Atina yıldız mezarlığı

Güncelleme Tarihi:

Atina yıldız mezarlığı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünya Atletizm Şampiyonası'na iddialı gelen pistin birbirinden ünlü isimleri, sürpriz gençlere boyun eğerken, bir çoğu elemeleri bile geçemedi.

6. Dünya Atletizm Şampiyonası favori atletlerin korkulu rüyası oldu. Atina'daki şampiyonanın hemen hemen yarısı geride bırakılırken dünyanın en büyük atletleri kendilerinden beklenen başarıları sergileyemezken, gençler sürprizler yaparak başarılı sonuçlarıyla dikkatleri üzerlerine çektiler.

100 metrede olimpiyat şampiyonu ve dünya rekortmeni Kanadalı Donovan Bailey, olimpiyat ikincisi Namibyalı Frankie Frededericks, Mike Marsh ve herkesin favorisi Trinidadlı Ato Boldon, ABD'li Maurice Greene'nin gerisinde kaldı. Bayanlarda ABD'li Marion Jones patlama yaparken, Jamaikalı Merlene Ottey dereceye giremedi.

En büyük sürpriz ise 400 metre erkekler engellide yaşandı. Atlanta 96 olimpiyat şampiyonu Derrick Adkins finale dahi kalamazken, olimpiyat ikincisi ve 1991 dünya şampiyonu Samuel Matete ile Bryan Bronson Fransız Stephane Diagana'ya geçildiler. Bronson 2.olabilirken, Matete dereceye giremedi.

Yüksek atlama seçmelerinde ise Atlanta 96'nın şampiyonu Charles Austin 2.26 ile turu geçemedi. 800 ve 1500 metrelerin olimpiyat şampiyonu Rus atlet Svetlana Masterkova 1500 metre seçmelerinde, erkekler gülle atmada da dünya rekortmeni Randy Barnes elemelerde havlu attılar.

Bayanlar 1500 metrede Boulmarke şampiyon oldu

Dünya Şampiyonası'nda günün ilk madalyası bayanlar 1500 metrede geldi. Cezayirli Hasibe Boulmarke'nin katılmadığı İngiliz Holmes'in seçmelerde elendiği ve İrlandalı Sonia Sullivan'ın çok kötü koştuğu yarışı Portekizli atlet Carla Sacramento 4.04.24'lük derecesiyle kazandı. ABD'li Regina Jacobs 4.04.63 ile ikinci, İsviçreli Anita Weyermann 4.04.70 ile üçüncü oldu. Ünlü atlet Sullivan ise 4.07.81'lik derecesiyle ancak 8. sırada yer aldı.

Catyh Freeman tarihe geçti

Atina'da bayanlar 400 metrede altın madalya kazanan Avustralyalı Catyh Freeman, tarihe geçti. Finalde 49.77'lik derecesiyle ipi göğüsleyen Freeman, Avustralya'ya bayanlarda dünya şampiyonluğu kazandıran ilk Avustralya yerlisi oldu. Freeman ayrıca 14 yıl önce Helsinki'de erkekler maratonda birinciliği kazanan Avustralyalı Rob de Castella'dan sonra dünya şampiyonluğu kazanan ilk Avustralyalı. Genç atlet, madalya coşkusunu Olimpiyat Stadı'nda hem Avustralya hem de yerli bayrağıyla tur atarak kutladı.

Ciritte büyük sürpriz

Atina'daki Dünya Atletizm Şampiyonası'nda sürpriz sonuçlar bitmek bilmiyor. Cirit atma erkekler finalinde bir numaralı favori, Olimpiyat Şampiyonu Jan Zelezny dereceye dahi giremeyerek, şampiyonayı madalyasız kapattı. Güney Afrika'dan Marius Corbett, 88.40 m.'lik derecesiyle cirit atmada altın madalyaya ulaştı. İkinciliği İngiltere'den Steven Bacley, üçüncülüğü ise 86.64 ile Yunanistanlı Gatzioubis kazandı.

Kenya'ya ilk altın Barsosio'dan

Atletizmde yıldızı son yıllarda parlayan ülkeler arasında yer alan Kenya, Dünya Atletizm Şampiyonası'ndaki ilk altın madalyasını 10.000 metrede kazandı. Sally Barsosio 31.31.92'lik derecesiyle rakiplerine geride bırakıp birinciğe ulaştı. Portekizli Fernando Ribeiro 31.39.15 ile gümüş madalyanın sahibi olurken, Japon atlet Masako Chiba 31.41.93'le bronz madalya kazandı.

Kipteker çok rahat

İngiliz atlet Sebastian Coe'ya ait olan ve 16 yıldır ulaşılamayan 800 metre Dünya rekorunu Temmuz ayında 1.41.73 ile kıran Kenya asıllı Danimarkalı atlet Wilson Kipteker, dünkü seçmelerde 1.45.54'lük bir derece yaparak yarı finale yükseldi. 110 metre engelli seçmelerinde ise Colin Jackson 13.15., Allen Johnson ise 13.27 yaparak yarı finale yükseldiler.

Disk atma bayanlarda ise ülkemizi temsil eden Hüsniye Keskin 48.80'lik derecesiyle 14 atlet arasında sonuncu olup elendi.

Pedrosa altına uçtu

Uzun atlamada Dünya Şampiyonası'nın favorilerinden biri olan Kübalı İvan Pedrosa 8.42 m'lik atlayışıyla altın madalyanın sahibi oldu. ABD'li Eric Valder 8.38 m. ile gümüş madalya kazanırken, Rusya K. Sosunov da 8.18 m. ile ancak üçüncü olabildi.

Kasapoğlu çekildi

Dekatlonda ülkemizi temsil eden Alper Kasapoğlu ilk dört yarış sonunda 34 atlet arasında 32. durumdaydı. 100 metrede 11.28'lik derecesiyle serisinde 7. olan Kasapoğlu son olarak yüksek atlama 1.85 m. atladı. Kasapoğlu bu yarış sonrasında sürpriz bir açıklama yaparak şampiyonadan çekildi. Bu arada Türkiye adına yarışan Alper Kasapoğlu'nun kırmızı siyah renkleri taşıyan bir forma ile yarışması yadırgandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!