rezervasyon için +30 210-942 57 54’ü arayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Atinada yeni yıla merhaba
S Club

Kadınların gözdesi Sakis Rouvas, Eski Villa Mercedes olan S Club’da çıkıyor. Zeus Tapınağı’na yakın olan mekânın telefonu: +30 210-342 26 06. Anna Vissi hayranıysanız yılbaşını Hotel Ermou’da geçirmeniz lazım. Bir an önce +30 694-476 21 22’yi arayın.

Sadece üyelerin girebildiği Salon de Bricolage (+30 210 -729 65 00) Atina’da en sevdiğim gece kulübü oldu. Bir tanıdık bulursanız muhakkak gidin. Alt katta müthiş müzikler çalıyorlar, üst katları da restoran şeklinde yapılmış. Ekonomik kriz sonrası zenginler ortalıkta eğlenirken görülmek istemediklerinden bu tarz özel kulüpleri tercih etmeye başlamışlar.

 

Yazarın Tüm Yazıları