Atina-Lefkoşe arasında S-300 krizi

Güncelleme Tarihi:

Atina-Lefkoşe arasında S-300 krizi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

S-300 füzeleri yüzünden, Atina ile Lefkoşe arasında patlak veren kriz giderek tırmanırken, Kıbrıs Rum kesimi lideri Glafkos Klerides, dün akşam apar topar Atina'ya geldi.

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile, Klerides'in bugün bir araya gelerek, S-300 füzeleriyla ilgili kararı alması bekleniyor.

İki yıl önce Rusya'dan satın aldıkları S-300 füzelerinin adaya sevk tarihinin gelmesi nedeniyle, Türkiye ve ABD başta olmak üzere, AB ve BM'nin ağır baskısı altında kalan Atina ve Lefkoşe, bir süre önce ciddi görüş ayrılığına düştüler. Başbakan Simitis, aralık ayı başında Atina'ya gelen Klerides'e, ‘Batı’dan gelen ağır baskı altında S-300'lerin Kıbrıs'a konuşlandırmada ısrar etmenin akılcı bir politika olmayacağını' bildirdi ve füzelerin Girit'e getirilmesini teklif etti. Klerides ise, böyle bir tutum değişikliğini Rum kamuoyuna açıklayamayacağını savunarak, füzeler için Güvenlik Konseyi'nden bir karar çıkmasını beklediğini, ayrıca böyle bir kararın ortaklaşa alınmasını istedi.

Sonunda, geçen hafta BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'ın silahlardan arındırılması çağrısını içeren kararı alınca, füzelerin Girit'e konuşlandırılması imkanı doğdu, ancak Konsey kararının ardından hem Atina, hem de Kıbrıs Rum tarafı karıştı. Klerides, sert eleştiri altında kalınca, kararı Simitis ile ortaklaşa almak için dün apar topar Atina'ya geldi.

Simitis ve Klerides'in, S-300'lerle ilgili kararı bugün açıklamaları beklenirken, Yunan gazeteleri, Klerides ile Yunan hükümetini ağır eleştiri bombardımanına tuttu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!