Atıklarla beslediği solucanlardan organik gübre üretiyor

Güncelleme Tarihi:

Atıklarla beslediği solucanlardan organik gübre üretiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 13:15

Sakarya'da bir iş adamı, sebze, meyve, kağıt ve talaş atıklarıyla beslediği solucanlardan elde ettiği organik gübreyi, Türkiye'nin çeşitli illerine satıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası lojistik alanında faaliyet gösteren iş adamı Ahmet Nedanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir arkadaşının solucan gübresiyle yetiştirilen fidanla doğal ortamında büyüyen bir fidan arasındaki farkı göstermesiyle bu yöntemden haberdar olduğunu söyledi.

Talep üzerine temin ettiği solucanları, müşterilerinin almaması üzerine evinin bahçesinde beslemeye başladığını anlatan Nedanlı, bir süre sonra da solucanlardan gübre üretimi yapmaya karar verdiğini belirtti.

Atıklarla beslediği solucanlardan organik gübre üretiyor



Kurduğu tesislerde bu yöntemle üretime başladığını dile getiren Nedanlı, elde ettikleri gübrenin, tamamen tarıma yönelik olduğunu ve kimyasal madde içermediğini dile getirdi. Nedanlı, "Üretiminde, öncesinde ve sonrasında herhangi bir kimyasal madde içermeyen gübreler, bir çeşit antibiyotik etkisiyle hem bitki kökündeki iyileşmelerde hem de topraktaki zararlı mikroorganizmaların yok edilmesinde etkin rol oynuyor." dedi.

Nedanlı, solucan gübresinin topraktaki organik madde miktarını artırıp, havadan geçmesi gereken metallerin toprağa daha hızlı ulaşmasını sağladığını belirterek, söz konusu yöntemle tarım ürünlerinde miktar ve kalite düzeyinde artış gözlemlendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Atıklarla beslediği solucanlardan organik gübre üretiyor



İSRAİL'E İHRACAT BİLE YAPIYOR
Solucan gübresinin, bitki ve sebzelerin üzerinde kimyasal kalıntı bırakmadığına dikkati çeken Nedanlı, "İhracatçılar bu gübreyi kullandığı zaman, hem ürünlerinin kalitesi artacak hem de mallarının iade edilmesi riskinden tamamen uzaklaşacaklar. Şu anda bir kısmı sıvı bir kısmı katı olmak üzere gübreleri organik tarımcılarla buluşturuyoruz. Antalya'da muz bahçelerimiz, domates seralarımız var. Burada kinoa tarlalarımız var. Mısır ekimi de ciddi boyutta, ama katma değeri düşük ürün olduğu için çiftçiye sadece sıvı olarak kullandırıyoruz. Şu anda ana hedefimiz seracılar ve organik tarımcılar." diye konuştu.

Gübrenin hazırlanış aşamasında organik atıklarla dolu bir karışım yaptıklarını anlatan iş adamı, "Sebze meyve atıkları, kağıt, talaş, sap, samanın yer aldığı bir karışımla aynı zamanda bir nevi geri dönüşüm işlemi yapıyoruz. Düşünün ki, evinizde çöp olarak gördüğünüz çay posası veya soyduğunuz meyve sebze kabuklarını biz solucanlara yedirip, organik gübre haline getirerek tekrar kullanılmasını sağlıyoruz." ifadesini kullandı.

Ürettikleri gübreyi ihraç etmeye başlayacaklarını ve bu kapsamda İsrailli bir firmayla anlaşma imzaladıklarını bildiren Nedanlı, şunları kaydetti:

"Gübre oraya saf olarak gidecek. Ürünlerimize herhangi bir katkı yapmıyoruz zaten. Ürünlerimizin saf haliyle ihracatına İsrail'den başlayacağız. Küçük bir ülke, ama tarım konusunda dünyanın en fazla gelişmesini sağlamış ülkelerden birisi. Şu anda aylık kapasitemiz 200 ton. Aylık kapasitemizi minimum 500 tona çıkartıp öncelikle Türkiye'de bir numara olmayı, daha sonra dünyada sayılı tesislerden birisi haline gelmeyi istiyoruz. Bölgesel anlamda çiftçilerle iş birliğini artırıp, çiftçilerimize de bu işi öğretmek istiyoruz. İmkanı olan, hayvan besleyen ya da atık toplayabilecek kişilerin de kendi gübresini üretmesi için çalışma içindeyiz. İnşallah önümüzdeki bir iki yıl içinde daha fazla aşama kaydedeceğiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!